Młody 26.09.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 WitamPostanowilem na okolo 2 lata przerwac budowe (wzgledy finansowe). Dom w stanie surowym otwartym, zadaszony, dzialka ogrodzona.Jako ze przez ten czas na dzialce nic nie bedzie sie dzialo, chcialbym zaoszczedzic rowniez na ,,oplacie przesylowej stalej" za skrzynke elektryczna. Co miesiac place prawie 100 zl. Czy ktos moze doradzi, w jaki sposob mozna ,,zawiesic'' oplate, badz w jakikolwiek sposob ja ominac badz pomniejszyc. Przez dwa lata uzbiera sie z tego przeciez niezla sumka.Co dziwne do tej pory placilem tej oplaty 43.92 zl za 6 kW choc mam moc przydzielona 12 kW. Dopiero za miesiace lipiec sierpien policzyli mi normalnie za 12 kW i wyszlo z tego prawie 100 zl. Z gory dziekuje za pomocRomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.09.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2003 Ja tez jestem zainteresowany rozwiazaniem tego problemu. Czy ktos ma jakis pomyslPawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 01.10.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Raczej marnie to widzę. Jeśli nie płaci się opłat stałych, to ZE demontuje licznik i odcina energię, a przed ponownym podłączeniem trzeba zrobić znowu odbiór instalacji i zapłacić. Opłate stałą można zmniejszyć, jeśli prąd jest na cele bytowe, a nie budowlane, w moim ZE do tego potrzebne jest odebrane przynajmniej jedno gniazdko w zamknietym budynku. Mam przed sobą własnie rachunek za prąd na budowie, opłata stała przesyłowa za miesiąc wynosi 2,61, abonamentowa 1,15 (bez Vat), tyle można przeżyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.10.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Za przesył energi płaci się od momentu postawienia skrzynki na działce, czy od podpisania umowy z ZE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 01.10.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2003 Z tego jak mnie informowano, płaci się w dwóch ratach za podłączenie (skrzynkę) 129,50zł za kilowat (szereg jest taki 3,5 6,5 10,5 13 16 21 26 32,5 40kW). Połowę przed, połowę po jej wykonaniu przez ZE. Po czym wykonuje się swoją część i dopiero po zgłoszeniu do ZE zawiera się z nim umowę na dostawę energii też od kW. Tę drugą umowę można zawrzeć na mniejszą moc. Zmiana mocy w dół (co jest związane z wymianą bezpieczników w skrzynce) kosztuje jednorazowo chyba 80zł. Zmiana w górę wymaga dodatkowo dopłaty po 129,50 od kW. Możesz więc zmniejszyć sobie moc np. do 3,5kW (prąd zabezpieczenia 6A) płacąc jednorazowo 80zł przy każdej zmianie. Myślę, że całkiem wyłączyć też się da na tych samych zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts