Besta77 31.07.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Dziękuję Wam za uwagi! Obawiam się tylko czy u nas nie będzie to głupio wyglądało, bo różnica w poziomach blatów będzie wynosiła ok. 20 cm! a jak rozumiem częściej jest tak, że jest to różnica np. tylko grubości blatu. Faktycznie ten niski blat byłby taki dodatkowy np. do wykładania zakupów czy postawienia "na chwilę" czegoś już przygotowanego. Zastanawiam się tylko gdzie ja kupię takie niziutkie szafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 31.07.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Może wklej jakiś plan kuchni? Nawet naszkicowany ołówkiem Różnica wysokości blatów nie w każdym układzie może pasować. Co innego jeśli taka kuchenka jest między jedną wysoką szafką a drugą, a zupełnie co innego gdy jest to obniżona wyspa lub półwysep. Ja mam 158 wzrostu:) a i tak robie standardowe 85cm. Jakbym zrobiła niskie szafki to tak jak bym oświadczyła narzeczonemu, że absolutnie nie musi mi pomagać w kuchni. Zaraz miał by wymówkę, że sa za niskie safki i go plecy olą od zmywania:) A guzik:) 85cm będzie dobre i dla mnie i dla niego, niech gotuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.07.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Może wklej jakiś plan kuchni? Nawet naszkicowany ołówkiem Różnica wysokości blatów nie w każdym układzie może pasować. Co innego jeśli taka kuchenka jest między jedną wysoką szafką a drugą, a zupełnie co innego gdy jest to obniżona wyspa lub półwysep. Ja mam 158 wzrostu:) a i tak robie standardowe 85cm. Jakbym zrobiła niskie szafki to tak jak bym oświadczyła narzeczonemu, że absolutnie nie musi mi pomagać w kuchni. Zaraz miał by wymówkę, że sa za niskie safki i go plecy olą od zmywania:) A guzik:) 85cm będzie dobre i dla mnie i dla niego, niech gotuje:) Bardzo słusznie, jeść przecież też będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.07.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 wyspa 1,7x2,5 - 2 poziomy+ trzeci poziom to barek przy kuchniblat roboczy podstawowy 93, blat z kuchenka gazową 80 żona 175 / ja 185 wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 31.07.2008 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi . Zrobię jakąś wizualizację mojej niewielkiej kuchni i zobaczycie co i jak, czy taki niższy blat będzie dobrze wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 31.07.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 W takim razie ja też wrzucam plan - może coś Wam się nasunie http://images34.fotosik.pl/330/9ad2f4f6f85f68ebmed.jpg przy takim układzie - czy zrezygnuję z mebli pod oknem czy nie - i tak zostaje mi do pracy, przy normalnej wysokości blatu, ta część pomiędzy lodówką a zlewem i zlewem a kuchenką (jak tak na to patrzę, to chyba mało trochę ). Jeśli zostaną meble pod oknem - niestety nie tak jak na planie tylko na wys. ok. 75 cm - to będzie to dokładnie tylko taki blat dodatkowy "na wszelki wypadek". Co myślicie? zostawić tak czy zrezygnować z mebli pod oknem i zrobić na całej długości szafki górne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dagne 01.08.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 A co znajduje się poza kuchnią? Nie masz tam przypadkiem miejsca na zrobienie wyspy albo półwyspu? Powstałby w ten sposób spory blat roboczy. Na jakiej wysokości jest okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 04.08.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 O kurcze! Przepraszam Dagne! odpowiedziałam od razu na Twój post, ale coś mi się wieszało z netem i mimo, że wrzucałam go dwa razy to dopiero teraz widzę, że się nie wkleił Poza kuchnią jest z jednej strony sąsiad a z drugiej pokój dziecka, tak więc połączenie z jakimś innym pomieszczeniem nie wchodzi w grę, więc wyspa, półwysep czy nawet cypelek raczej odpada (ale też od początku zakładałam, że będzie to raczej tradycyjna, zamknięta kuchnia). A okno, ku mej rozpaczy, jest na wysokości 72 cm od podłogi. Może po zmianie starych okien skrzynkowych na nowe pcv troszkę się to "podniesie", ale i tak maxymalnie będzie to ok. 80 cm. Jakoś skłaniam się ku opcji, że nawet jeśli ten nizutki blat pod oknem będzie taki zupełnie dodatkowy, raczej do postawienia na chwilę czegoś przygotowanego, to i tak chyba lepiej, żeby był. Nie wiem tylko jak w ten blat wkomponować parapet?! Bo chyba musi to by jakoś połączone.. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma u siebie /widział cośpodobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 04.08.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Bardzo modne rozwiązanie ale z doświadczenia wiem, że przy małych dzieciach całkowicie zawodne. My z mężem zamówiliśmy kuchnię z blatami na wysokości 93cm. Było z nią troszkę problemów (szczególnie ze zmywarką do zabudowy). W końcu nie będą nam pękały kręgosłupy od schylania (należymy do tych wyrośniętych ) a do tego "gary" będa daleko od dziecięcych rączek (poza wysokością będą jeszcze zabezpieczone listwą z Ikea - sprawdzone rozwiązanie !). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonieczka 04.08.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 O kurcze! Przepraszam Dagne! odpowiedziałam od razu na Twój post, ale coś mi się wieszało z netem i mimo, że wrzucałam go dwa razy to dopiero teraz widzę, że się nie wkleił Poza kuchnią jest z jednej strony sąsiad a z drugiej pokój dziecka, tak więc połączenie z jakimś innym pomieszczeniem nie wchodzi w grę, więc wyspa, półwysep czy nawet cypelek raczej odpada (ale też od początku zakładałam, że będzie to raczej tradycyjna, zamknięta kuchnia). A okno, ku mej rozpaczy, jest na wysokości 72 cm od podłogi. Może po zmianie starych okien skrzynkowych na nowe pcv troszkę się to "podniesie", ale i tak maxymalnie będzie to ok. 80 cm. Jakoś skłaniam się ku opcji, że nawet jeśli ten nizutki blat pod oknem będzie taki zupełnie dodatkowy, raczej do postawienia na chwilę czegoś przygotowanego, to i tak chyba lepiej, żeby był. Nie wiem tylko jak w ten blat wkomponować parapet?! Bo chyba musi to by jakoś połączone.. Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma u siebie /widział cośpodobnego? Mam taki obniżony blat pod oknem i niewiele mogłam pokombinować, bo okno wymieniałam parę lat temu, i raczej ponowny "remont" nie wchodził w grę. Wymieniając jednak wtedy okno nie montowałam tradycyjnego parapetu, tylko wnękę okienną wykafelkowałam i teraz do takiego "kaflowego"parapetu dołączyliśmy na tej samej wysokości blat kuchenny( u mnie nieco węższy, co ułatwia dostęp do okna, a i tak z parapetem łącznie jest szeroko) - rozwiązanie takie trochę wymuszone sytuacją , ale wyszło fajnie i jestem bardzo zadowolona. Pod oknem mam na dodatek kaloryfer, więc nie dawałam tam szafek, tylko podwieszone pod blat szuflady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 05.08.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Dzięki za uwagi! Sonieczka to chyba dobry pomysł z wykafelkowaniem parapetu (będę tylko musiała natchnąć jakoś speca od okien, żeby to odpowiednio przygotował). Kurcze! Ja zupełnie zapomniałam o myciu okien! Suma summarum w tej sytuacji będę musiała wyczyniać alpejskie akrobacje, żeby je umyć tym bardziej, że są wysokie na ponad 2 metry! A będzie ok. 60 cm blatu + szerokość parapetu... katastrofa! Glowac akurat na małe dzieci nie musimy uważać, a co do schylania się - my też raczej niscy nie jesteśmy więc do "normalnej" pracy kuchennej ten blat raczej odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts