Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

czy ktos z was wybudowal ponizszy dom? Pragne zaznaczyc ze przeszukalem forum i nie udalo mi sie znalezc zadnej informacji na temat osob ktore sa w trakcie lub ukonczyli budowe owego domu.

to jest link do domu:

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=61460

Nasz dom jednak bedzie bez garazu reszta pozostaje bez zmian, bryla domu jest bardzo prosta, tak jak chcielismy.

Jednak materialy z jakich chcemy wybudowac ten dom sa nieco drozsze niz w standardowym domu.

Jesli ktos mialby jakies sugestie, komentarze, opinie to bardzo wdzieczni bylibsymy za nie. Pragne podkreslic ze nad szukaniem projektu zeszlo nam dobre dwa lata... ale warto bylo. Trzeba szukac tego co sie chce i do czego jest sie absolutnie przekonanym.

pozdrawiam

Robert

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Hej Robercie,

bardzo dziekuje za ten mail, czy moglbym nieco rozwinac watek i popytac sie na temat tego domku:

1) Czy moglbys powiedziec na co zwrocic szczegolna uwage przy budowie tego domu - to co juz zaznaczyles i jest bardzo wazne to wysrubowane normy cieplne no i nie standardowe budownictwa

2) Czy moglbys przeslac zdjecia z budowy

3) Czy budujecie dom razem z garazem ? My zrezygnowalismy z niego poniewaz mamy bardzo duza dzialke.

4) Jakiego materialu uzyliscie na sciany oraz jaka wielkosc ocieplenia daliscie na poszczegolne elementy domku

Przepraszam jesli za duzo pytam :)

i dziekuje z gory za odpowiedz

Robert

podaje gg: 1695019

dom bedzie budowany w wojewodztwie podkarpackim

zaczęliśmy budowę 23.05.08 i chyba jesteśmy pierwsi na forum, którzy budują ten dom ;)

próbowaliśmy z żoną szukać informacji na forum, ale nikt nic nie pisał o tym domku. Postanowiłem, wiec poszukać ludzi, którzy są zainteresowani tym domkiem i odezwać sie do nich; tak trafiłem na Ciebie :)

Generalnie, początek budowy nie różni się niczym od zwykłego domu.

wprowadziliśmy drobne zmiany,...zrezygnowaliśmy z płyty fundamentowej i z bloczków Isomur. z płyty dlatego, że na etapie fundamentu trzeba mieć już zaplanowaną kanalizę i wodę, a my nie mieliśmy pojęcia co i gdzie :)

a z bloczków Isomur, ponieważ cena (60zł/cegła) zabiła nas i raczej ten zakup nie zwróciłby się w przyszłych rachunkach przez 2 pokolenia. w pracowni Lipińscy powiedzieli nam, że jeśli robimy posadzkę na gruncie to nie ma potrzeby stosowania bloczkow.

oto zdjęcie, dzisiaj robiłem http://img517.imageshack.us/img517/3872/img5884jz0.th.jpg

dom ma prostą bryłę, wiec murarze nie mieli pola do popisu w robieniu błędów.

w projekcie praktycznie nic nie zmienialiśmy, bo gdy probowaliśmy coś kombinować to wychodziło zwykle gorzej.

garaż został, a nad nim zrobiliśmy garderobę z wejściem z sypialni - niestety drzwi muszą być robione na zamówienie ze względu na skos, ale i tak cieszymy się z wykorzystania pustej przestrzeni nad garażem

http://img388.imageshack.us/img388/2791/img5870hc6.th.jpg

do budowy użyliśmy Porotonu ROBEN 24 P+W, polecam - bardzo mało odpadu.

stan surowy otwarty nie zawiera nic specjalnego.

dodatki, które zmieniają ten dom w Ciepły to:

20cm styropianu Platinum + o współczynniku przenikania 0.031

20cm styropianu na podłodze Gold (w projekcie jest Gold+ -droższy a Lambda wyższa tylko o 0.001)

15cm na fundamencie Fundament Silver (Gold w projekcie podobnie jak wyżej)

wentylacja mechaniczna

okna drewniane 3szybowe 0.6 (z PVC nie chcieli nam zrobić trójkątów otwieranych bez dzielenia skrzydła)

piec kondensacyjny z czujnikiem pogodowym

kominek z zamkniętą komorą spalania

na poddaszu będzie 30cm wełny (w projekcie styropian) łatwiej się układa, a współczynnik przenikania ma taki sam 0.036

pozdrawiam

• 2 weeks później...

standardowo jak w projekcie. nic nie zmienialiśmy, bo podniesienie ścianki wiąże się ze zmianą więźby, a my mieliśmy już drewno zamówione. zmiana proporcji często odbija się na wyglądzie zewnętrznym domu a tego chcieliśmy uniknąć.

tak wygląda nasza ścianka kolankowa

http://img246.imageshack.us/img246/7568/img5774yu9.th.jpg

• 1 month później...

Witam wszystkich sympatyków i właścicieli projektu P42a.

Od maja jestem właścicielką projektu "Dom Ciepły P42a". Na poszukiwanie projektu zeszło mi trzy lata. Mam nadzieję, że nie będę żałowała tej decyzji. Szczególnie pragnę podziękować Robertowi, który na forum bardzo pozytywnie napisał o naszym projekcie:)

Kilka dni temu dostaliśmy pozwolenie na budowę. Teraz czekamy na uprawomocnienie decyzji. Budowę domu planujemy rozpocząć wiosną na peryferiach Krakowa. Nie zamierzamy dokonywać żadnych zmian w projekcie. Dom ma zachować swoje proporcje. Rozważamy z mężem możliwość zamiany niektórych materiałów na równie dobre, a tańsze. Na pewno weźmiemy pod uwagę Wasze opinie i doświadczenie. Na tę chwilę rozglądamy się za ekipą budowlaną i kierownikiem budowy. Oczywiście musimy jeszcze zrobić kosztorys :( . Mam pytanie, czy ilości materiałów podane w projekcie są dobrze obliczone? Czy nie mieliście problemów na budowie, że czegoś było za mało lub za dużo?

Pozdrawiam, Deni

Witaj Deni

Ciesze sie, ze dolaczyliscie do grona Cieplych domkow. :)

Jesli chodzi o ilosci materialow budowlanych to w wiekszosci przypadkow przeliczane sa przez hurtownie jeszcze raz. Mozna rowniez polegac na projekcie oraz na wyliczeniach robionych przez murarzy. Warto wiekszosc mat. budowlanych brac z jednej hurtowni wtedy chetniej dowoza gdy czegos brakuje lub zabieraja nadwyzki. Nam po budowie zostalo 6 pustakow, 20 bloczkow M6 i 40 dachowek.

nie spieszcie sie z kupowaniem stali, uzgodnijcie z murarzami ilosci i sposob robienia zbrojenia. my kupilismy stal zgodnie z projektem, a potem okazalo sie ze murarze maja inna wizje zbrojenia i w tej chwili zostalismy z 200kg pretow 6mm - mam nadzieje, ze wykorzystam je do zbrojenia plotu.

wiezba w projekcie tez jest dobrze policzona, ale jesli bedziecie robic wylewany strop nad garazem wtedy mozna zrezygnowac z belek drewnianych.

jesli bedziecie miec problem z kosztorysem to dajcie znac wtedy pomoge wam ustalic realny koszt :) to co przyjmuje sie na poczatku dla banku czesto rozni sie od rzeczywistosci

pozdrawiam

Robert

• 2 weeks później...
właśnie zabieramy się powolutku do budowy naszego ciepłego domku. Właściwie zdecydowaliśmy się na budowę domu z elementów keramzytowych (zależy nam na szybkiej budowie). Ciekawi mnie czy może ktoś już budował dom naszego projektu w tej technologii. :)

Witaj hala07 Planowaliśmy budować się z firmą Skanna z prefabrykatów keramzytowych robionych w fabryce i składanych na placu budowy, ale ze względu na bardzo wysoki koszt musieliśmy z tego zrezygnować. wycena za stan surowy zamknięty na 11.2007 wyniosła 320tys. W tej chwili, przy tradycyjnym budowaniu za mniejsze pieniądze mamy stan developerski w 4m-ce.

pozdrawiam

Robert

Witam

Skończylismy budowę p42a pod krakowem /w zasadzie nad :)/ Koszt w stanie surowym otwarty to ok. 160.000. Płyty stropowe wylewane, poddasze podniesione o 1 pustaka, zwiększylismy rónice w poziomie miedzy domem a garażem /ok. 40-50 cm/ przez co wykorzystamy pomeszczenie na garażem np. na suszrnie itp. - wejście z domu ze schodów

priv. [email protected]

• 1 month później...

Witaj Makus11.

Napisałeś, że skończyłeś budowę domku "nad Krakowem". Jeśli to nie tajemnica, to gdzie dokładnie wybudowałeś swój domek? Ja też jestem z Krakowa :) Czy zastosowałeś płytę zbrojoną, tak jak to jest podane w projekcie? Po dłuższym namyśle i rozmowach z fachowcami doszliśmy z mężem do wniosku, że zrezygnujemy z tej płyty. Płyta podłogowa będzie prostsza ale i tak ciepła (podsypka piaskowa, podkład betonowy, izolacja przeciwwilgociowa, ocieplenie ze styropianu, jastrych). Miejsce nad garażem chcemy przeznaczyć na składzik. Wejście najlepiej byłoby zrobić z korytarza. Czy mogę poprosić Cię o przysłanie zdjęć domu (wnętrz)? Będę wdzięczna. priv: [email protected]

Co do kosztów, to na razie podpisałam umowę z budowlańcem na stan surowy otwarty z kompletnym dachem. Robocizna 35000 zł.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Witam, dawno nie zagladałem na forum :). Jak Wam idzie budowanie?

Muszę się Wam pochwalić..udało nam się skończyć budowę. Od miesiąca mieszkamy w domku i to jest to co tygrysy lubią najbardziej :)

Pierwsze spostrzeżenia – okna 3szybowe są trafionym wydatkiem, wentylacja również.

Dom jest rzeczywiście ciepły, z początku wydawało nam się, że dom nigdy się nie nagrzeje do 21st, bo grzejniczki sa mini (wszyscy hydraulicy wysmiewali mnie za te mikrogrzejniki), ale po 3 dniach od odpalenia pieca dom nagrzał się. Zuzycie gazu po pierwszych 2m-cach grzania wyniosło 522m3

Jutro będę miał robiony audyt energetyczny w celu otrzymania certyfikatu energetycznego. Certyfikat dołączony do projektu to tylko atrapa i nie jest honorowany w Inspektoracie Budowlanym

Jeśli chodzi o stolarkę to niestety nie jest tania, ze względu na ciepłe szyby 0.6. całkowity koszt okien z roletami na dole to 28tys.

Pozdrawiam

Robert

http://img159.imageshack.us/img159/1538/img5991.th.jpg