azalka 24.07.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Moze ktokolwiek z Was orientuje sie, jakie moze byc orientacyjna roznica w koszcie budowy dachu z garazem "doklejonym" a garazem w bryle domu? przykladowe domki ponizej: http://www.cavalierworld.home.pl/wlasne/dach1.jpg http://www.cavalierworld.home.pl/wlasne/dach2.jpg Zakladamy, ze mowimy o tym samym domku o takiej samej powierzchni. Czy jezeli jest projekt z garazem "doklejonym", lepiej bedzie sie kalkulowalo finansowo wyrownac powierzchnie podlog na poddaszu i zabudowac jednym dachem, czy lepiej zostawic wszystko tak, jak w projekcie (zakladajac, ze to jedyna zmiana). Czy ktokolwiek orientuje sie w cenie roznic przy dachu krytym dobra blachodachowka (np. decra z posypka) a dachowka cementowa sredniej klasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.07.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Moim zdaniem łatwiej i przez to taniej będzie wykonać wszystko na jednym poziomie - tak jak na rysunku 2. Tutaj nawet nie chodzi o sam dach, ale o całą otoczkę. Pomyśl jak będziesz robił ocieplenie i podbitkę w tym miejscu, gdzie jeden dach jest praktycznie pod drugim. Dodatkowo to całe kombinowanie z różnymi poziomami, dodatkowe schody, etc. A poza tym zyskujesz trochę miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 24.07.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Przecież to nie Azalka będzie kombinować z tymi dachami tylko wykonawca i mam nadzieję, że budowa 2 daszków dwuspadowych na różnych poziomach nie jest dla niego zbyt wielkim wyzwaniem. Jeżeli jest, to lepiej zmienić wykonawcę. Moim zdaniem te2 poziomy lepiej wyglądają, ale to tylko moja subiektywna opinia. Jeżeli powierzchnie dachów są takie same to cena robocizny nie powinna się różnić. Ciut drożej wyjdzie sam materiał bo trzeba będzie więcej dachówek skrajnych. Co do blachy to nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.07.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Jeżeli powierzchnie dachów są takie same to cena robocizny nie powinna się różnić. Ciut drożej wyjdzie sam materiał bo trzeba będzie więcej dachówek skrajnych. Pamiętaj jednak że na samym dachu budowa się nie kończy. Wyobraź sobie później ociepleniowca próbującego ocieplić ten fragment pomiędzy dachami. Albo osobę od podbitki. Na pewno sobie coś doliczą ekstra za te akrobacje. O lekko zniszczonym niższym dachu wolę nie myśleć, a pewnie się coś może z nim zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 25.07.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ja mam taki daszek jak na zdjęciu 2 i nie było problemu. Wykonawca liczył od metra dachu i nie miało znaczenia jaki ten dach będzie. Ale masz Trociu rację co do ocieplenia. Ten kawałek ściany szczytowej widocznej między dachami trzeba wykończyć przed położeniem dachówki na niższym daszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.07.2008 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Wlasnie wygrzebalam ubiegloroczna gazete i cena dobrej blachodachowki potrafi byc i trzy razy wyzsza niz dachowki cementowej - tu sobie sama odpowiedzialam na moje pytanie Ale... nie wiem jak z kosztami ukladania i elemantow wykonczeniowych. Jakies podpowiedzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 25.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 No więc jeżeli zdecydowałaś się na dachówkę cementową to musisz doliczyć więcej dachówek skrajnych. Dach na rys. 2 ma jakby 2 końce a na rys. 1 aż 3. Nie są to jakieś powalające koszty. Wykonawcy najczęściej liczą od metra więc chyba nie będzie miało znaczenia na ilu poziomach dach się znajduje. Ja bym na twoim miejscu wybrała ten, który bardziej ci się podoba, bo różnice w kosztach nie będą znaczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts