aa_bb_cc 24.07.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Zamontowali mi dziś w kuchni taką baterię z TEKI i jestem raczej rozczarowana jej działaniem. Otóż myślałam , że jak wyciągnę wylewkę i nacisnę ten gumowy przycisk na główce wylewki to woda będzie lecieć lub nie. A w mojej baterii to tym gumowym przyciskiem zmienia się tylko strumień wody z deszczowego na normalny, a wodę i tak trzeba odkręcić tą dźwignią od kranu. To trochę wydaje mi się dziwne, bo jak wyciągnę wylewkę na ok. 0,5 m to muszę wołać męż, aby odkręcił mi wodę, bo ja nie sięgam do kranu.I druga rzecz: jak opuszczam dźwignię kranu to nie odcina on od razu wody tylko jeszcze chwilkę leci cienkim strumieniem. Czy powodem tego jest ta wyciągana wylewka?Model mojej baterii to TEKA AQUATA EOB, czy podobne baterie Franke też tak działają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.07.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Ten przycisk tak właśnie działa - przełącza tryb lania wody. Tak samo jak w przypadku pryszniców rodzajem strumienia sterujesz w słuchawce a wodę odkręcasz przy baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 24.07.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Z baterią wszystko ok. Przeciętny człowiek ma rozpietosc ramion zblizoną do wzrostu - ale z ciebie Calineczka hyh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 25.07.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ja mam baterię Franke - działa dokładnie tak samo, ale ja jestem nią zachwycona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 ja tak samo ... tak to jest pomyślane....też jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 25.07.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 I druga rzecz: jak opuszczam dźwignię kranu to nie odcina on od razu wody tylko jeszcze chwilkę leci cienkim strumieniem. Czy powodem tego jest ta wyciągana wylewka? Pewnie zlatuje jeszcze ta woda, co została w wylewce. Od lat mam takie wylewki jak opisujesz i podobnie jak pozostali forumowicze w watku - jestem bardzo zadowolona. No teraz mam co prawda tylko z jednym rodzajem strumienia (bez przełącznika), ale tez spoko. Ale są tez takie z odcięciem wody przy wylewce, nie pamiętam modeli i firmy, ale te które widziałam to maja osobny zwykły kran, a osobną wylewkę na takiej sprężynie i odcięcie wody na końcu wylewki, dodatkowo. Wyglądały podobnie jak ta ikeowska (ale ta konkretnie to nie wiem czy ma odcięcie przy wylewce): http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70060547 Tak, że jesli koniecznie chcesz mieć odcięcie wody przy wylewce to da się taka baterie znaleźć. A swoja drogą, dokąd Ty tego węża ciągniesz aż tak daleko? I naprawdę na pół metra nie sięgasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 25.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Naprawdę nie sięgniesz aż pół metra??? Tak, wszystkie baterie tego typu tak działają. To o czym piszesz spotkasz raczej w bateriach typu Franke Ampla, czy super sprężynowe/gastronomiczne. Tam jest dwie wylewki, i jedna posiada właśnie taką cusik , co się naciska i leci z tej górnej woda. Faktycznie, dość długi wąż prowadzący do wylewki może spowodować jeszcze chwilowe spłynięcie wody. Dużo zależy od samego ciśnienia wody, jakie jest w rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 25.07.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 wyciągnę wylewkę na ok. 0,5 m to muszę wołać męż, aby odkręcił mi wodę, bo ja nie sięgam do kranu. quote] ja wydłużyłam węża tak ze wyciągam na 1 m i sięgam.....czy coś ze mna jest nie tak? mam 168 wzrostu, a łapy wcale nie do kolan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aa_bb_cc 26.07.2008 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Ojejku, uśmiałam się do łez Rzeczywiście przesadziłam, jeśli chodzi o te 0,5m i że wówczas już nie sięgam do kranu. Ale nie wiem dlaczego ubzdurałam sobie, że takiej wyciąganej wylewki używa się do dolewania wody do garnków stojących na kuchni (jakaś paranoja i nie wiem dlaczego ciągle miałam to w głowie), a wówczas naprawdę nie dosięgnę do kranu, bo to 2 szafki dalej. Ale teraz po głębszym zastanowieniu i doczytaniu do czego rzeczywiście służy taka wylewka chyba ją polubię Uff, dobrze , że jest to forum, bo strach pomyśleć co mogłabym jeszcze wyczyniać z tą wylewką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts