panda 25.07.2008 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Przekopałem forum na ile szukaczka pozwala, Google też i nic.A problem jest taki. Byłem w Ekoidei nabyć stację uzdatniania wody i zonk. Zmiękczanie wody wiąże się z regeneracją żywicy solą, po miesiącu mamy około 300-500 litrów słonej wody odpadowej. Nie można jej wywalić do POŚ bo wybije bakterie. Do oczka wodnego też nie bo zamiast karpi trzeba byłoby hodować makrele czy dorsze. Studnia chłonna odpada z powodów jak wyżej. Rozsączyć się nie da bo wypali roślinki. Padła propozycja zakopania dużego zbiornika i żeby szmbelan to wywoził co jakiś czas - też bez sensu bo nie po to robiłem POŚ żeby dodatkowo mieć szambo.Czy ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 25.07.2008 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Przekopałem forum na ile szukaczka pozwala, Google też i nic. A problem jest taki. Byłem w Ekoidei nabyć stację uzdatniania wody i zonk. Zmiękczanie wody wiąże się z regeneracją żywicy solą, po miesiącu mamy około 300-500 litrów słonej wody odpadowej. 1. Możesz próbować zastosować filtr odwróconej osmozy. Co prawda też jest woda odpadowa ale chyba powinna być mniej szkodliwa dla POŚ. 2. Taki mi przyszedł do głowy szalony pomysł - wylewać do dużego płaskiego naczynia wystawione na słońce (niestety tylko latem), woda odparuje, osad do śmietnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 25.07.2008 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 O osmozie też myślałem, jednak jest zbyt kosztowna i niewydolna. Sęk w tym żeby zabezpieczyć i zaopatrzyć w uzdatnioną wodę cały dom, bo już się kamień pojawił na armaturze, ceramice. Sam pomysł fakt ciekawy ale i rzeczywiście szalony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 26.07.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Rozwiązanie szalone nr 2. (teoretycznie do wykonania, choć nie spotkałem w praktyce):pompa nr 1 pompuje wodę ze studni dwiema rurami.Jedna rura- woda nieuzdatniona.Druga rura- osmoza typu "Merlin".Na obydwu rurach zawory regulacyjne (można zastosować full wypas automatykę z przepływomierzami itp.).Obydwie rury wchodzą do zbiornika (np. 1 lub 2 m3)Pompa nr 1 załączana i wyłączana jest np. pływakiem.Ze zbiornika woda pobierana jest przez zestaw hydroforowy (pompa nr 2 + zbiornik hydroforowy).Ścieki z osmozy można wprowadzać do POŚa. Inwestycja może okazać się droga (zbiornik na wodę, dwie pompy..) ale może być opłacalna. Należałoby policzyć koszty eksploatacyjne (prąd pobierany przez pompy...) W przypadku zwykłego zmiękczacza należy wkopać osobny zbiornik na popłuczyny z filtra i zamawiać szambiarkę (ilość ścieków to ok. 1-1,5 m3 na miesiąc).Nie powinno się wprowadzać ścieków ze zmiękczacza do POŚa, ani do gleby.Bakterie mogą nie wytrzymać takiej dawki soli (chyba, nie jestem biologiem).Wylewanie ścieków ze zmiękczacza na ogród, to tak jakby się sypało 5-10 kg soli na trawnik. Pal licho z roślinami, ale jeżeli sól dostanie się do źródła to, krótko mówiąc podziała to na instalację w domu jak sól sypana w zimie na karoserię samochodu. A propos, jaką masz twardość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 26.07.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 link do osmozy "merlin":http://www.alamowaterpoland.com/Merlin_karta_techniczna.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 26.07.2008 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 A propos, jaką masz twardość wody. 8 stopni niemieckich (po analizie w Ekoidei) Co do pozostałej części posta to niestety smuteczek Pytałem speców od biologii, twierdzą że POŚ padnie. Robienie szamba tylko na popłuczyny mija się z celem no i koszty - szambelan weźmie za kurs. P.S. Wodę mam z wodociągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 26.07.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ...zbieraj, magazynuj a zimą solankę drogowcom sprzedawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 26.07.2008 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 link do osmozy "merlin": http://www.alamowaterpoland.com/Merlin_karta_techniczna.pdf To też brałem pod uwagę jest tylko jedno ale - wszystkich urządzeń (typu prysznic, pralka, sanitariaty) nie zasilę. Niestety wniosek nasuwa się jeden - mająć POŚ i bez dostępu do kanalizacji o zmiękczaniu wody można tylko pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 26.07.2008 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 8 stopni niemieckich to w miarę miękka woda.Nie ma sensu jej zmiękczać. Podjedź do wodociągów, powinni mieć pełną analizę wody. Jeżeli nie ma jej na tablicy ogłoszeń, to poproś, powinni udostępnić. Każdy wodociąg musi robić analizy i musi je udostępnić.Jezeli robią problemy, to mówisz tak: "płacę za wodę, która ma spełniać wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 29 marca 2007 r, Dziennik Ustaw z dn. 06 kwietnia 2007 r., proszę o wyniki analiz wody wypuszczanej ze stacji uzdatniania wody, bo u mnie woda jest badziewna".Przepisy są takie, że woda dostarczana musi spełniać w/w wymogi. Osady na armaturze mogą być wynikiem nie twardości wody ale jej zasolenia (miarą zasolenia jest przewodność). Najprościej mówiąc osady mogą być nie z twardości, ale z substancji rorpuszczonej w wodzie. Nie da się tego usunąć poprzez odżelazianie, zmiękczanie itp. Po pełnej analizie fizykochemicznej wody będę mógł coś więcej powiedzieć.Muszą Ci ją udostępnić. Bij się z wodociągami, życzę wygranej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 26.07.2008 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 ........życzę wygranej. Dzięki, postaram się coś wydobyć i pozwolę sobie odezwać się na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 27.07.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Od lutego użytkuję POŚ (model bez rozsączania z napowietrzaniem) i mam zainstalowany zmiękczacz do wody. Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w pracy oczyszczalni. Płukanie zmiękczacza raz na 4 lub 5 dni po uzdatnieniu 2 m3 wody. Taka ilość soli nie zaszkodzi bakteriom a gdyby to zawsze można dodać. Dodawanie bakterii wyjdzie taniej niż skomplikowana instalacja. Jak dotąd u mnie nie zaistniała taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 27.07.2008 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Jurek_Z, a co robisz z wodą wypływającą z oczyszczalni, przecież ona jest słona. Bakterie niestety soli nie rozłożą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 27.07.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Sól jest potrzebna do regeneracji złoża. Znaczna część soli z solanki (jeżeli jest prawidłowo ustawiony proces regeneracji) uczestniczy w wymianie jonowej - sód podmienia się z wapniem. Ponadto solanki jest raptem parę litrów co parę dni a wody kilkaset litrów dziennie więc stężenie soli w oczyszczalni jest niewielkie i sól nie powinna narobić żadnych kłopotów.Ja mam studnię chłonną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 28.07.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Myślę że poś spokojnie przeżyje tą ilość solanki.Bezpieczniej jednak zrobić dół chłonny, taką ilością soli wód gruntowych na pewno nie zanieczyścisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 28.07.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Ja mam POŚ biologiczny i mam też zmiękczacz od 3 miesięcy - zmian żadnych nie zauważyłam w jakości i efektach dodatkowych typu zapach. Moje złoże płucze się codziennie 2 godzinki w porze nocnej (między 2-4 nad ranem). Natomiast moja woda miała powyżej 21 dH .Teraz jest w okolicach 3dh co widać i "czuć" - zwłaszcza dla osoby, która te armaturę myje , zamiast cilit bang 1 raz w tygodniu przetarcie szmatką, i błysk. Odprowadzam wodę do rowu - pozwolenie wodno-prawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.07.2008 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Bezpieczniej jednak zrobić dół chłonny, taką ilością soli wód gruntowych na pewno nie zanieczyścisz. Dół chłonny to nie u mnie - woda na poziomie mniej więcej metra, do tego kurzawka więc woda szwenda się gdzie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.07.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Odprowadzam wodę do rowu Jaki to rów - melioracyjny, przydrożny, woda jest w nim stale czy okresowo? Widać jakieś działanie soli na rośliny w tym rowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malysmok 08.07.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Witam, Podciągam temat. Panda - jak rozwiązałeś ten problem? Mi jakoś umknęło, że nie mogę mieć domowej stacji uzdatniania wody z biologiczną POŚ. Teraz mam dwa te urządzenia i mam problem. Mam Viessmann Aquahome. W insrukcji jest napisane, że popłuczyny wydalane są w ilości 5% całkowitej objętności zmiękczonej wody. Przy dwóch osobach w domu tej zmiękczonej wody nie ma za dużo - zużycie wody to jakieś 0,4m3 dziennie, czyli popłuczyn jest 0,02m3 dziennie, czyli jakieś 20 litrów. Obok tego napisane jest, że wskazane jest podejmować pewne środki ostrożności - czyli stosowanie preparatów zawierających bogatą gamę bakterii (np. Bact Plus i Alpha Septer, Biolatrin czy Microbec). Czy jest tak, jak napisano powyżej, że częstsze wsypywanie bakterii uchroni POŚ przed nieprawdłowym działaniem?Poproszę o wypowiedź wszystkich, którzy spotkali się z tym problemem. Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 08.07.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Na roślinność w rowie wydalana woda nie działa , nasze rozwiązanie funkcjonuje już rok i 3 miesiące i jest ok. Zmian nie widzę - jak kosiłam tak koszę rów, a nawet lepiej rośnie . Nic nie musze dosypywać do POŚ (w sensie bakterii) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 08.07.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Witam, Podciągam temat. Panda - jak rozwiązałeś ten problem? Mi jakoś umknęło, że nie mogę mieć domowej stacji uzdatniania wody z biologiczną POŚ. Teraz mam dwa te urządzenia i mam problem. Mam Viessmann Aquahome. W insrukcji jest napisane, że popłuczyny wydalane są w ilości 5% całkowitej objętności zmiękczonej wody. Przy dwóch osobach w domu tej zmiękczonej wody nie ma za dużo - zużycie wody to jakieś 0,4m3 dziennie, czyli popłuczyn jest 0,02m3 dziennie, czyli jakieś 20 litrów. Obok tego napisane jest, że wskazane jest podejmować pewne środki ostrożności - czyli stosowanie preparatów zawierających bogatą gamę bakterii (np. Bact Plus i Alpha Septer, Biolatrin czy Microbec). Czy jest tak, jak napisano powyżej, że częstsze wsypywanie bakterii uchroni POŚ przed nieprawdłowym działaniem? Poproszę o wypowiedź wszystkich, którzy spotkali się z tym problemem. Pozdrawiam serdecznie, Ale nie napisałeś jak objawia się Twój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts