Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stala oplata za prad - jak ominac???

Młody

Recommended Posts

Witam

Postanowilem na okolo 2 lata przerwac budowe (wzgledy finansowe). Dom w stanie surowym otwartym, zadaszony, dzialka ogrodzona.

Jako ze przez ten czas na dzialce nic nie bedzie sie dzialo, chcialbym zaoszczedzic rowniez na ,,oplacie przesylowej stalej" za skrzynke elektryczna. Co miesiac place prawie 100 zl. Czy ktos moze doradzi, w jaki sposob mozna ,,zawiesic'' oplate, badz w jakikolwiek sposob ja ominac badz pomniejszyc. Przez dwa lata uzbiera sie z tego przeciez niezla sumka.

Co dziwne do tej pory placilem tej oplaty 43.92 zl za 6 kW choc mam moc przydzielona 12 kW. Dopiero za miesiace lipiec sierpien policzyli mi normalnie za 12 kW i wyszlo z tego prawie 100 zl.

Z gory dziekuje za pomoc

Romek

Raczej marnie to widzę. Jeśli nie płaci się opłat stałych, to ZE demontuje licznik i odcina energię, a przed ponownym podłączeniem trzeba zrobić znowu odbiór instalacji i zapłacić. Opłate stałą można zmniejszyć, jeśli prąd jest na cele bytowe, a nie budowlane, w moim ZE do tego potrzebne jest odebrane przynajmniej jedno gniazdko w zamknietym budynku.

Mam przed sobą własnie rachunek za prąd na budowie, opłata stała przesyłowa za miesiąc wynosi 2,61, abonamentowa 1,15 (bez Vat), tyle można przeżyc...

Z tego jak mnie informowano, płaci się w dwóch ratach za podłączenie (skrzynkę) 129,50zł za kilowat (szereg jest taki 3,5 6,5 10,5 13 16 21 26 32,5 40kW). Połowę przed, połowę po jej wykonaniu przez ZE. Po czym wykonuje się swoją część i dopiero po zgłoszeniu do ZE zawiera się z nim umowę na dostawę energii też od kW. Tę drugą umowę można zawrzeć na mniejszą moc. Zmiana mocy w dół (co jest związane z wymianą bezpieczników w skrzynce) kosztuje jednorazowo chyba 80zł. Zmiana w górę wymaga dodatkowo dopłaty po 129,50 od kW.

Możesz więc zmniejszyć sobie moc np. do 3,5kW (prąd zabezpieczenia 6A) płacąc jednorazowo 80zł przy każdej zmianie. Myślę, że całkiem wyłączyć też się da na tych samych zasadach.