Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RABUNEK W BIALY DZIEN, UWAGA! MAFIA!

Dariuszfr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do Vaillanta - to różnice są tylko w nazwie modeli? Anglia - EcoTec Plus 618, Polska - EcoTec VC Plus 186/3-5.
to nie tylko różnica w cyferkach - z ciekawości poszukałem via Google

a i ceny dla tych pozycji różne

Ale czym sie dokładnie różnią - nie moglem sie doczytać - moja znajomość angielskiego jest co najmniej słaba :(

Co do Vaillanta - to różnice są tylko w nazwie modeli? Anglia - EcoTec Plus 618, Polska - EcoTec VC Plus 186/3-5.

Ale czym sie dokładnie różnią - nie moglem sie doczytać - moja znajomość angielskiego jest co najmniej słaba :(

To oczywiste, że ceny są różne - o tym jest wątek - prawie dwa razy tańsze w Anglii.

Produkty Vaillanta sprzedawane tam mają zupełnie inne nazewnictwo niż te same (parametrami i funkcjami) w Polsce - także w kwestii podłączenia czy to jest to samo?

Sądząc po materiałach serwisowych dotyczących EcoTec Plus 618 to podłączenie jest banalne. Szkoda, że w Polsce takie materiały nie są tak łatwo dostępne (kolejne tworzenie grupek strzygących owieczki?).

Czy gaz mają taki sam - GZ-50?

tyle tylko ze na stronach polskich figurują oba piece w rożnych cenach - nie miałem czasu by szukać stron z opisem czym sie różnią od siebie - zaś w na stronach anglojęzycznych takie opisy są

wnioskuje ze sa ta mimo wszystko piece różniące sie miedzy sobą a tym samym porównywanie cen dwu rożnych artykułów jest jakby hmmm... bez sensu

Racja. Inna sprawa to fakt ze taki kociol chyba nie ma w Polsce atestu i nie przeszedl by odbioru technicznego ze wzgledu na brak dokumentacji w jezyku polskim. Wszystko zostalo dobrze pomyslane zebysmy mieli drogo ale dobrze:)!

Jakiego atestu? Ma CE (China Export)? Ma, to jaki atest jeszcze potrzebny? Polska dokumentacja? A czy w polsce ci co kupują dostają taką? No to znaczy, że jest. Dołącza się i już.

tyle tylko ze na stronach polskich figurują oba piece w rożnych cenach - nie miałem czasu by szukać stron z opisem czym sie różnią od siebie - zaś w na stronach anglojęzycznych takie opisy są

wnioskuje ze sa ta mimo wszystko piece różniące sie miedzy sobą a tym samym porównywanie cen dwu rożnych artykułów jest jakby hmmm... bez sensu

Coś ci się przewidziało. hmm....

Powtórzę: EcoTec plus 618 - UK - EcoTec VC Plus 186/3-5 - Polska.

Przejrzałam cały cennik Vaillant Polska - i tu się sprzedaje jak powyżej.

się gorączkujesz jak kotka w ruji

Ty się nie gorączkowałeś jak sprzedawali gazobeton po 15zł?

To samo tutaj.

Za świstek papieru w postaci aprobaty polskiego urzędu mam płacić dwa razy tyle? Brytyjskie urzędu gwarantują równie wysoki poziom bezpieczeństwa jak nie wyższy.

Argumentacja polskich przedsiębiorców przekonuje do zakupu za granicą.

o co Ci chodzi :o

zapodałeś temat i się gorączkujesz jak kotka w ruji,

chcesz kupuj tam,

nie chcesz nie kupuj,

chyba Rezi napisał Ci jak to funkcjonuje,

nie zgadzasz się,

nie kupuj,

wolny rynek - niestety :roll:

to to by było na tyle

Hej 1950. To ja zapodalem temat. Bez nerwow bez pospiechu.

Wolny rynek polega tez na wolnej informacji - dlatego dodalem ten temat.

Wiekszosc co chce kupic kocial nawet by o tym nie wiedziala ze dajemy sie oskubac na kazdym kroku.

Wkoncu jestesmy w EU i jednym z zalozen bylo to ze bedzie mozna handlowac bez przeszkod i bez granic.

Skoro w USA ktory jest wiekszy od Europy mozna zamowic i kupic cos w innym Stanie to dlaczego bedac w EUropie nie mozna kupic czegos z innego kraju EUROPY (np UK)?

ALE jesli nie interesuje Cie ta informacja to nie musisz jej czytac ani sie wypowiadac.

Dzięki za link, ale sklep drogi - na amazon i ebay można dużo taniej. Przesyłka do Polski nie wchodzi w grę oczywiście. Trzeba przepakować.

Trudno na ebayu znaleść wszystko co nam potrzeba u jednego sprzedawcy i w dodatku fabrycznie nowe.Trzeba doliczyć koszt dostawy.Na Amazon ceny może na niektóre towary są niższe ale jak doliczysz ewent podatek stanowy i koszt przesyłki wyjdzie drozej.Narzędzia które mnie interesowały po przeliczeniu kosztów wyszły mnie najtaniej w sklepie do którego link poodałem

Co do zarobku polskich dystrybutorów-w necie można znależć oferty chińskich eksporterów szlfierek,tzw żyraf,cena wyjściowa 100$-zamawia się je kontenerami.W castoramie widziałem takie z naklejką Dedry(importera) za ok 1000 zł.To tylko przykład ale daje do myślenia.Ceny dolara i euro lecą w dół ale nie ceny w towarów w polskich sklepach

To oczywiste, że ceny są różne - o tym jest wątek - prawie dwa razy tańsze w Anglii.

Produkty Vaillanta sprzedawane tam mają zupełnie inne nazewnictwo niż te same (parametrami i funkcjami) w Polsce - także w kwestii podłączenia czy to jest to samo?

Sądząc po materiałach serwisowych dotyczących EcoTec Plus 618 to podłączenie jest banalne. Szkoda, że w Polsce takie materiały nie są tak łatwo dostępne (kolejne tworzenie grupek strzygących owieczki?).

Czy gaz mają taki sam - GZ-50?

W Anglii jest gaz wysokometanowy taki jak GZ-50. Ale czy dokladnie taki to nie wiem. I tu lezy pies pogrzebany. Dysze w peicu musza byc dobrane do gazu. Nie mam pojecia czy GZ-50 w Polsce ma taki sam sklad procentowy jak gaz w Anglii.

Czyli nici z odbioru technicznego kotla. Polski przedstawiciele Vaillant juz sie zatrosdzczyli zeby nie bylo wyjscia. Dzieki temu jest bezpieczniej a 2.5x drozej. Za bezpieczenstwo trzeba placic. :)(

Gość Henku_wawa
mart 3210 napisał:

http://www.toolking.com/

Zainteresuj sie kosztem przesylki do Polski .

oraz niewywiązywaniem się sklepów internetowych w usa z wysyłania zamówionych i opłaconych artykułów (czytałem o tym w Chip-ie odnośnie zamówień art. komputerowych, dlaczego miałoby to nie dotyczyć budowlanych czy wykończeniowch) i (rzadziej) ginięciem przesyłek z usa

Gość Henku_wawa
podałeś katalogową cenę kotła w Polsce i internetową w Anglii. W polskich sklepach internetowych około 4.500 zł.

po lekturze narzucają mi się 2 wnioski:

1. dariuszfr: poza uniknięciem dużej czcionki postu (po co ta dramaturgia), podanie 2 cen z 2 różnych segmentów rynkowych mija się z celem. porównujmy ceny najtańsze internetowe w pl i gb i tu zauważamy duże różnice (w mojej ocenie - podobnie jak Twojej - nie na tyle wytłumaczalne, jak możnaby to mniemać po postach niektórych forumowiczów) - ale bez sensu jest podanie ceny sklepowej w pl i internetowej w gb, chyba żeby po to, aby "wzmocnić" przekaz różnic w cenach

2. niektórzy forumowicze, chyba z uwagi na staż na forum, wypowiadają się co najmniej ironicznie (to chyba delikatne określene). można przeczytać post i jak się nie podoba to nie komentować, albo można po koleżeńsku się wypowiedzieć.

W Anglii jest gaz wysokometanowy taki jak GZ-50. Ale czy dokladnie taki to nie wiem. I tu lezy pies pogrzebany. Dysze w peicu musza byc dobrane do gazu. Nie mam pojecia czy GZ-50 w Polsce ma taki sam sklad procentowy jak gaz w Anglii.

Czyli nici z odbioru technicznego kotla. Polski przedstawiciele Vaillant juz sie zatrosdzczyli zeby nie bylo wyjscia. Dzieki temu jest bezpieczniej a 2.5x drozej. Za bezpieczenstwo trzeba placic. :)(

Ten kocioł pracuje nawet na LPG bez dodatkowego "conversion kit" także myślę, że to nie jest problem.

Odbiór techniczny kotła? A do czego to?

Ten kocioł pracuje nawet na LPG bez dodatkowego "conversion kit" także myślę, że to nie jest problem.

Odbiór techniczny kotła? A do czego to?

Zeby taki kociol podlaczyc to musi byc instalator z uprawnieniami ktory sie na tym podpisze. A jesli nie masz wymaganej dokumentacji dla kotla to sie nikt nie podpisze. Najwazniejszy jest dokument ktory stwierdza czy kociol przeznaczony jest dla danego rodzaju gazu.

Mozesz tez zlecic to instalatorowi bez uprawnien ale wtedy czeka Cie kryminal gdy ktos sie zatruje gazem.

Dystrybutozy kotlow na rynek Poski dobrze sie zabezpieczyli zebys mial dobrze ale 2.5x drozej:)