Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w konstrukcji stalowej

Recommended Posts

jajmar napisał:
  EBe napisał:
Dom w konstrukcji stalowej - SUNDAYsystem

Czy ktoś budował w takiej technologi?

A co Ciebi interesuje? Konkretne pytania może bede w stanie odpowiedzieć.

NIe mam takiego domu ale znam doś dobrze tą technolgie.

Wszystko :wink: Niewiele wiem o tej technologi. Zalety pięknie przedstawia producent :lol: A co z wadami? Jak np jest z ,,oddychaniem" takiego domu?

Czy nie grozi mu zawilgocenie?

I.W. napisał:
Nie budowałem choć mocno się interesowałem. Spotkałem się nawet z szefem amtecha,oglądałem obiekty. Wniosek jeden - nie opłacało się w porównaniu do klasycznej technologii.

Ja właśnie teraz jestem na tym etapie - zainteresowania. Gotowych obiektów jeszcze nie widziałam. No oczywiście oprócz siedziby firmy :wink:

EBe napisał:

Niewiele wiem o tej technologi. Zalety pięknie przedstawia producent :lol: A co z wadami? Jak np jest z ,,oddychaniem" takiego domu?

wsakazane przez Ciebie wątpliwości nie są wadami takiego rozwiązania, te problemy nie są domeną tego typu domów

EBe napisał:

Wszystko :wink: Niewiele wiem o tej technologi. Zalety pięknie przedstawia producent :lol: A co z wadami? Jak np jest z ,,oddychaniem" takiego domu?

Oddychanie domów to mit. Nie ważna technologia stawiania ścian. W szkielecie tak jak w innych ścianach nie zachodzi.

Zawilgocenie domu wynika ze złej wentylacji nie z materiału ściennego.

Podejrzewam że będzie to dom o konstrukcji szkieletowej - tylko że konstrukcja ta będzie wykonana z kształtowników stalowych...

będzie miał wszystkie wady i zalety /?/ domu szkieletowego

/czyli kanadyjczyka/ oprócz ew. tego że mokre stalowe kształtowniki

zdecydowanie mniej będą szkodliwe niż mokre drewno../

zerknij na jakiś wątek o kanadyjczykach....

będzie ich tak z 1000 tych wątków

Wojt111 napisał:
Czyli dalej nic nie wiem. Nie wiem, czy sie opłaca, nie wiem, czy jest funkcjonalny w eksploatacji, nie wiem, czy jest trwały? Czy ktoś coś wie??????

Na tak zadane pytania nikt Ci nie odpowie.

Czy sie opłaca, porównaj oferty dowiesz sie.

Co to znaczy "funkcjonalny w eksploatacji" ?

Trwały jest dokąd go korozja nie zeżre :) Po ilu latach to wystąpi, nie wiem pewnie nie prędko kształtowniki sa ocynkowane a poza tym siedzą w suchej ścianie, dachu wiec teoretycznie nie bedą miały warynków do korozji.

Jeżeli cos o tym mogą napisać to jeżeli już to polecam parterówke, mi osobiście nie podoba sie konstrukcje stropu w szkielecie ze względu na dochodzące odgłosy z góry.

Budynki sa lekkie przez co wymagaja delikatnego fundamentu, mozna je stawieć na słabych gruntach - to niewątpliwie zalety.

Jak juz ktos pisał Amtech robi kanadyjczyki tylko ze stali. Stal to kształtowniki ocynkowane w zależnosci od budynku grubości 0,9 (nie wiem czy teraz nie 1 mm) 1,25 i 1,5mm. Rozstaw słupków konstrukcji 60cm. Jako wzmocnienie ściany poprzeczne stosowana jest najczęsciej OSB-3 gr.12mm i tak sama na pokrycie dachu.

Podobno w Łodzi wybudowali takie cuda w ramach domów socjalnych. Wyszło koszmarnie drogo, zamieszkane są ze dwa, reszta niszczeje niewykończona. Podobno ci mieszkający narobili negatywnej reklamy i nikt więcej nie chciał brać udziału w eksperymencie. Tyle mi się po głowie kołacze. Może ktoś od nas wie więcej, to stoi w okolicach Pomorska/ Nowosolna. Jakby co, możesz sobie obejrzeć.

Ale zaznaczam, nie wiem, czy te domy mają coś wspólnego z wymienioną przez ciebie firmą.

jajmar napisał:
Jeżeli cos o tym mogą napisać to jeżeli już to polecam parterówke, mi osobiście nie podoba sie konstrukcje stropu w szkielecie ze względu na dochodzące odgłosy z góry.

Budynki sa lekkie przez co wymagaja delikatnego fundamentu, mozna je stawieć na słabych gruntach - to niewątpliwie zalety.

Jak juz ktos pisał Amtech robi kanadyjczyki tylko ze stali. Stal to kształtowniki ocynkowane w zależnosci od budynku grubości 0,9 (nie wiem czy teraz nie 1 mm) 1,25 i 1,5mm. Rozstaw słupków konstrukcji 60cm. Jako wzmocnienie ściany poprzeczne stosowana jest najczęsciej OSB-3 gr.12mm i tak sama na pokrycie dachu.

Tylko parterówkę brałam pod uwagę. Dom z poddaszem to w przypadku tej technologii sporo większe koszty.