jarekd85 25.07.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Hej, właśnie planuję przerobić dach i część pomieszczeń w domu swoich rodziców:) od razu stawiam sobie pytanie: czy to się będzie opłacać? Czy jest ktoś z doświadczeniem w takiej kwestii?Ktoś kto sam przerabiał dach i nie tylko dach? Jeżeli moglibyście podzielić sie cennymi wskazówkami: - od czego zaczynać? - jak zrobić wycenę, kosztorys? - czy to się w ogóle opłaca? lepiej stawiać nowy dom? - kogo wziąć do takiej roboty? - może ktoś z was zajmuje się czymś takim i jest w stanie mi pomóc? - itd. itp.) Jestem z okolic Piaseczna pod Warszawą. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyan 14.08.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 witamNa koszt przebudowy poddasza ma wpływ to, co Pan chce zrobić. Jeśli np chce Pan wykonać rozbiórkę pokrycia dachu i więźby i dobudować ściankę kolankową, a na niej nową więźbę, wówczas musi się Pan liczyć z tym, że może to kosztować ok 50tyś zł- w zależności od powierzchni, rodzaju prac itp cena ta może być mniejsza lub wyższa. Jeśli chodzi o kosztorys.. Myślę, że osoba która nie jest w temacie jest w stanie bardzo ogólnie policzyć sobie ile wyniosą materiały i nic więcej. Prawdziwy kosztorys bez problemu zrobi odpowiednia osoba - np kierownik budowy, kosztorysant. Wykonanie tego typu robót wiąże się z wykonaniem projektu budowlanego, zbadaniem stanu technicznego obiektu, wykonaniem inwentaryzacji budowlanej i uzyskaniem pozwolenia na budowę.A jeśli chodzi o to kto dobrze wykona dach.. hmm.. podobno najlepsi są górale;)PozdrawiamAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 16.08.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Witam.Wykonalismy podobny zakres prac. Zapraszam do mojego wątku. Co do kosztów naszej rozbudowy to w tej chwili mocno przekroczyły one 100 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts