Karpatka 24.07.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 No i masz babo placek, a właściwie kolejny problem z drewnem. Tym razem z drzwiami wewnętrznymi. Wymyśliłam sobie drzwi drewniane, znalazłam wykonawcę. Jego przedstawiciel przyjechał, wszystko pomierzył i za 6 tygodni miałam drzwi gotowe. Trochę jeszcze musiały poczekać na montaż. Do dziś. Wprawiać je miała nasza ekipa, która niejedne drzwi już wstawiała. Po południu dostałam telefon, że jest problem, bo framugi są o jakieś 4 cm za duże. Zadzwoniłam do wykonawcy, który wyjaśnił, że drzwi są krótsze i dopasowane do otworów, a ościeżnice celowo dłuższe na wypadek, gdyby ktoś chciał je np. wpuścić w podłogę. Należy wszystko wymierzyć i przyciąć na wymiar. Szef naszej ekipy zrobił i przyznał, że z takim rozwiązaniem spotyka się po raz pierwszy. I nie tryska euforią. Jak było z Waszymi ościeżnicami? Na wymiar, czy na wymiar - ale nie do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.07.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Raczej nie powinny być docinane na budowie, bo jak potem zabezpieczysz to świeże drewno w miejscu odcięcia. Przecież całe drzwi i ościeżnica były pewnie kilka razy bejcowane i/lub lakierowane, a tutaj ma pozostać odsłonięte drewno i to w miejscu najbardziej narażonym na działanie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 24.07.2008 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Hmmmm... Na chłopski rozum - argument nie do zbicia. Jutro dzwonię do wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 25.07.2008 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Raczej nie powinny być docinane na budowie, bo jak potem zabezpieczysz to świeże drewno w miejscu odcięcia. Przecież całe drzwi i ościeżnica były pewnie kilka razy bejcowane i/lub lakierowane, a tutaj ma pozostać odsłonięte drewno i to w miejscu najbardziej narażonym na działanie wody. po przycięciu robi się od tej niewidocznej dla oka strony zaprawkę z lakieru i jest zabezpieczone. Pracując w tej branży zawsze robiło się ościeża dopasowane do wymiaru drzwi czyli te 6 mm dłuższe, aby od razu stawiać to na posadzce, jednak założenie tego producenta tez nie jest głupie, bo faktycznie niektórzy klienci nie chcą aby ościeże stało na posadzce tylko aby posadzka dochodziła do ościeża, które jest wpuszczone głębiej. Karpatka czy w momencie brania wymiarów miałaś już podłogi ułożone na tip-top? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 po przycięciu robi się od tej niewidocznej dla oka strony zaprawkę z lakieru i jest zabezpieczone. Ale to chyba w takim razie ma wykonać ten, który robił tą ościeżnicę, bo przecież klient może nie mieć pojęcia jak tym się zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 25.07.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ale to chyba w takim razie ma wykonać ten, który robił tą ościeżnicę, bo przecież klient może nie mieć pojęcia jak tym się zająć. każdy kto zamawiał drzwi życzył sobie zamontowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts