Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorysy z projektów - na ile realne?

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę bardziej doświadczonych (już budujących) o pomoc - na ile realne są kosztorysy budowy (najchętniej gotowy dom, czyli stan pod klucz, z pomalowanymi ścianami, panelami itp) podawane przez architektów, jak się mają do rzeczywistości? pytałam pracownika muratora o kosztorys konkretnego domu, odpisał, że jest aktualny na dzień dzisiejszy. oczywiście liczymy się z pewną korektą kwoty podanej w projekcie, ale dla mnie rozsądne jest około + 10/+15%, nie więcej (prócz VAT-u, wiem, że kosztorysy projektowe nie zawierają podatku, ale to będzie 7% od całości bo budować będzie firma).

Żeby firmy budujące pod klucz zrobiły kosztorys, trzeba dostarczyć projekt, a przecież nie kupię go w ciemno, nie wiedząc, jak to mniej więcej wyjdzie....

jak było u Was, czy przyszło niemiłe rozczarowanie, czy jednak można się zmieścić w kosztorysie proponowanym w projekcie, nie zmieniając materiałów? jasne, że trzeba będzie porównać oferty min. 5 firm, wiem, że lokalizacja też ma duże znaczenie.....

ale bardzo liczę, że pomożecie i cokolwiek podpowiecie!

chciałem szkieletora, ale wychodzi sporo drożej niż murowany. Za fundament liczą sobie 320 zeta za m2 jeśli grunt jest ok, za wykończenie typu kafle, glazura, panele, malowanie, oświetlenie liczą 40 000 (materiał mój) a stan surowy zamknięty ok 190 000 z tynkiem zewnętrznym czyli pod klucz wychodzi 230 000 plus fundament i materiał na wykończenie wewnątrz. Razem lekko licząc 280 000. Myślę, że ten sam domek ale murowany wyjdzie mi jednak taniej. Mam rację ?

Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, kosztorys z biura projektowego raczej nie jest dobrym wyznacznikiem znam ludzi którym się udało zbliżyć do ceny podanej w projekcie ale i takich którym wydatek przekroczył dwa razy podana cenę.

Wszystko zależy od materiałów ich jakości, od czasu budowy, od własnego wkładu pracy, miejsca budowy, jak i samego projektu... Jednak jak sam piszesz budować będzie firma, więc ona powinna wykonać kosztorys szczegółowy.

Budowę zacząłem w 2006 r. - kwiecień. Wprowadziłem się w lutym 2007 r.

Kosztorys wg projektu - 250.000 zł (około). Projekt LMP60 pracowni Lipińskich.

Wykończona chata - 470 tys. zł I to bez złotych klamek.

Generalnie kosztorys załaczony do projektu możesz spokojnie pomnożyć X 1,75.

Jest wiele elementów, których w kosztorysie nie ma, a one głownie ciągną koszty - cała wykończeniówka (baterie, farby, panele, wanny itp. ). Na stanie surowym miałem rozjazd na poziomie 30%.

Pozdrawiam, ale się nie zniechęcaj.

• 4 months później...