Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

To będzie nasze miejsce- M&J

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakoś ciężko mi to wszystko zebrać na wzór tego co czynią inni forumowicze :( Myślę , że gdybym wcześniej zalożyła ten dziennik i opisywała na bieżąco czynione postępy wszystko wyglądałoby jakos logiczniej :lol: Koniec rozczulania. Generalnie jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę, a w zasadzie oczekiwania na nie. Pani architekt okresliła termin jako końcowo-lipcowy, ale ja ani w nią ani w cuda nie wierzę, więc póki co cierpliwie czekamy. :evil: no dobra mniej cierpliwie..

Mnóstwo czasu zajęło Nam przeglądanie dostępnych projektów i pewnie jak u wielu z Was zawsze cos było nie tak :oops: Najpierw wizja domku z zagospodarowanym poddaszem (wersja mała tzn.ok.80 m2 powierzchni uzytkowej), potem naszym typem był domek parterowy fota poniżej):

http://img237.imageshack.us/img237/9067/lenka409zoomed6.jpg

potem, wydawało Nam się,że ten i żaden inny

http://img329.imageshack.us/img329/884/krab3w1zs9.jpg

z Krabem3 udalismy sie też do architekta w celu adaptacji. W planach mieliśmy tylko malutkie zmiany :D : całkowite podpiwiniczenie, poszerzenie kuchni o metr i zamiana pomieszczeń kuchnia-garderoba.

Rzeczowa kobieta przedstawiła koszty przeróbek wybranego projektu (wszystkie rys.), pogadała o tym, że pewne rzeczy można zrobić lepiej, funkcjonalniej dla Nas i w efekcie zapadła decyzja o projekcie indywidualnym :oops:

Zabawy z projektem trochę trwały, ciągle pojawiały się jakieś oczekiwania z naszej strony i sugestie ze strony architekta. To powiększyć, to zamienić, to przenieść i z marzeń o małym domku mamy marzenie o wielkim domku.. dopiero przy odbiorze okazało się, że powierzchnia naszego azylu to 162,54 m2 :o w tym parteru 86,76 m2 i poddasza 75,78. Odgórnie założyliśmy wykończenie tylko dołu na pierwszy rzut. Nie wybiegajmy jednak aż tak w przyszłość, cieszymy się projektem. Kosztami martwić się będziemy w trakcie :)

O metrażu pisałam powyżej, więc teraz cosik o ilości i rozkładzie pomieszczeń :D Nasz parter to przede wszytskim 30 metrowy salon, moje kuchenne królestwo w 14 m2, pokój lekko ponad 13 m2, łazieneczka ok.7,5m2, spiżarnia i powierzchnie komunikacyjne. Na półpietrze pomieszczenie 21m2 na ten moment niewiadomego przeznaczenia. Poddasze, czyli 3 pokoje, garderoba i łazienka. Na tym etapie chyba nie musze się jeszcze martwić kwestią typu: kto to będzie sprzątał? :wink: Nasza chałupka to także garaż i taras :)

Aby biernie nie oczekiwać na PnB postanowiliśmy przygotowac teren pod koparkę. Pozbawiliśmy życia wszystkie brzózki-samosiejki i kilka sosenek rosnących na przyszłym terenie domu :cry: Teren wygląda jak pustkowie, nie podoba mi się wcale, więc fotek z tej przykrej działalności nie będzie :x

A my czekamy i czekamy i.. cóż nie będę marudzić :oops: Zawsze najgorsze dla mnie było czekanie :cry: Byleby rozpocząć to jakoś pójdzie.Mam zdecydowanie za dużo wolnego czasu :D a tu jeszcze miesiąc byczenia się. Staram się gromadzić informacje typu gdzie, co i za ile? Najtańsza "znaleziona" stal to 3280zł /tonę. Może być? I tu zwracam się z prośbą o odzew przede wszystkim do grupy częstochowskiej :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Biorac pod uwagę wszystkie nasze wcześniejsze oczekiwania na poszczególne decyzje&warunki, ten najważniejszy papierek otrzymaliśmy dość szybko :lol: Czas oczekiwania: 22 lipca- 20 sierpnia :o Jestem pod wrażeniem :D teraz to dopiero się zacznie... choć pewnie w tym roku i tak cudów nie będzie, ale dziura w ziemi na pewno tak :lol: i fundamenciki też...a reszta? Czas pokaże :-?