lukasz1983 25.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Witam wszystkich. Na poczatku zaznacze ze jestem nowicjuszem, pierwszy raz na forum i pierwszy dom jaki buduje w zyciu. Moze odrazu przejde do sedna sprawy. Mianowicie moja babcia przepisala w spadku dzialke o powierzchni 22 ha na moja mame i na corke mojej mamy brata. Moja mama chce dac nam polowe tej dzialki zebysmy mogli zaczac sie budowac. Moje pytanie brzmi. Co i jak musimy zrobic krok po kroku, do kogo sie udac aby zalatwic wszystkie potrzebne dokumenty abysmy mieli akt wlasnosci dzialki w rece? Nie wiem jak to wszystko wyglada, jak dlugo to zajmie ale chcielibysmy juz w nastepnym roku wylac fundamenty jesli bedzie to mozliwe. Myslelismy rowierz zeby niedlugo udac sie do notariusza aby upowaznic mojego ojca do podejmowania jakichkolwiek decyzji w naszym imieniu w czasie naszej nieobecnosci. Prosze o rade i z gory dziekuje Pozdrawiam lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Pierwsza rada - zaznajomić się z podobnymi wątkami na forum. Temat spadków i podziału działek pojawia się co chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Druga rada - najpierw sprawdzić, czy działka darowana przez babcię została podzielona pomiędzy Twoją mamę i córkę Twojej mamy brata. Jeżeli nie - dopilnować tego. Jak już działka będzie podzielona na te dwie pierwsze osoby, dokonać kolejnego podziału - działki Twojej mamy na pół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 W międzyczasie sprawdź, czy na tak podzielonej działce (w sumie będzie chyba 5,5ha) będziesz w stanie się wybudować. Może od razu podzielić Waszą działkę na kilka mniejszych - nawet na 5 po 1ha i je sprzedać za jakiś czas i mieć na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1983 25.07.2008 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 dzialka bedzie podzielona na moja mame i kuzynke czyli w sumie i kuzynka i mama dostana po 11 ha, natomiast moja mama 11 ha ktore naleza do niej przepisze na mnie i oja zone. skomplikowane to jak narazie dla mnie ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.07.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 dzialka bedzie podzielona na moja mame i kuzynke czyli w sumie i kuzynka i mama dostana po 11 ha, natomiast moja mama 11 ha ktore naleza do niej przepisze na mnie i oja zone. skomplikowane to jak narazie dla mnie ale ...Coś mi się wydaje, że jak przepisze i na Ciebie i Twoją żonę, to od tej części przepisanej na żonę zapłacicie podatek, bo nie jest to chyba pierwsza linia dziedziczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1983 25.07.2008 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 czyli lepiej by bylo jesli dzialka zostala by przepisana tylko na mnie ? w sumie to chyba znaczenia duzeo nie ma na kogo bedzie dzialka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia78 08.02.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 nie wiem czy aktualne, u mnie rodzice przepisali na mnie (I grupa podatkowa czy coś takiego) potam za dwa tychodnie dopisałam męża. Dwa razy notariusz ale bez podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tewu77 09.02.2009 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Pytałem 2 tygodnie temu u notariusza ale mówił, że czasy dopisywania się już skończyły i pozostaje jedynie darowizna od współmałżonka. Przykład dla innych: Moja żona ma pięcioro rodzeństwa i nawet jeśli dopisała by mnie do własności lub jak mówił teraz notariusz musiała by darować działkę sobie i mnie to i tak nic z tego nie wynika bo w razie śmierci należy mi się 1/8 spadku czyli 5 części dla rodzeństwa, 2 części dla Jej rodziców i 1 część dla mnie!?!Jedynym sposobem ominięcia tego jest spisanie testamentu np: tylko na mnie i wcale nie muszę być współwłaścicielem. To tak na marginesie U Was ten problem nie występuje. czyli lepiej by bylo jesli dzialka zostala by przepisana tylko na mnie ? w sumie to chyba znaczenia duzeo nie ma na kogo bedzie dzialka Oczywiście, że ma znaczenie na kogo działka będzie przepisana - tylko na Ciebie i optymalnie testament! Wtedy omijacie podatek i to wcale nie mały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi8321 24.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Hej,nie wiem,czy już załatwiłeś tą sprawę.My mieliśmy sytuację,że rodzice mojego Męża nam zaproponowali,że dadzą nam kawałek ziemi pod budowę domu.Najpierw geodeta musiał dokonać podziału działki,a następnie u notariusza nastąpił akt darowizny działki (rodzice podarowali ją mojemu Mężowi).W sumie to musieliśmy zapłacić za podział działki 900 zł a za akt darowizny u notariusza 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts