Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękniecia łączenia płyt g-k na holce...

Recommended Posts

Zauważyłem niedawno problem w postaci pęknięć chyba na łączeniu płyt gk... Mimo, że robota wyglądała na dobrze zrobioną teraz wychodzą takie kwiatki jak to na zdjęciu... Pekniecia wystepują tylko na łączeniu skosów z sufitem i prawie tylko nad oknami dachowymi...

1. Czy powodem pękania jest wilgoć..?

2. Jak to naprawić aby jak najmniej demolować w domu..?

Z góry dzieki za odpowiedź...

http://images33.fotosik.pl/332/77c1653ff0005aed.jpg

Zauważyłem niedawno problem w postaci pęknięć chyba na łączeniu płyt gk... Mimo, że robota wyglądała na dobrze zrobioną teraz wychodzą takie kwiatki jak to na zdjęciu... Pekniecia wystepują tylko na łączeniu skosów z sufitem i prawie tylko nad oknami dachowymi...

Co prawda nie widzę w pracy zdjęć, ale:

- czy na łączeniu tychże płaszczyzn skos - sufit była zrobiona kontrolowa rysa? Pewnie dach inaczej pracuje niż sufit i dlatego pęknięcia się pojawiają

Tak to zdjęcie zrobione że nie wiem z tego nic.Pęka nad oknami przy łączeniu skosów z sufitem-jeśli to co widać na zdjęciu to kawałek połaci nad oknem i sufit to prawdopodobnie chłopcy nie dali żadnych taśm albo słabym gipsem szpachlowali.

Tez mi sie tak wydaje ze nie wtopili tasmy papierowej z wkladka stalowa, a poza tym czy zastosowano w miejscu styku np cekol c40 z wloknami szkanymi czy tez cos innego.

- Wydrapać co się da, co się kruszy,

- zwilżyć powierzchnię wodą używając pędzelka,

- szczelinę wypełnić z lekkim niedopełnieniem Knauf Uniflot,

- nałożyć Cekol i przykleić taśmę papierową,

- całość jeszcze raz naciągnąć Cekolem,

- wyszlifować i cieszyć się efektem.

Tam gdzie tak zrobiłem nie pęka.