burzja 25.07.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 WitamRemontujemy stary przed wojenny dom w jednym z pokoi podłoga zapada sie dośrodka na jakeiś 2 - 3 cm ekipa która remontuje doradziła (i zrobiła ) wylanie jakiejś wylewki z włuknem szklanym tylko na tą część która jest obniżona ale to nic nie dało nadal jest niżej. Sama podłoga (1 piętro domu) jest zrobiona z drewnianych krokwi pomiędzy którymi jest wypełniona piaskiem na tym były przybite drewniane płyty (normalnie jak puzzle) Nie wiem czy lepiej będzie zerwać tą podłogę i położyć płyty osb czy wylać wylewkę samopoziomująca?? ta druga metoda jest podobno w tym wypadku gorsza ponioeważ strop jest lekki i może to go zbyt obciążyć. Nie wiem czy wyraziłem sie jasno, mam nadzieję że tak.Szukam najlepszej a przy tym najtańszej metody jaką mogę tę podłogę wyrównac tak aby położyć na niej panele.Będę wdzięczny za każdy pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 26.07.2008 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Zerwij podłogę, wypoziomuj krokwie (drewniane podkładki, kliny itp.) i połóż płytę OSB.Dodatkowo będziesz wiedział jaki jest stan tych krokwi i w razie czego wymienisz stare spruchniałe. Widziałem taką robotę u kumpla i po 5 latach wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 15.08.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Witam Remontujemy stary przed wojenny dom w jednym z pokoi podłoga zapada sie dośrodka na jakeiś 2 - 3 cm ekipa która remontuje doradziła (i zrobiła ) wylanie jakiejś wylewki z włuknem szklanym tylko na tą część która jest obniżona ale to nic nie dało nadal jest niżej. Sama podłoga (1 piętro domu) jest zrobiona z drewnianych krokwi pomiędzy którymi jest wypełniona piaskiem na tym były przybite drewniane płyty (normalnie jak puzzle) Nie wiem czy lepiej będzie zerwać tą podłogę i położyć płyty osb czy wylać wylewkę samopoziomująca?? ta druga metoda jest podobno w tym wypadku gorsza ponioeważ strop jest lekki i może to go zbyt obciążyć. Nie wiem czy wyraziłem sie jasno, mam nadzieję że tak. Szukam najlepszej a przy tym najtańszej metody jaką mogę tę podłogę wyrównac tak aby położyć na niej panele. Będę wdzięczny za każdy pomysł . Każda kolejna warstwa wylewki jeszcze bardziej obciąży strop i bardziej go ugnie. Ja bym zerwał całe poszycie, usunął wypełnienie (jeśli jest to piasek) i zastąpił je wełną mineralną. Całość pokryć dwiema warstwami płyt OSB na krzyż (jedne wzdłuż, drugie w poprzek). Zakładam, że legary (krokwie) są zdrowe, może warto profilaktycznie pociągnąć je środkiem ochronnym. Współczuję ekipy remontowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts