Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamknięty obieg wody w zabawce

bajeras

Recommended Posts

Wiem,że to nie forum o majsterkowiczach,ale może ktoś mi pomoże.Kupiłam dzieciom kuchnię do zabawy.Jest w niej zlewozmywak,kran bez wody.Na allegro widziałam kuchnie z zamkniętym obiegiem wody,pompuje się przyciskiem i leci woda.Chciałabym zrobić taki obieg w kuchni dzieci,ale mąż nie ma żyłki majsterkowicza i nie wie jak to zrobić.Może ktoś ma pomysł?

moja skromna teoria

wersja z napędem elektrycznym :D

rysunek poglądowy

http://images34.fotosik.pl/323/ab5f00f96d7ee93em.jpg

więc po kolei

Potrzebne będą

pompka do spryskiwaczy od samochodu

bateria od ups 12V lub zasilacz 12V

wężyki gumowe

zbiornik na wodę ( nawet plastikowa butelka )

silikon

kabelki

wyłącznik

nie wiem czy w tej zabawce jest dziura w zlewie więc jak nie ma to trzeba zrobić

połączyć dziurę z pojemnikiem i połączenia zasilikonować

na dole butelki zrobić dziurkę i włożyć wężyk - połączyć z pompką

z pompki puścić wężyk przez kran

podpiąć pompkę do zasilania i wyłącznika

Finito

Wiem,że to nie forum o majsterkowiczach,ale może ktoś mi pomoże.Kupiłam dzieciom kuchnię do zabawy.Jest w niej zlewozmywak,kran bez wody.Na allegro widziałam kuchnie z zamkniętym obiegiem wody,pompuje się przyciskiem i leci woda.Chciałabym zrobić taki obieg w kuchni dzieci,ale mąż nie ma żyłki majsterkowicza i nie wie jak to zrobić.Może ktoś ma pomysł?

Żyłkę można kupić w wędkarskim :)

Nie wiem, czy koszt doprowadzenia wody nie będzie przypadkiem najdroższym elementem zabawki -- no ale może to dobry moment na edukowanie dzieci nt. opłat za wodę :)

Zamiast przycisku możnaby zastosować potencjometr z wyłącznikiem, takie jak były w starych radiach :):) I wstawić zamiast plastikowego kurka czy co tam jest w tej zabawce. Zadanie dla męża :)

Możesz też pomyśleć o mniej wypasionej wersji --- w zabawkę wbudować pojemnik po mydle w płynie, zastąpić buteleczkę szerszym zbiornikiem do którego będzie wracać użyta woda. Itd.

Albo dać dzieciom wiaderko i powiedzieć, że kiedyś to się chodziło do studni i też dało się żyć :)