Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć wideodomofon do komputera?

Recommended Posts

Podejrzewam że vieodomofonach zastosowano zwykłą transmisję analogową po niskiej częstotliwości czyli tak jak w eurozłączu czy popularnych wtyczkach video, ale pewności nie mam i może być różnie u różnych producentów.

Jeśli tak to potrzebna by była dowolna karta video, lub telewizyjna z wjściem video.

Podejrzewam że vieodomofonach zastosowano zwykłą transmisję analogową po niskiej częstotliwości czyli tak jak w eurozłączu czy popularnych wtyczkach video, ale pewności nie mam i może być różnie u różnych producentów.

Jeśli tak to potrzebna by była dowolna karta video, lub telewizyjna z wjściem video.

Są też fajne karty do nagrywania z kamer monitoringu, mają po 4 wejścia po niskiej i można to dość tanio kupić. Na przykład:

http://allegro.pl/item407061908_karta_dvr_4_kamery_2x_audio_f_vat_gw_linux.html

raczej prostego sposobu nie ma;) nie podłączysz kamery ze zwykłego domofonu do kompa, przynajmniej bez większego kombinowania. Ja u siebie zrobiłem podobny patent, tylko z użyciem starego komputera i zestawu do monitoringu zakupionego za niewielkie pieniądze na znanym portalu aukcyjnym na "A".

Karta miała 4 wejścia na kamery to poza bramą dałem jeszcze w 3 "nefralgicznych" punktach posesji.Kamery dołączone do zestawu są kiepskiej jakości, ale zadowala mnie ich jakość(przy kiepskim oświetleniu wymagają sporego doświetlenia, ale przy furtce mam latarnie uliczną, a przy pozostałych założyłem halogeny z czujnikami ruchu+zmierzchowe). Monitor wmontowałem sobie w ścianę tuz przy zwykłym domofonie,Pobawiłem sie lutownica i połączyłem sygnał "dzwonka" domofonu(+wyłączenie monitora po ok 5min od dzwonka) z włącznikiem monitora, w celu zaoszczędzenia energii.

Sprawdza się to świetnie, w najbliższym czasie planuje podłączenie do tego komputera sterowania "symulacja obecności" (kilka niewielkich żarówek bądź diod w rożnych częściach domu zapalających w losowej kolejności gdy nikogo nie ma w domu) i podłączenie internetu w celu zdalnej kontroli nad systemem.

Planowałem jeszcze kontrole nad przepływem i zaworami wody i gazu, ale nie sadze zęby to było aż tak potrzebne (do tej pory nie zdarzyło mi się żeby pękła któraś z rur).