Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze budowanie - BACHUS 3

Recommended Posts

Witam Wszystkich Budujących :D

Juz od kilku miesięcy przeglądam Forum Muratora, ale nie miałam śmiałości zalogować się.

Jesteśmy, jak na obecne czasy, dość nietypową rodzinką: ja- Kinga,moich 4 mężczyzn- mąż i trzech synów oraz na dzień dzisiejszy cztery psy różnych rozmiarów i rasy a także żółw.

Budowę rozpoczeliśmy w październiku 2007 roku na działce wygrodzonej o pow. 40 arów, w szczerym polu.

Zawsze marzyliśmy o własnym domu, w grudniu 2006 roku przed gwiazdką kupiliśmy ziemię i od tamtej pory przeglądałam projekty. Miałam sprecyzowaną koncepcję naszego gniazda, a ono samo było tylko w dalekiej przyszłości. Życie zdecydowało jednak za nas i w dość szybkim czasie musieliśmy zdecydować się na gotowy projekt - decyzję podjeliśmy w ciągu 30 min - Bachus 3.

Wiem dom duży wymagający ogromnych nakładów finansowych, ale trudno nie ma odwrotu.

Obecnie jesteśmy na etapie czekania na parkieciarza oraz kładzenia płytek na tarasach. Mamy cichą nadzieję wprowadzić się na święta, ale to tylko nadzieja/ kredyt wykorzystany i teraz leci z bieżących dochodów.

Mam prosbe jeśli ktoś budował Bachusa proszę o odzew, ja nasze zdjęcia z obecnego stanu budowy wstawię jak tylko nauczę się to robić. :-?

• 2 weeks później...

Tylko jedno zdjęcie i to z listopada, ale zarys widać, trochę zmieniło się przez ten czas, aktualne wkleję jak syn wróci z wczasów i przywiezie aparat.

Wczoraj wybrałam płytki do kuchni, jadalni i rozrysowałam na ścianie kominek / usytuowany nie tak jak chciałam ale wszystkiego człowiek nie przewidzi /.

Pozdrawiam wszystkich budujących i wykończonych wykańczaniem

Cieszę się, że wreszcie ktoś buduje Bachus 3. Dom w projekcie nie wygląda na tak duzy jak jest w rzeczywistości. Co zmieniliśmy - przejście z domu do garażu, co za tym idzie łazienkę przenieśliśmy w miejsce spiżarni. W salonie okna zrobiliśmy "na płasko", wykusz tradycyjny nie trójkąty/ jakoś nie widział mi się/ i zrezygnowaliśmy z oranżerii, a zrobiliśmy zadaszony taras, teraz mamy taki i grillowanie w deszcz jest cudowne np wczoraj w czsie burzy. Na górze w łazience - pokój najmłodszego, a w pralni łazienka, kilka okien więcej i jakieś drobiazgi. Po tych zmianach dom jest bardziej funkcjonalny chociaż kilka rzeczy zrobiłabym inaczej np. kominek.

No właśnie wkurza mnie ten kominek, jest zupełnie w niefunkcjonalnym miejscu... Muszę pogadać z ekipą, czy nie da się go przenieść np. na ścianę między jadalnią a salonem...

Ja zmieniłam:

* w miejscu spiżarni jest ubikacja

* w miejscu łazienki na dole - duża spiżarnia

* też zlikwidowałam ogród zimowy na rzecz tarasu

* na górze z dużej sypialni zrobiłam "sypialnię rodziców" z dodatkową łazienką i garderobą

* plus parę okien - m.in. w salonie oraz na górze

Słuchaj, czy próbowałaś robić dodatkowe Veluxy w sypialniach na górze (tych ze wspólnym balkonem)? Da się je zmieścić w więźbie?

I mam pytanie... Czy byłaby możliwość podjechania i zobaczenia Twojego Bachusa? Przepraszam za taką bezpośredniość, w końcu wogóle się nie znamy, ale szukałam Bachusa w okolicach Warszawy i nikt go nie ma...

Pozdrowienia dla Twoich trzech synków :) Moi mają 6 lat, 1,5 roku i 4 miesiące :)

Witam!

W pokojach, wszystkich, zrobiliśmy okna dachowe. Pokój nad garażem będzie odskocznią moich panów - siłownia, z czasem bilard itp.

Jeśli chodzi o zobaczenie domu to zapraszam napisz tylko kiedy to się umówimy, Pułtusk pewnie wiesz gdzie jest - trasa Mazury - Warszawa.

Dzięki wielkie, marzę o zobaczeniu gotowego Bachusa :)

W tym tygodniu odpada, właśnie zabieram rodzinkę do Sopotu, ale chętnie skorzystam na początku września - mam rodziców w Zegrzu, zawiozę im maluchy i Cię odwiedzę :)

Pocieszyłaś mnie tymi oknami, bo wydaje mi się, że te pokoje będą za ciemne w wersji oryginalnej.

Pozdrawiam i do usłyszenia po wakacjach :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich! My wprawdzie nie budujemy Bachusa 3 ale wersję CE (czyli tą pierwszą :lol: ) ale ogólna bryła i większość rozkładu wnętrz jest podobna więc z pewną nieśmiałością dołączamy :oops: . W tym tygodniu wchodzi hydraulik a potem zaczynamy wykończeniówkę. Co do kominka to od razu wiedzieliśmy, że narożny nam nie pasuje i przenieśliśmy go centralnie na ścianę sąsiadującą z kotłownią. Ponieważ mamy (póki co) dwójkę dzieci, z dwóch dzielonych pokoi na górze (naprzeciwko łazienki) zrobiliśmy jeden ale za to z garderobą a ten pokój obok łazienki powiększyliśmy nieco na rzecz korytarza, który jest i tak spory. Nasza sypialnia będzie nad garażem.

Budujemy w okolicach Gdańska.

Pozdrawiam

Marisol

• 2 years później...