Anjazzielonego 27.07.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Witam,bardzo proszę bardziej doświadczonych (już budujących) o pomoc - na ile realne są kosztorysy budowy (najchętniej gotowy dom, czyli stan pod klucz, z pomalowanymi ścianami, panelami itp) podawane przez architektów, jak się mają do rzeczywistości? pytałam pracownika muratora o kosztorys konkretnego domu, odpisał, że jest aktualny na dzień dzisiejszy. oczywiście liczymy się z pewną korektą kwoty podanej w projekcie, ale dla mnie rozsądne jest około + 10/+15%, nie więcej (prócz VAT-u, wiem, że kosztorysy projektowe nie zawierają podatku, ale to będzie 7% od całości bo budować będzie firma).Żeby firmy budujące pod klucz zrobiły kosztorys, trzeba dostarczyć projekt, a przecież nie kupię go w ciemno, nie wiedząc, jak to mniej więcej wyjdzie....jak było u Was, czy przyszło niemiłe rozczarowanie, czy jednak można się zmieścić w kosztorysie proponowanym w projekcie, nie zmieniając materiałów? jasne, że trzeba będzie porównać oferty min. 5 firm, wiem, że lokalizacja też ma duże znaczenie.....ale bardzo liczę, że pomożecie i cokolwiek podpowiecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturw2 30.07.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Ważne czy masz swierzy kosztorys - nie sprzed wielu miesięcy. U mnie jednak praktyczne koszty budowy przekroczyły na różnych etapach od 20 do 40 % ceny kosztorysowe.Smutna rzeczywistość.Mimo to pozdrawiam. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 01.08.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 w ogóle nierealne, koszty rzeczywiste sporo wyższe, jak u przedmówcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazilio 01.08.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 jak rozumiem domek 86m2 za 200 000 to raczej marzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 02.08.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 jak rozumiem domek 86m2 za 200 000 to raczej marzenie ? Wszysko zalezy od tego z jakich materialow chcesz budowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noster78 03.08.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 zawsze wychodzi drożej, trzeba być też przygotowanym na różne niespodzianki i niespodziewane koszty. U mnie okazało się że fundamenty trzeba posadowić na płycie dennej ze wzgl. na fatalny grunt i już 20 tys. w plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazilio 03.08.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 chciałem szkieletora, ale wychodzi sporo drożej niż murowany. Za fundament liczą sobie 320 zeta za m2 jeśli grunt jest ok, za wykończenie typu kafle, glazura, panele, malowanie, oświetlenie liczą 40 000 (materiał mój) a stan surowy zamknięty ok 190 000 z tynkiem zewnętrznym czyli pod klucz wychodzi 230 000 plus fundament i materiał na wykończenie wewnątrz. Razem lekko licząc 280 000. Myślę, że ten sam domek ale murowany wyjdzie mi jednak taniej. Mam rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machan 03.08.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, kosztorys z biura projektowego raczej nie jest dobrym wyznacznikiem znam ludzi którym się udało zbliżyć do ceny podanej w projekcie ale i takich którym wydatek przekroczył dwa razy podana cenę. Wszystko zależy od materiałów ich jakości, od czasu budowy, od własnego wkładu pracy, miejsca budowy, jak i samego projektu... Jednak jak sam piszesz budować będzie firma, więc ona powinna wykonać kosztorys szczegółowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piwkoo 05.08.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Budowę zacząłem w 2006 r. - kwiecień. Wprowadziłem się w lutym 2007 r.Kosztorys wg projektu - 250.000 zł (około). Projekt LMP60 pracowni Lipińskich.Wykończona chata - 470 tys. zł I to bez złotych klamek.Generalnie kosztorys załaczony do projektu możesz spokojnie pomnożyć X 1,75.Jest wiele elementów, których w kosztorysie nie ma, a one głownie ciągną koszty - cała wykończeniówka (baterie, farby, panele, wanny itp. ). Na stanie surowym miałem rozjazd na poziomie 30%. Pozdrawiam, ale się nie zniechęcaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazilio 05.08.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 tu nie chodzi o zniechęcenie, raczej o niewydolność finansową. Utknąć nagle w połowie drogi bez dachu nad głową - to mnie przeraża. Nie chciałbym paść ofiarą sloganu domek na wsi w cenie mieszkania w mieście a więc czytam, pytam i przeliczam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 05.08.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 U mnie koszty robocizny przekroczyły o ponad 50% najnowszy (aktualny) kosztorys Archonu. Stan deweloperski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.12.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 No to ja buduję chyba inaczej bo nie przekroczyłem 30% tego co było w kosztorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts