Sad Ripper 25.07.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Chodzi mi po głowie taka myśl - podłączyć videodomofon do kompa, ewentualnie tylko obraz z videodomofonu, bo otwierać i rozmawiać można spokojnie przez telefon (bramofon czy jakoś tak się nazywa taka centralka). Czy jest jakiś prosty sposób, żeby to zrobić? sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 25.07.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Podejrzewam że vieodomofonach zastosowano zwykłą transmisję analogową po niskiej częstotliwości czyli tak jak w eurozłączu czy popularnych wtyczkach video, ale pewności nie mam i może być różnie u różnych producentów.Jeśli tak to potrzebna by była dowolna karta video, lub telewizyjna z wjściem video. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 25.07.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Podejrzewam że vieodomofonach zastosowano zwykłą transmisję analogową po niskiej częstotliwości czyli tak jak w eurozłączu czy popularnych wtyczkach video, ale pewności nie mam i może być różnie u różnych producentów. Jeśli tak to potrzebna by była dowolna karta video, lub telewizyjna z wjściem video. Są też fajne karty do nagrywania z kamer monitoringu, mają po 4 wejścia po niskiej i można to dość tanio kupić. Na przykład: http://allegro.pl/item407061908_karta_dvr_4_kamery_2x_audio_f_vat_gw_linux.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worw 25.07.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 raczej prostego sposobu nie ma;) nie podłączysz kamery ze zwykłego domofonu do kompa, przynajmniej bez większego kombinowania. Ja u siebie zrobiłem podobny patent, tylko z użyciem starego komputera i zestawu do monitoringu zakupionego za niewielkie pieniądze na znanym portalu aukcyjnym na "A". Karta miała 4 wejścia na kamery to poza bramą dałem jeszcze w 3 "nefralgicznych" punktach posesji.Kamery dołączone do zestawu są kiepskiej jakości, ale zadowala mnie ich jakość(przy kiepskim oświetleniu wymagają sporego doświetlenia, ale przy furtce mam latarnie uliczną, a przy pozostałych założyłem halogeny z czujnikami ruchu+zmierzchowe). Monitor wmontowałem sobie w ścianę tuz przy zwykłym domofonie,Pobawiłem sie lutownica i połączyłem sygnał "dzwonka" domofonu(+wyłączenie monitora po ok 5min od dzwonka) z włącznikiem monitora, w celu zaoszczędzenia energii. Sprawdza się to świetnie, w najbliższym czasie planuje podłączenie do tego komputera sterowania "symulacja obecności" (kilka niewielkich żarówek bądź diod w rożnych częściach domu zapalających w losowej kolejności gdy nikogo nie ma w domu) i podłączenie internetu w celu zdalnej kontroli nad systemem. Planowałem jeszcze kontrole nad przepływem i zaworami wody i gazu, ale nie sadze zęby to było aż tak potrzebne (do tej pory nie zdarzyło mi się żeby pękła któraś z rur). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts