Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor pokoju dziecinnego

WojtekZDaleka

Recommended Posts

Mufka, miałam nadzieję, że to dziewczynka :) W takim arzie wspaniały kolor wybrała! Mebelki już ma? W każdym razie dodatki w kolorze kremowym stworzą wsaniały nastrój i na pewno pokoik nie będzie ani zimny ani ponury (przyznam, że sama za niebieskim nie przepadamm, a właśnie tak będę miała w jednej z łazienek: niebieski plus krem, plus drewno). O takie dodatki, jak poniżej, kilka mebelków drewnianych pomalowanych na kremowo (jeśli to wchodzi w grę) i będzie cudo!

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/261/4/261456.jpg

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/212/7/212700.jpg

http://cudownelata.pl/polski/glowna2/dodatki/polka.jpg

tu wprawdzie odwrotne zestawienie, ale wklejam:

http://cudownelata.pl/polski/glowna2/mebelki/maluchy/komodasmal.jpg

Slicznie dziekuje :)

Nasze dzieci wybieraly same. Nastarszy igor wybral zielony. Sufit bladozielony - w zasadzie prawie bialy. Sciany sredniozielone, belki pomalowane ciemnym zielonym. Igusia wybrala sobie oczywiscie rozowe odcienie. Belka chabrowa, sufit bladorozowy. Iwko czyli nasz najmlodszy wybral sobie "słoneczkowy" czyli żołty. Ta sama zasada co u reszty - sufit blady sciany srednie elementy dodatkowe czyli belka i szpalety przy oknie ciemne (to my wymyslilismy). Bardzo ladnie wyszly te kolorki, postaram sie zrobic zdjecia i wrzucic gdzies. Dzieci maja 9 4 3 - wg kolejnosci opisu pokoju i uwazamy ze wybraly sobie optymalnie. pzdr aga i jacek

Moje chłopaki same już wybieraja kolory, ale jak byli młodsi zrobiłam im pokój w intensywnych kolorach.

Do białych ścian wybrałam trójokorowe, mocne dodatki w czerwieni, zielonym i zółtym, z przewagą czerwieni (łóżkowa tapicerka, zasłonki, pudła i miski na zabawki, kocyki, poduchy itp). Przypominało to trochę kolorystykę zabawek Wadera. :wink: Wyglądało fajnie.

Moim zdaniem to na jaki kolor pomalujecie pokój zależy od tego jakiej płci jest dziecko, a także od tego jaki ma temperament. Nie ma z góry powiedziane że kolory ciepłe i jasne należą do dziewczynek a stonowane i spokojne do chłopców. Oczywiście nie możemy zapomnieć o wymiarach i widoczności pokoju, to również odgrywa ważna role w doborze kolorów. Obecnie chodzą trendy aby malować każdą ścienę innym kolorem to spowoduje iż pokój będzie zarazem jasny, promienny i co wazne spokojny. Ponieważ stosujemy do tego kolorów pastelowych. Jesli potrzebuje pani konkretniejszych porad proszę o kontakt ze mną pod numerem 693512822 chetnie pomogę.

Niedawno poszlysmy z moja coreczka do sklepu efekt zakupow:(farby duluxa) blask pomaranczy, cierpka cytryna, blekitna laguna, wspaniale slonce :). Juz mam plan jak to rozmalowac na scianach, efekt moze byc ciekawy, przekonalam dziecko ze niebieski pokoj bedzie smutny, a ze dziewczynka z bardzo, bardzo zywym temperamentem to mysle ze bedzie jej pasowala ta energetyczno-uspokajajaca mieszanka. A malowanie bedzie jak tylko lakier na podlogach zaschnie :D . trzymajcie kciuki, bo malowac to bede ja 8)

Ja zachorowalam na punkcie cierpkiej cytryny.... ale jak robilam malowanie, zdecydowalam sie glupia na mieszanie farbi wystarczy, ze na kilka sekund wyszlam do sasiedniego pokoju, a pseudo malarz wlal zupelnie inny odcien zielonego :evil: myslalam, ze go zastrzele i nadal mam na to ochote, bo obecna zielen koszmarnie mnie meczy!

Mysle, ze dla malucha taka zielen z lekka zolcia bedzie idealna.