Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podłoga kładziona na lepik jest niezdrowa?

Pykon

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mieszkam w starej kamienicy i mam podłogę drewnianą kładzioną na lepik. Czy słyszeliście może o tym, że jest on niezdrowy i trzeba się go w miarę możliwości pozbyć?

A jeżeli tak, to jaka jest technologia - czy można zerrwać klepkę i wylać jakieś podłoże na ten lepik, kładąc potem np. panele (obecna klepka ma 2 cm, więc jest miejsce na ponad centymetr wylewki, tylko czy to ma sens), czy też trzeba wszysztko zedrzeć aż do betonu?

Jeżeli możecie polecić kogoś kto to robi i się na tym zna to będę również wdzięczny. Najprawdopodobniej mam na podłodze toksyczny lakier (chyba że to lepik śmierdzi, ale ma 60 lat) i muszę ją albo cyklinować, albo zerwać, więc nie mam wyjścia, tylko o tym lepiku znajduję niejednoznaczne informacje - że np. jest groźny gdy podłoga się "rusza", a jak klepki są stabilne na lepiku to nic się z niego nie uwalnia.

Zostawiam też mail: [email protected]

Pozdrawiam i liczę na wsparcie, Michał

Witam wszystkich!

Mieszkam w starej kamienicy i mam podłogę drewnianą kładzioną na lepik. Czy słyszeliście może o tym, że jest on niezdrowy i trzeba się go w miarę możliwości pozbyć?

A jeżeli tak, to jaka jest technologia - czy można zerrwać klepkę i wylać jakieś podłoże na ten lepik, kładąc potem np. panele (obecna klepka ma 2 cm, więc jest miejsce na ponad centymetr wylewki, tylko czy to ma sens), czy też trzeba wszysztko zedrzeć aż do betonu?

Jeżeli możecie polecić kogoś kto to robi i się na tym zna to będę również wdzięczny. Najprawdopodobniej mam na podłodze toksyczny lakier (chyba że to lepik śmierdzi, ale ma 60 lat) i muszę ją albo cyklinować, albo zerwać, więc nie mam wyjścia, tylko o tym lepiku znajduję niejednoznaczne informacje - że np. jest groźny gdy podłoga się "rusza", a jak klepki są stabilne na lepiku to nic się z niego nie uwalnia.

Zostawiam też mail: [email protected]

Pozdrawiam i liczę na wsparcie, Michał

Ten czarny lepik zwany również Subitem jest pochodzenia weglowego i zawiera wielopierścieniowe (6) węglowodory aromatyczne. Jednym z nich jest rakotwórczy Boenzoapiryn. Polecam stronę http://www.Parpo.pl tam jest sporo o lepiszczach z przeszłości. Są również sposoby na całkowite usunięcie tej zarazy jak też uszczelnienie posadzki podłogowej.

Jezeli u Ciebie śmierdzi (okres lata intensywniej) to powinieneś niezwłocznie przedsięwziąć kroki do pozbycia się tego przekraczającego kilkaset razy dopuszczalnego minimum przez WHO.

vanitas vanitatum et omnia vanitas