Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika ciepłego domka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 353
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiu mój domek jest faktycznie podobny do Łukasz , ale ja mam projekt z Łodygowic "ciepły domek" , a on ma Z14 chyba z Horyzontu. Faktycznie sa bardzo podobne.Maria

takie tylko małe sprostowanie Z14 z biura Z500

ale faktycznie troszkę podobne

ja wybrałem Z14, ale zastanwiałem się nad "Ciepłym", ostatecznie odpadł bo kotłownię ma za schodami i trzeba by było z opałem przejsć pół domu

ale Wy widze troszkę daszek nad wejsciem zmodyfikowaliście i fajnie bo budynek nabrał "masy" i lepiej wygląda

powodzenia w dalszych pracach

Łukasz

Daszek od poczatku taki chciałam zrobić . Nie wiem jak u Ciebie ,ale u mnie dodatkowo w tym daszku wyszło małe pomieszczenie na jakieś rzeczy ,które mało są używane ( np.choinka i tp.) . Od strony klatki schod. bedą małe drzwi , przez które mozna bedzie sie dostać do tego schowka.

Jęsli chodzi o kotłownie to mam wejście od strony garażu , chociaz sie zastanawiam na zamurwaniu tych drzwi ,bo mam ogrzewanie gazowe , a nie chciałabym czuć spalin z samochodów. pozdrawiam maria

Daszek od poczatku taki chciałam zrobić . Nie wiem jak u Ciebie ,ale u mnie dodatkowo w tym daszku wyszło małe pomieszczenie na jakieś rzeczy ,które mało są używane ( np.choinka i tp.) . Od strony klatki schod. bedą małe drzwi , przez które mozna bedzie sie dostać do tego schowka.

Jęsli chodzi o kotłownie to mam wejście od strony garażu , chociaz sie zastanawiam na zamurwaniu tych drzwi ,bo mam ogrzewanie gazowe , a nie chciałabym czuć spalin z samochodów. pozdrawiam maria

no to z tym pomieszczeniem nad wejsciem to fajny pomysł

u mnie by tam nic nie wyszło

Dziurę pod drzwiami balkonowymi wypełniła wylewka , dawaliśmy 2*5cm styropianu i wystarczyło. Narazie nie oglądalismy dokładnie czy nie ma jakiś prześwitów po wylewkach pod drzwiami ,jeśli beda to mm i trzeba bedzie

uzupełnić .Wszystko jest jeszcze święże więc za duzo nie chodzimy po podłodze żeby nie zniszczyć wylewki, a zrobili ja bardzo równo.Jesteśmy zadowoleni.Pozdrawiam i was - maria

Ładny domek Maria :p. W takim tempie szybko nas przegonicie.

Ja też bałam się chodzić po świeżych wylewkach :lol: obowiązywały jedynie kroki posuwiste.

Fajnie ,że już się rozglądasz za płytkami, ja mniej więcej też na tym etapie planowałam swoje. Niestety upatrzone firma wycofała z produkcji. Chętnie skorzystam jeśli znajdziesz coś ciekawego :roll:

Trzymam kciuki za kolejne prace :p

Witaj Tomka i Ciaszka

Domek mały i skromny , podobnie jak jego inwestorzy też bardzo skromni.

Wylewki maja schnąc ok.m-c , tak mi powiedział fachowiec,muszą dobrze sie "związać" jak określił. Jesli chodzi o płytki to w sobote zacznę biegać po hurowniach, bo w tygodniu to nie mam czasu , późno wracam z pracy.A na wybór płytek trzeba trochę więcej czasu poświęcić. Trzy lata temu robiłam obecna łazienke i wc , więc wiem ile sie uchodziłam.Już miałam wybrane , a później zmieniłam koncepcje kilka razy.Wiem napewno ,że na dolna łazienkę nie będę brała jasnych matowych płytek na podłogę . Mam je obecnie z Cersanitu ( jasny krem) i kazdy włos , okruch na nich znać. Na półkach też kurz bardzo widać , wypadałoby codzienne wycierać z tych półek. Podłoge napewno wycieram codziennie .Muszą być jakieś nakrapiane lub z fakturą niteczki .Tez napewno nie gładkie, nie w jedolitym kolorze.Myślę o brązie

na podłogę ,ale coś sie musi mienić na nich. Na ścianę napewno jasne z połyskiem , z delikatna fakturką i podłuznie ułozone. Dekorów nie za dużo .

Schody wew.bedą obłozone jesionem , chyba ? bo nie wiem czy stolarz sie nie wycowie z tego. Mam stolarza umówionego dopiero na kwiecień.

Mam pytanie do Ciebie , Wy ociepliliście i otynkowaliście budynek w ciagu 1-go sezonu na zew. i wew. Czy nie ma za duzo wilgoci ? Ja bardzo sie tego bałam .A że nam sie nie spieszy więc zaczekaliśmy z ociepleniem i tynkowanie zew. do wiosny .Stolarza zamówiłam wczesniej, bo u Nas na dobrego stolarza czeka sie nawet do roku, wiec nie było na co czekac.

Co do projektu budynku , to jestem zadowolona , może teraz zmieniłabym dach nad garażem i byłby dodatkowo 1 pokój. Wcześniej nie chciałam , bo bałam sie kosztów, obcinałam gdzie mogłam ,żeby było taniej.

Ale patrząc na rosnace koszty utrzymania domu i ogrzania , to może i dobrze ,że mniejsza jest powierznia domu.Nie wiadomo ,czy dzieci w przyszłości zechcą z nami zamieszkać. A nam to w zupełności wystarczy.

pozdrawiam

Maria na pewno lepiej kiedy odczeka się z ociepleniem i kładzeniem tynków. Nas wiązały terminy. Przy kładzeniu tynków wewnetrznych nasza ekipa narzekała ,że za szybko schnie i wiąże. Ściany trzeba było gruntować. W domu ogólnie jest zimno , do końca nie jest jeszcze szczelny. Wieje przez próg w drzwiach wejściowych i okno balkonowe ( taka nieplanowana dodatkowa wentylacja :p). Dalej uważam ,że twój domek wcale nie taki mały :p

Witajcie - tak mysle , że teraz trzeba by było troche odpocząć . Oczywiście fiZycznie i umysłowo ,żeby nabrać dalszych sił na wykończenie i na bieganie po sklepach. Bo widaje mi się ,że to już powstaje sygnał u mnie z przeciążeniem obowiązków ,czy może związany z pora roku ? pozdrawiam

Witam , ciesze sie ,że wpadłaś do mnie. Jak pisałam teraz odpoczywamy , a później zabierzemy sie za poddasze. Przeprowadzka ? No własnie kiedy ?

Nam sie nie spieszy , bo na razie nic nas nie goni. No chyba jak będę zmuszona sprzedać obecne mieszkanie, to wtedy będzie trzeba pomysleć o terminie. Tak sobie myślę, że może koło sierpnia 2009r chciałabym juz próbowac się zadomowić. Ale to moje takie życzenie , a czas pokarze co bedzie.