Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy-strop mi sie ugi?? :(

Gość janko nie muzykant

Recommended Posts

Gość janko nie muzykant
jakis czas temu zbudowalem garaz 10mx5m.Srop sluzy mi jako taras widokowy.Niestety nastąpiło pęknięcie betonu wokół ścian.Strop jest żelbetonowy ,ma glubosc 10cm.Nie wiem co teraz zrobic.Czy włożenie belek podporowych cos pomoże?A jesli tak to jak je rozmiescic?Niechcialbym burzyc tego stopu...moze da sie go jakos uratowac...prosze o porade.Z gory dzieki :)

Janku muzykanetem jak piszesz nie jesteś, ale budowlańcem pewnie też nie.

Gdybyś nim był wiedziałbyś, że przy stropie istotna jest nie tylko grubość ale i klasa betonu oraz ilość i rozmieszczenie stali w stropie.

Uratować strop możesz np. wstawiając od spodu dodatkowe belki stalowe.

Jednak jakie te belki i jak to szczegółowo rozwiązać może określić konstruktor po wykonaniu oceny stanu Twojego stropu i pozostałych elementów konstrukcji, np. ścian.

Gość janko nie muzykant

Dzieki za rade,ale chodzi o to że ja musze sam ten strop uratowac.Niestety nie stac mnie zeby wynając konstruktora.Troche sie grzebie w piaskach i cemencie no i myslałem że moze pomoga mojemu tarasowi jakies betonowe podpory tylko nie bardzo wiem jak je zrobic.

Może ktos wie jak zrobic konstukcje z drutów do takiego slupa?Narazie wykopałem fundamenty na glebokość 1m.No ale nie wiem co dalej...prosze o jakies porady.Zależy mi na niskich kosztach...pozdrawiam

Dzieki za rade,ale chodzi o to że ja musze sam ten strop uratowac.Niestety nie stac mnie zeby wynając konstruktora.Troche sie grzebie w piaskach i cemencie no i myslałem że moze pomoga mojemu tarasowi jakies betonowe podpory tylko nie bardzo wiem jak je zrobic.

Może ktos wie jak zrobic konstukcje z drutów do takiego slupa?Narazie wykopałem fundamenty na glebokość 1m.No ale nie wiem co dalej...prosze o jakies porady.Zależy mi na niskich kosztach...pozdrawiam

To może chociaż wykup polisę na życie ...

Wybacz, ale nikt rozsądny nie udzieli Ci rady, jeżeli nie zna konstrukcji Twojego stropy, charakteru powstałych pęknięć.

Chyba, ze ktoś poda Ci praktyczne rozwiązanie takie jak w wątku : Obsypywanie fundamentów - czym? (zalanie całego garażu betonem).

• 4 months później...

Nie da sie jenoznacznie podpowiedziec co powinienes zrobic aby uratowac ten strop. Niestety to musi ktos obejzec jak juz tu wczesniej zostalo napisane. Przy rozpietosci 5 metrow twoj strop powinien miec grubosc conajmniej 12,5cm. Piszesz ze pekło woklu scian rozumiem ze pekniecie pojawiło sie u góry plyty? Nie piszesz nic o sposobje zbrojenia tego stropu o ilosci o tym czy robiłes to wg projektu czy wg rad pana z pod budki z piwem. Pamietaj ze strop (przynajmniej tak powinno byc) powinien miec zbrojenia w przesle w dolnej czesci betonu wiec kazde podpracie go spowoduje dalsze pekanie plyty gora, niestety nie jest latwo naprawic taki strop

Zycze powodzenia

MJ

Gość jabandushi

No bracie!

Nie wiem jak zazbroiłeś strop, jakiego betonu użyłeś. Sorry ale rada jest tylko jedna-bez konstruktora się nie obejdzie. Rozumien , że nie chcesz wydawać niepotrzebnie kasy ale jeśli zabierzesz się za to sam /a zakładam że nie jesteś budowlańcem/ to możesz stracić jeszcze więcej kiedy się to wszystko zawali.

• 3 weeks później...
Gość zosiek
Mamy garaż dwustanowiskowy 7,3m/7m. Dodatkowo za garażem pomieszczenie kotłowni i spiżarka. Co trzeci drut w zbrojeniu stropu jest gięty. Strop podtrzymują dwie betonowe i zbrojone belki. Jedna idzie wdłuż długości 7m (przez środek garażu), druga idzie wdłuż dlugości 7,3 m - ta belka będzie podtrzymywała ścianę działową nad garażem. Obie belki przecinają się. W miejscu przecięcia się belek mamy zamiar dać solidną stalową rurę. Czy to odpowiedni przepis na dobry strop?

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
Pamietajcie ze jest to dzial Zrob to sam wiec skoro sie nie da to to napiszcie a nie odsylajcie go do kontruktora. Modulor - mysle ze mialbys problem z wbiciem gwozdzia i musialbys wynajac do tego fachowca, bo nie wiadomo jaki to gwozdz i pod jakim kątem itd. Ktos kto tutaj pisze oczekuje instrukcji jak ma wykonac cos samemu a wynajac konstruktora to moze kazdy i ten dzial nie jest mu w ogole do tego potrzeby, wiec skoro nie masz nic wiecej do powiedzenia to idz budowac ten mostek!!!

My tu gadu gadu a Jankowi-nie-Muzykantowi strop się wali (w kazdym razie pęka).

Janku - jeśli tu jeszcze wrócisz żeby poczytać to napisz choć jakie zbrojenie dawałeś, jakie średnice prętów i jak gęsto rozmieszczone. Poza tym jakiej klasy był beton i jakiej grubości.

Inaczej nikt nie będzie w stanie zdiagnozować przyczyny zarsowania i co z tym fantem teraz począć.

chcialbym przerzucic przez rzeczkę most wiszący

pylony ze szwagrem juz postawilem

zona plecie liny z drutu wiązałkowego

prosze pomozcie jakiej grubosci ma uplesc? czy ktos to policzy?

musze dodac ze ze szwagrem bedziemy jezdzic po mostku traktorem Ursus a odleglosc miedzy przeslami wynosi 25 m ... wysokosc pylonow 12 m

z góry dziekuje za pomoc

niestety modulor podajesz za mało informacji i nikt rozsądny na tej podstawie ci nie doradzi. napisz jeszcze ile pasów będzie miała jezdnia, czy pojedynczy pylon czy dwa i jakie wysokie, czy będziesz jeździł tylko ty ursusem, czy może też jakieś tiry, jaki grunt i czy rzeka często i ile przybiera, ile wody nią przepływa, jakie wiatry wieją w tym rejonie itp. itd.

napisz coś bliżej o twojej inwestycji, a siłami forum na pewno damy im radę. powodzenia.

NIECH MOC BEDZIE Z TOBĄ

Pamietajcie ze jest to dzial Zrob to sam wiec skoro sie nie da to to napiszcie a nie odsylajcie go do kontruktora. Modulor - mysle ze mialbys problem z wbiciem gwozdzia i musialbys wynajac do tego fachowca, bo nie wiadomo jaki to gwozdz i pod jakim kątem itd. Ktos kto tutaj pisze oczekuje instrukcji jak ma wykonac cos samemu a wynajac konstruktora to moze kazdy i ten dzial nie jest mu w ogole do tego potrzeby, wiec skoro nie masz nic wiecej do powiedzenia to idz budowac ten mostek!!!

Ale sie Gesiu zagalopował, czy ktos tu mowi zeby tego stropu nie wykonywal sam? Wszyscy doradzaja tylko fachowe doradzwo w osobie konstruktora, ten przyjdzie ogladnie jak bedzie trzeba cos obliczy i pojdzie sobie, a autor watku moze sobie sam to wykonac. Bedzie wtedy zadawal pytania jak ustwic szalunek, czym poodginac zbrojenie, jak zageszczac beton. I to forum okaze sie wtedy pomocne :)