Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE! - Do użytkowników baterii z wyciąganą wylewką.

aa_bb_cc

Recommended Posts

Zamontowali mi dziś w kuchni taką baterię z TEKI i jestem raczej rozczarowana jej działaniem. Otóż myślałam , że jak wyciągnę wylewkę i nacisnę ten gumowy przycisk na główce wylewki to woda będzie lecieć lub nie. A w mojej baterii to tym gumowym przyciskiem zmienia się tylko strumień wody z deszczowego na normalny, a wodę i tak trzeba odkręcić tą dźwignią od kranu. To trochę wydaje mi się dziwne, bo jak wyciągnę wylewkę na ok. 0,5 m to muszę wołać męż, aby odkręcił mi wodę, bo ja nie sięgam do kranu.

I druga rzecz: jak opuszczam dźwignię kranu to nie odcina on od razu wody tylko jeszcze chwilkę leci cienkim strumieniem. Czy powodem tego jest ta wyciągana wylewka?

Model mojej baterii to TEKA AQUATA EOB, czy podobne baterie Franke też tak działają?

I druga rzecz: jak opuszczam dźwignię kranu to nie odcina on od razu wody tylko jeszcze chwilkę leci cienkim strumieniem. Czy powodem tego jest ta wyciągana wylewka?

Pewnie zlatuje jeszcze ta woda, co została w wylewce.

Od lat mam takie wylewki jak opisujesz i podobnie jak pozostali forumowicze w watku - jestem bardzo zadowolona. No teraz mam co prawda tylko z jednym rodzajem strumienia (bez przełącznika), ale tez spoko.

Ale są tez takie z odcięciem wody przy wylewce, nie pamiętam modeli i firmy, ale te które widziałam to maja osobny zwykły kran, a osobną wylewkę na takiej sprężynie i odcięcie wody na końcu wylewki, dodatkowo. Wyglądały podobnie jak ta ikeowska (ale ta konkretnie to nie wiem czy ma odcięcie przy wylewce):

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70060547

Tak, że jesli koniecznie chcesz mieć odcięcie wody przy wylewce to da się taka baterie znaleźć.

A swoja drogą, dokąd Ty tego węża ciągniesz aż tak daleko? :-)

I naprawdę na pół metra nie sięgasz?

Naprawdę nie sięgniesz aż pół metra???

Tak, wszystkie baterie tego typu tak działają.

To o czym piszesz spotkasz raczej w bateriach typu Franke Ampla, czy super sprężynowe/gastronomiczne. Tam jest dwie wylewki, i jedna posiada właśnie taką cusik :D , co się naciska i leci z tej górnej woda.

Faktycznie, dość długi wąż prowadzący do wylewki może spowodować jeszcze chwilowe spłynięcie wody. Dużo zależy od samego ciśnienia wody, jakie jest w rurach.

Ojejku, uśmiałam się do łez :D

Rzeczywiście przesadziłam, jeśli chodzi o te 0,5m i że wówczas już nie sięgam do kranu.

Ale nie wiem dlaczego ubzdurałam sobie, że takiej wyciąganej wylewki używa się do dolewania wody do garnków stojących na kuchni (jakaś paranoja i nie wiem dlaczego ciągle miałam to w głowie), a wówczas naprawdę nie dosięgnę do kranu, bo to 2 szafki dalej. :oops:

Ale teraz po głębszym zastanowieniu i doczytaniu do czego rzeczywiście służy taka wylewka chyba ją polubię :D

Uff, dobrze , że jest to forum, bo strach pomyśleć co mogłabym jeszcze wyczyniać z tą wylewką... :wink: