Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z gruntem. widac zacieki i smugi na gipsowym tynku

leszak

Recommended Posts

Witam.

Zabrałem się do malowania ściany wykonanej z tynku maszynowego knaufa ml75. Scianę pomalowałem gruntem profi-grunt. po pomalowaniu farba dekorala okazało się ze w miejsach gdzie gruntu nie rozprowadziłem dokładnie, gdzie są jakieś małe zacieki lub gdzie jedna warstwa malowana wałkiem styka się z drugą powstają smugi. Smugi te po zamalowaniu wyglądają jak małe kaniony w ścianach, maja inny kolor. Po tym razem bardzo dokładnym zagruntowaniu sciany, gdzie staralem sie zeby zadnych zaciekow nie bylo farba pokrywa ten grunt prawie dobrze.

pytanie: czy ten grunt wymaga az takiej precyzji przy rozprowadzaniu czy tynk maszynowy knaufa tak szybo to wchłania?

sciany mogą być tylko raz zagruntowane i raz pomalowane. teraz bede stosował grunt dreiera. czy grunt ten malowac na czysto czy rozcieczac go z woda lub z farba?

i dlaczego widac tak bardzo smugi i zacieki po gruncie na tym tynku?

proszę o porady i odpowiedzi.

Ja mialem kiedys podobny efekt 'kanionow' - ja to nazwalem 'wzerami' - na gladzi zagruntowanej chyba Uni-gruntem Atlasu. Diagnoza byla taka, ze za mocny dalem grunt i nierownomiernie rozprowadzilem. Moze 2-krotne gruntowanie w twoim przypadku? A moze farba podkladowa typu Sniezka-Grunt zamiast gruntu plynnego?

U nas to samo - właśnie zaczęliśmy gruntować, zaczęliśmy od sufitów no i tam jest ok, ale jak trochę gruntu (Atlas) skapnęło na ściany z tradycyjnym tynkiem to są wżery, zacieki i wygląda to fatalnie. Używaliśmy Śnieżki białej jako podkład pod docelową farbę ale to nic nie dało. Co robić? Pomóżcie bo pokój wygląda jakby ktoś obsikał nam ściany.

dziękuję

pozdrawiam

Nie jest wskazane używać jako podkładu pod farby emulsyjne środków rtypu unigrunt.Należy użyć farby podkładowej np śnieżka grunt lub innej odpowiedniej dla danej marki.Grunt śnieżki jest uniwersalnym podkładem (10 l ok 50 zł)ale producenci lansują swoje podkłady w cenie od 9 d0 15 zł za litr.Niektórzy używają farby z wodą

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Nie jest wskazane używać jako podkładu pod farby emulsyjne środków rtypu unigrunt.Należy użyć farby podkładowej np śnieżka grunt lub innej odpowiedniej dla danej marki.Grunt śnieżki jest uniwersalnym podkładem (10 l ok 50 zł)ale producenci lansują swoje podkłady w cenie od 9 d0 15 zł za litr.Niektórzy używają farby z wodą
Hej

Patrzyłem dzisiaj w sklepie na tą śnieżkę grunt, ale pisze że to grunt lateksowy. Czy potem na nim trzeba malować farbami lateksowymi, czy każda emulsyjna się tez nada?

• 5 months później...

Witam,

Właśnie ze względu na takie problemy jak opisane wyżej ja nie stosuję unigruntu i jego pochodnych przed malowaniem. Takimi gruntami gruntuje się ściany przed gipsowaniem, klejeniem płyt gipsowych i podobnych pracach gdzie grunt zostanie przykryty innym materiałem, ale nie tak cienkim jakim jest farba. Do malowania najlepszym gruntem jest biała farba lub grunty przeznaczone typowo pod farbę danego producenta. Jeszcze jedno: czasami po zagruntowaniu unigruntem lub podobnym ściany przed malowaniem i nawet po dokładnym jego rozprowadzeniu farba potrafi się "pogryźć" z gruntem i też wychodzą później nieciekawe przebarwienia lub widoczne zacieki.