Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JÓZEFÓWKA - Dom Ciepły ....Nasz

Recommended Posts

Dachówka wciąż nie zamówiona a to z tego powodu, że objawiła nam się kolejna opcja za sprawą dziennika Pauliny & Pawła - pozdrawiamy- :D

opcja Tandem Meyer-Holsen w kolorze stara czerwień

Chyba podoba nam się bardziej od Ravensbergera i ma sporą zaletę - jest ok 2 tys tańsza

Dodatkowo rozmyślamy nad ewentualnym deskowaniem dachu i papą ( czy ja już o tym pisałam :-? skleroza starcza się odzywa )

Ile głów tyle zdań na ten temat...

Ja specem nie jestem, ale taki odeskowany dach wydaje mi się bardziej solidny hm i cieplejszy :p

Aaaa i nie mamy dekarza :evil: moze kogoś polecicie solidnego na już

Jutro będę obfotkowywać nasz dom, więc niebawem zdjęcia, bo już się szaro w tym naszym dzienniku zrobiło i nudno :oops:

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Iwona  Paweł

144

:evil: fotosik nie działa, nie wkleję zdjęć :evil: tyle czasu straciłam

Wściekła jestem ogólnie a to za sprawą komplikacji różnych przeróżnych na budowie , wsio za sprawą naszych miłych sąsiadów

hm okazuje się, że są bardzo pomocni i sympatyczni a za plecami naszymi dzieją się dziwne rzeczy :o

najpierw ktoś życzliwy podesłał Inspekcję Pracy - kontrola i kilka nakazów typu kabelki maja nie pątać się po placu budowy itp - wnerw kompletny

A od kilku dni telefony do mojego męża z pretensjami na temat rzekomego zdewastowania drogi przez nasze samochody ciężarowe

W sobote spotkaliśmy się nawet z jednym sąsiadem - wysłannikiem pozostałych - i w miłej rozmowie zostaliśmy zobligowani do nawiezienia nowej nawierzchni na naszą drogę - należy podkreslić , że droga jest gminna

Droga jest wysypana zwirkiem i odkąd tam jezdzimy o tej porze roku zawsze koło nas stała woda , bo jesteśmy w lekkim dołku

samochody rozjezdziły to fakt, ale bez przesady - jest tylko większa kałuża

Nie bardzo teraz wiemy co z tym zrobić, ponieważ nie chcemy na wejście pokłócić się z całą okolicą

Dla świętego spokoju myśleliśmy nawet wysypać tę drogę czymś ,ale po pierwsze żeby wysypać cosik na drogę gminną muszę mieć zgodę gminy a po drugie dwie wywrotki zwiru czy tłucznia to koszt ok 1,5 tys. :-?

A tak prawdę mówiąc mam wrażenie, że jak poprawię drogę to doczepią się do czegoś innego :cry:

Właśnie mąż dzwonił do gminy i okazuje się, że sąsiad nie może wymagać od sąsiada naprawienia drogi a tłucznia wysypać nie możemy, bo ewentualnie musi być zastosowany ten sam materiał co był czyli drobny biały zwirek - czyli jeszcze większe koszty

i to tylko nasza dobra wola czy to zrobimy czy nie

gmina na wiosnę będzie drogę równać i nawozić a docelowo ma być położona kostka

i co z tym fantem mamy zrobić ????

ręce i nogi opadają

Walczę ze zdjęciami, ale niestety udało się tylko wgrać kilka - pewnie mój stary laptopek już tego nie przerabia,ponieważ fotosik po wgraniu pokazuje mi białą stronę i nie wgrywa galerii :evil:

To ja zaprezentuję nasze schody ( chociaż tyle )

<a href=http://images38.fotosik.pl/39/43c03c46e69c013amed.jpg' alt='43c03c46e69c013amed.jpg'>

Strop od dołu

[/img]

a tak się chciałam pochwalić całą resztą ...dziś właściwie końcówka prac przy więźbie, w poniedziałek przyjeżdzają deski na dach

Zdecydowaliśmy się jednak odeskować dach i położyć papę

Domek nabrał już kształtu i coraz bardziej mi się podoba

• 2 weeks później...

Domek ma DACH :lol:

Bez dachówki, ale odeskowany i opapowany, więc co najważniejsze na głowę nic nie leci.

I nawet przed wiatrem można się schować.

Widać już także zarys pomieszczeń, ponieważ część ścianek działowych jest postawiona i po tym co ostatnio zobaczyłam mogę powiedzieć, że zakochałam się w naszym poddaszu :lol: jest bardzo bardzo duże, wysokie i chyba przerosło moje wyobrażenia - jestem zadowolona !!!

Dzieci oczywiście już wybrały pokoje tzn syn z racji wieku miał pierwszeństwo wyboru a Jagoda nawet nie protestowała, bo cały proces przespała w samochodzie :wink: , więc pokój został jej przydzielony...

Zdjęć nie wstawię z przyczyn technicznych, trudno się mówi :x

Dachówka kupiona czeka na sygnał przewiezienia na działkę, od nowego roku pewnie zaczniemy układać.

• 2 weeks później...

2009

I nastał Nowy Rok. Bardzo, bardzo jestem ciekawa czy uda nam się wprowadzić do domu z końcem roku ?

Drażnią mnie te mrozy straszliwie, ponieważ nic nie dzieje się na budowie.

Okna także wciąż nie zamówione i nawet nie wiem dlaczego, czas ucieka nam przez palce, zajmujemy się codziennością a budowa leży odłogiem . :(

• 2 weeks później...

Ekipa nasza przewspaniała została pożegnana i tym to sposobem nie mamy dokończonych ścianek działowych, bo jakoś nie mogli ich wymurować przez ostatnie dwa tygodnie, więc odpuściliśmy i towarzystwo wyemigrowało z naszej posesji...

Za to mamy na budowie, na dachu Górali przechwyconych od mojej siostry z budowy :lol: i mamy nadzieję, że w końcu z dachem pójdzie sprawnie

Dziś przyjechały okna Fakro, czekamy jeszcze na kolankowe i w końcu musimy zdecydować się na firmę , która wykona pozostałe okna.

Na chwilę obecną jest decyzja, że robimy jednak PCV z przyczyn kosztowych wiadomo.

Widzieliśmy wczoraj nasze obróbki i rynny w akcji :lol:

Ciekawi byliśmy jak się będzie prezentowała wybrana przez nas blacha na dachu , ale teraz jestesmy spokojni i zadowoleni - wygląda pięknie

Do czerwonej dachówki ( stara czerwień ) zdecydowaliśmy się nie na czerwone czy brązowe obróbki tylko na kolor miedzi - dobra decyzja

Rynny plastikowe firmy Marley także kolor miedź

Do środy powinna być położona dachówka, jeśli pogoda pozwoli :-?

Zamontowane są już wszystkie ona połaciowe z wyjątkiem kolankowego na które czekamy.

W pokoju nad garażem zrobiło się widno i przestronnie.

• 2 weeks później...