Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Łazienka] Czy ktoś układał glazurę FRAGRANCE z Leroy Merlin

2kaczmar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 151
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Altus, piszesz że masz terakotę Fragrance, na podłodze. Też chcę kupić te płytki, ale na stronie Leroya piszą, że cyt. " zastosowanie terakoty sciana-łazienka". Mam nadzieje, że to jakaś pomyłka i nadają się na podłogę. Możesz napisać jak z utrzymaniem w czystości. A może ktos jeszcze je położył u siebie?

Altus, piszesz że masz terakotę Fragrance, na podłodze. Też chcę kupić te płytki, ale na stronie Leroya piszą, że cyt. " zastosowanie terakoty sciana-łazienka"

Ja się tym zbytnio nie przejmowałem. Doświadczenia jeszcze nie mam, bo płytki na razie leżą przykryte papierem falistym, aż mi zamontują garderobę.

Logicznie rzecz biorąc, to gdyby płytki były wyłącznie naścienne, to by je nazwali glazurą (jak te 30x45 lub 30x60), a nie terakotą. No i 30x30 to chyba mało popularne wymiary na ścianę. :-?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Mam już część łazienki w tych płytkach i wprawdzie jeszcze nie skończona, ale już wygląda boooosko! Jestem zachwycona. Miałam wiele obaw, bo jakoś nie bardzo umiałam wyobrazić sobie jak to wyjdzie w realu. Ponadto płyteczki są równiutkie i podobno super się je kładzie. Teraz już z czystym sumieniem moge powiedzieć, polecam. Nie wiem tylko jeszcze jak będzie z utrzymaniem ich w czystości. Ale co tam, efekt jest naprawde super! :p

jako świeżynka na forum pomyślałam, że najpierw ładnie się przywitam.

witam :)

odwiedzam forum od jakiegoś czasu szukając inspiracji i porad, no i nareszcie przyszedł czas podzielić się własnymi doświadczeniami.

glazurę Fragrance popełniłam u siebie i jak na razie jestem z tej decyzji zadowolona. mam dwie łazienki, górna jest większa z wanną, dolna jest niewielka (3m2), typowo dla gości, i właśnie tu chciałam coś innego, mniej standardowego, coś w kierunku ekstrawagancji a nawet lekkiego kiczu.

zainspirował mnie styl neobarokowy, który mnie zachwyca i który będzie zdaje się głównym motywem przewodnim w moim mieszkaniu. zauroczyła mnie absolutnie kolekcja Villeroy&Boch New Glory - a konkretnie ta łazienka:

http://www.homedesignfind.com/wp-content/uploads/2008/05/new-glory-tile.jpg

http://property.timesonline.co.uk/multimedia/archive/00306/bricks-bathroom2385_306640a.jpg

i coś takiego chciałam mieć u siebie. oczywiście cena płytek V&B jest absolutnie zaporowa :roll: ale w LM zobaczyłam płytki Fragrance i była to miłość od pierwszego wejrzenia :) na szczęście mój mąż podzielił to uczucie...

w tak malutkiej łazience bałam się trochę czarnych płytek i ułożenia ich w pionie - wiadomo, poziom poszerza. poza tym projektowałam sama, więc mogłam zaufać wyłącznie swojej wyobraźni (a wiadomo, że to nie zawsze się udaje..) moja koncepcja była taka, że płytki te będą pełnić rolę lustrzanej ściany, co optycznie powiększy małe pomieszczenie. do tego dużo światła, które te lustra odbijają i minimum dodatków, a wszystkie w tonacji black&white. żeby nie było nudno, planuję jakieś mocne akcenty czerwieni lub amarantu.

płytkarze już wyszli i jestem zachwycona :D jedna ściana jest cała w płytkach-dekorach glossy black, które pełnią funkcję lustra. reszta jest wykończona płytkami glossy white z takim samym delikatnym kwiatowym motywem, po obu stronach lustra dwa pionowe pasy tych samych lustrzanych czarnych płytek. podłoga jest z polerowanego czarnego gresu, który też jest jak lustro i odbija górne światło.

moim zdaniem wygląda to świetnie. zdjęcia wrzucę za parę dni, choć jak już ktoś wspomniał prawdziwy efekt jest na żywo - zdjęcia nie oddadzą lustrzanego efektu ani nie wydobędą delikatnej faktury z białych płytek. ale generalnie namawiam niezdecydowanych, bo płytki są piękne. poza tym świetnie się je kładzie - mój płytkarz stwierdził, że dawno nie kładł tak równych płytek - "wiadomo, Pani, chińszczyzna!" - tym bardziej w porównaniu z Alabastrino Tubądzina, które mam w górnej łazience, a które były straszliwie krzywe.

ma tylko nadzieję, że utrzymanie tego gabinetu luster nie okaże się koszmarem :)

no to się rozpisałam (ale, jak pewnie sami wiecie, wykańczanie wnętrz - szczególnie własnych - może stać się fascynacją i zamiłowaniem...) :wink:

Monah, pokaż koniecznie fotki. Nie uwierzysz, ale u mnie w górnej łazience też będzie alabastrino. Zaplanowałam to juz z rok temu. Ta w płytkach Fragrance u nas, to dolna. Jak widać mamy podobny gust. Jeśli możesz wrzuć fotki także tej górnej. Pozdrawiam serdecznie. Jola

wiem, Jolu, widziałam Cię na forum nt. Alabastrino :) tak, widocznie mamy podobny gust. ale Ty masz znacznie fajniej, bo metraże większe :D ja walczyłam z ograniczeniami lokalowymi, bo - choć trudno w to uwierzyć - przy prawie 100m2 i dwóch łazienkach nie mam miejsca na osobny prysznic... niestety moje łazienki na bank projektował facet, żadna kobieta by sobie takich klitek nie zaplanowała. a ja kupiłam lokal developerski na rynku wtórnym i musiałabym burzyć ściany, przenosić przyłącza, itp...

no ale jakoś daliśmy radę, choć zdecydowanie z kilku rzeczy w łazienkach jestem nie do końca zadowolona.

wrzucę fotki niebawem, tu i w topiku nt. Alabastrino.

pozdrawiam również :D