Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bardzo prosze o pomoc !!!

lukasz1983

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Na poczatku zaznacze ze jestem nowicjuszem, pierwszy raz na forum i pierwszy dom jaki buduje w zyciu. Moze odrazu przejde do sedna sprawy.

Mianowicie moja babcia przepisala w spadku dzialke o powierzchni 22 ha na moja mame i na corke mojej mamy brata. Moja mama chce dac nam polowe tej dzialki zebysmy mogli zaczac sie budowac.

Moje pytanie brzmi. Co i jak musimy zrobic krok po kroku, do kogo sie udac aby zalatwic wszystkie potrzebne dokumenty abysmy mieli akt wlasnosci dzialki w rece?

Nie wiem jak to wszystko wyglada, jak dlugo to zajmie ale chcielibysmy juz w nastepnym roku wylac fundamenty jesli bedzie to mozliwe. Myslelismy rowierz zeby niedlugo udac sie do notariusza aby upowaznic mojego ojca do podejmowania jakichkolwiek decyzji w naszym imieniu w czasie naszej nieobecnosci.

Prosze o rade i z gory dziekuje

Pozdrawiam lukasz

Druga rada - najpierw sprawdzić, czy działka darowana przez babcię została podzielona pomiędzy Twoją mamę i córkę Twojej mamy brata. Jeżeli nie - dopilnować tego.

Jak już działka będzie podzielona na te dwie pierwsze osoby, dokonać kolejnego podziału - działki Twojej mamy na pół.

dzialka bedzie podzielona na moja mame i kuzynke czyli w sumie i kuzynka i mama dostana po 11 ha, natomiast moja mama 11 ha ktore naleza do niej przepisze na mnie i oja zone. skomplikowane to jak narazie dla mnie ale ...
Coś mi się wydaje, że jak przepisze i na Ciebie i Twoją żonę, to od tej części przepisanej na żonę zapłacicie podatek, bo nie jest to chyba pierwsza linia dziedziczenia.

• 6 months później...

Pytałem 2 tygodnie temu u notariusza ale mówił, że czasy dopisywania się już skończyły i pozostaje jedynie darowizna od współmałżonka.

Przykład dla innych:

Moja żona ma pięcioro rodzeństwa i nawet jeśli dopisała by mnie do własności lub jak mówił teraz notariusz musiała by darować działkę sobie i mnie to i tak nic z tego nie wynika bo w razie śmierci należy mi się 1/8 spadku czyli 5 części dla rodzeństwa, 2 części dla Jej rodziców i 1 część dla mnie!?!Jedynym sposobem ominięcia tego jest spisanie testamentu np: tylko na mnie i wcale nie muszę być współwłaścicielem. To tak na marginesie

U Was ten problem nie występuje.

czyli lepiej by bylo jesli dzialka zostala by przepisana tylko na mnie ? w sumie to chyba znaczenia duzeo nie ma na kogo bedzie dzialka

Oczywiście, że ma znaczenie na kogo działka będzie przepisana - tylko na Ciebie i optymalnie testament! Wtedy omijacie podatek i to wcale nie mały!

• 3 weeks później...
Hej,nie wiem,czy już załatwiłeś tą sprawę.My mieliśmy sytuację,że rodzice mojego Męża nam zaproponowali,że dadzą nam kawałek ziemi pod budowę domu.Najpierw geodeta musiał dokonać podziału działki,a następnie u notariusza nastąpił akt darowizny działki (rodzice podarowali ją mojemu Mężowi).W sumie to musieliśmy zapłacić za podział działki 900 zł a za akt darowizny u notariusza 200 zł.