Gość Domownik 26.09.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Rozwazam zakup kotla gazowego w zamknieta komora spalania z wyprowadzeniem spalin bezposrednio przez sciane budynku.Ostatnio uslyszalem ze popewnym czasie pojawiaja sie problemy z elewacja w miejscu wyprowadzenia rury.Ponadto podobno prawo budowlane dopuszcza w budownictwie mieszkaniowym maksymalie moc 21KW (dla tego typu kotlow).Czy ktos ma jakies doswiadczenie w tej sprawie i moze sie nimi podzielic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamuss 26.09.2003 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Mam popdobny problem. Człowiek od pieca wyjaśnił nam, że ściana (elewacja) zmienia barwę także od kaloryfera (co jest prawdą). Tak więc nie ma mozliwości zamontowania na ścianie przewodu spalinowego bez ujemnych konsekwencji. Dla nas problemem wiekszym od zmian koloru elewacji jest obawa przed zapachami z tegoż przewodu. Mniej więcej nad nim będzie druga łazienka. Poza tym wszystkim podłoczęnie komina do pieca Junkers jest dosyć kosztowne i to skłania nas do przewodu tzw. koncentrycznego, wypuszczonego przez ściane.Co do prawa budowlanego - piec montują mi (i projektowali instalację) ludzie z gazowni, ci sami, którzy stawią się na odbiorze pieca. Nie ma dla nich specjalnego znaczenia moc kotła (26kW). W wypadku, gdyby nie chcieli odebrać prac z ramienia gazowni - zwracaja mi całą kaskę, którą przeznaczymy na normalny komin. Brzmi to optymistycznie, ale myślę, że tak właśnie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 27.09.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 Sorry ale polskie prawo mówi 21 kW za ściane i ani grama więcej. Co do panów z gazowni to moga podłączyc wszystko bo zgodnie z prawem gazownia nic nie ma do urządzeń. Tak więc na koniec dnia i bardzo wrednych sąsiadach problemjest twój a nie gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Sorry ale polskie prawo mówi 21 kW za ściane i ani grama więcej. Co do panów z gazowni to moga podłączyc wszystko bo zgodnie z prawem gazownia nic nie ma do urządzeń. Tak więc na koniec dnia i bardzo wrednych sąsiadach problemjest twój a nie gazowni. Bren, jakie przepisy tak mówią ? Próbowałem znaleźć w prawie budowlanym i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.09.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Sorry ale polskie prawo mówi 21 kW za ściane i ani grama więcej. Co do panów z gazowni to moga podłączyc wszystko bo zgodnie z prawem gazownia nic nie ma do urządzeń. Tak więc na koniec dnia i bardzo wrednych sąsiadach problemjest twój a nie gazowni. Od mojego wykonawcy od c.o. dowiedziałem się, że przepis ten dotyczy tylko domów wielorodzinnych. A producenci radzą sobie z tym montując tabliczki znamionowe 21kW na piece np. 24 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 29.09.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Podstawa prawna D.U. 75 z 2002 roku Rozporządzenie p.Pola w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W wielorodzinnych dopuszczone jest tylko 5 kW. Co do producentów to oni odpowiadają za tabliczkę znamionową a tak faktycznie to tylko to się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 29.09.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 A co z kotłem npracujacym w zakresie 10-24 kw np?kto mi powie, że pracuje na pełnej 24 kw mocy a nie na 10 czy 15??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 29.09.2003 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 StanleyLiczy się moc znamionowa kotła tj. podana na tabliczce. Idąc w drugą stronę a kto ci powie, że nie pracuje na 24 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 29.09.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 dobrze to jeszcze pytanie z "innej strony" Czy ktoś tak naprawdę to sprawdza?Przyodbioerze technicznym np??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bren 29.09.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Tak w zasadzie to nikt ale na koniec dnia i przy bardzo wrednych sąsiadach problem może być zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek-MZM 29.09.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Hej! Mam taki angielski kociol od 5 lat. Potterton-Myson (czy jakos tak) modem PUMA 80E. Wylot spalin mam przez sciane. Na zewnatrz mam tynk akrylowy i naprawde wierzcie mi nie widze zadnych oznak zmiany koloru. W zasadzie nie widac zadnego dymu, no chyba ze jest zimno i bardzo wilgotno. Polecam takie rozwiazanie, kociol jest bezpieczny oszczedny i nie trzeba robic kratki wentylacyjnej do napowietrzenia pomieszczenia w ktorym jest zainstalowany. No i oczywisty brak komina i wkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek-MZM 29.09.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2003 Zapomnialem dodac ze jak ktos chce moge wyslac mu zdjecie elewacji z ktorej wychodzi rurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 30.09.2003 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Właśnie mnie dopadły wątpliwości Czy ta rurka czasem aby się nie nagrzewa? Jak rozumiem spaliny wylatują wewnętrzną a powietrze zasysane jest zewnętrzną rurką? pytam czy się nie nagrzewa bo przecież to przez styropian mi przelatuje, a chyba nie było zaizolowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek-MZM 30.09.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Hej!Dzieki temu ze zasysasz powietrze zewnatrza czescia rury, to masz autmatyczne chlodzenie wewnetrznej czesci z ktorej wylatuja spaliny. Tez mam styropian ale nic wokol rury sie nie dzieje. Tak ze spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Tomek_W 30.09.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Właśnie mnie dopadły wątpliwości Czy ta rurka czasem aby się nie nagrzewa? Jak rozumiem spaliny wylatują wewnętrzną a powietrze zasysane jest zewnętrzną rurką? pytam czy się nie nagrzewa bo przecież to przez styropian mi przelatuje, a chyba nie było zaizolowane Jeśli chodzi o nagrzewanie się rurki to nie ma obaw. U mnie w drewnianym domku jest tylko 50cm rurki chromoniklowej a dalej PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marina123 30.09.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Maciek-MZm a gdziez Ty wytrzasnales w Polsce angielski kociol? Jest jakis polski dystrybutor anglikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 30.09.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Maciek MZM moglbys podeslac zdjecie. chcialbym zobaczyc jak to estetycznie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanley 30.09.2003 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Hej! Tez mam styropian ale nic wokol rury sie nie dzieje. Tak ze spokojnie. Zostałem uspokojony dzięki, teraz tyko musze poczekać na zagazowanie instalacji i odpalamy ciekawe czy wszystko będzie funkcjonowało Słyszałem że piece [kotły] potrafią stracić* płytę** przy 1-wszym uruchomieniu *stracić - tu paść zepsuć etc. **lub inny element istotny do pracy kotła ale kto by tam pamiętał jak to się zwie, grunt aby to serwisant odpalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość maciek-MZM 01.10.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Chcialem jeszcze dodac, ze na tabliczce znamionowej mojego pieca mam moc 24kW, a zadnych problemow z odbiorem nie mialem. Moze kilka lat temu byly inne przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Maciek-MZM 01.10.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Marina, pewnie ze jest dystrybutor. Adres: 02 660 Warszawa, ul.Irysowa 3A Tel: 022, 843 5349; 0 601 305309; Fax: 022, 843 5349; WWW: http://www.pmpolska.com.pl; Dodam ze mam caly "komplet" tej firmy, grzejniki, zawory i inne pierdoly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts