tedasss 11.11.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Witam. Dzięki za odpowiedzi na mój post.Ostatnio zrobiłem jeszcze raz rachunek sumienia i stwierdziłem, że znalazło się jeszcze parę nieplanowanych groszy do zainwestowania. Przyszło mi do głowy, że jednak może rekuperator. Problem jest z tym, że zupełnie nie wiem od czego zacząć. Napiszcie mi proszę na jakich sprzętach chodzą wasze instalacje, może macie jakieś rysunki rozprowadzenia instalacji. Co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uliar 11.11.2010 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Hmm... Tedasss... za projekty płaci się grubą kasę Natomiast jak to wygląda możesz zobaczyć na tych stronkach: http://www.maxair.pl/index.php?symbol=p.htm&k=3&s=38 http://www.rekuperatory.pl/home Jeśli chodzi o rekuperator to najlepiej planuję się go w fazie projektu bo inaczej buduję się kominy i ciągi wentylacyjne. Napisz sobie do w/w firm wstępna analizę kosztów oraz bardzo wczesny projekt zrobią Ci za darmo to sam zobaczysz czy Ci taka inwestycja odpowiada. Wracając do Twoich pytań jest duża konkurencja rekuperatorów (urządzeń) i każdy instalator zachwala swój sprzęt. Witam. Dzięki za odpowiedzi na mój post. Ostatnio zrobiłem jeszcze raz rachunek sumienia i stwierdziłem, że znalazło się jeszcze parę nieplanowanych groszy do zainwestowania. Przyszło mi do głowy, że jednak może rekuperator. Problem jest z tym, że zupełnie nie wiem od czego zacząć. Napiszcie mi proszę na jakich sprzętach chodzą wasze instalacje, może macie jakieś rysunki rozprowadzenia instalacji. Co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 12.11.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Cześć Tomek, trochę szkoda że na pomysł rekuperatora nie wpadłeś wcześniej, przynajmniej nie robił byś komina, ale jak komin jest to też tragedii nie ma możesz go wykorzystać prowadząc rury wentylacyjne. Firmy robią projekty zazwyczaj płatnie (ok. 500 zł) ale samemu też można się pokusić aby wyliczyć taką instalację i rozplanować sobie kanały samemu, to nie jest wcale skomplikowana sprawa. Np tutaj znajdziesz pomoc: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82&p=3803003#post3803003Koszt takiej instalacji waha sie od 15 do 20 tys zł w zależności od klasy rur i rekuperatora.Mój rekuperator został umieszczony na stropodachu i tak jak macki ośmiornicy przewody zostały poprowadzone do parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 18.11.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ale ucichło. Zima przyszła czy co?Ja wstępnie dogadałem okna. Jedak wezmę drewniane z pakietem 3-szybowym z firmy Rumiński. Gość jest z mojego miasteczka i jest dużym producentem na całą Europę. Wstępną wycenę mam na około 20.000, ale mówiłem, że musi jeszcze zjechać. Okna mogą być gotowe za około 10 tygodni.Mam dogadanego elektryka i hydraulika. Jak pogoda pozwoli to zaczną może już w lutym. Kupię kozę i będę im przygrzewał.W poniedziałek przyjeżdża facet od tynków na dogadanie. Będzie mógł zadziałać zaraz po instalacjach. Oczywiście też zależy od pogody, ale jak nie będzie mrozić to może zacznie w marcu.W kwietniu powinien wejść na c.o.To jest mój optymistyczny plan. Nic więcej oprócz zakończenia zimy w styczniu mi nie potrzeba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 19.11.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 optymista, chce zakończyć zimę w styczniu:) tak a propos kolejności prac, u mnie hydraulika oraz co były po tynkach, tak życzył sobie instalator. Najbardziej jestem ciekawa Twoich schodów jak wyjdą, koniecznie się pochwal:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 19.11.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 optymista, chce zakończyć zimę w styczniu:) tak a propos kolejności prac, u mnie hydraulika oraz co były po tynkach, tak życzył sobie instalator. Najbardziej jestem ciekawa Twoich schodów jak wyjdą, koniecznie się pochwal:) U mnie przed tynkiem ma być woda. CO też po tynkach. A schodami się pochwalę nawet jak nie wyjdą Ostatnio korespondowałem z firmą Rintal. Wycenili mi modele: Knock Wood (20 tys.) i Linea (15 tys.). Niby są do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uliar 19.11.2010 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 U mnie przed tynkiem ma być woda. CO też po tynkach. A schodami się pochwalę nawet jak nie wyjdą Ostatnio korespondowałem z firmą Rintal. Wycenili mi modele: Knock Wood (20 tys.) i Linea (15 tys.). Niby są do zrobienia. Fajna cena za schody jeśli by zrezygnować ze schodów bo byś mógł w takich kosztach zrobić rekuperator Sami zrobiliśmy schody betonowe, a jeśli chodzi o obicie tak krawiec kraje jak materiału staje. Z materiałem (kasą) krucho w najgorszym wypadku będzie to jakieś dywanopodobne linoleum za około 2 k złotych Koszty na dziś schodów to grosze ... nie wiem ile tam betony weszło ale na pewno niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 20.11.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Fajna cena za schody jeśli by zrezygnować ze schodów bo byś mógł w takich kosztach zrobić rekuperator Sami zrobiliśmy schody betonowe, a jeśli chodzi o obicie tak krawiec kraje jak materiału staje. Z materiałem (kasą) krucho w najgorszym wypadku będzie to jakieś dywanopodobne linoleum za około 2 k złotych Koszty na dziś schodów to grosze ... nie wiem ile tam betony weszło ale na pewno niewiele. Raczej dzięki za schody własnej roboty z okładziną z linoleum. Ale może zrezygnuje z posadzek, zostawię beton, a w ramach oszczędności zrobię pompę ciepła, rekuperator i kolektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uliar 20.11.2010 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Tdadasss, nie powiedziałem że zrobię schody własnej roboty, bo one są roboty cudzej. Powiedziałem że suma 20 k za schody dla mnie jest bardzo duża. Co do rezygnacji... idąc Twoim pomysłem proponuję zrezygnować z wykończenia domu od razu zaoszczędzi się tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 20.11.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Tdadasss, nie powiedziałem że zrobię schody własnej roboty, bo one są roboty cudzej. Powiedziałem że suma 20 k za schody dla mnie jest bardzo duża. Co do rezygnacji... idąc Twoim pomysłem proponuję zrezygnować z wykończenia domu od razu zaoszczędzi się tysiące. Jasne. 20 k za schody też nie dam - jeszcze na głowę nie upadłem. Cały czas myślałem o konstrukcji drewnianej za około 7 tys. Trochę z tymi schodami uległem zonie. Mi od początku podobały się betonowe z nakładkami drewnianymi, ale żeby nie było dałem głoś żonie i wybraliśmy drewniane. Myślałem jeszcze o zrobieniu betonowych, ale one mogłyby być niewygodne. Ja mam wejście nad garaż ze spocznika na schodach, a przy tak krótkiej klatce schodowej betonowe stopnie byłyby za płytkie - przy derwnianych jest przesuniecie względem stopni i jakoś się mieszczą. Byłem dzisiaj u przedstawiciela okien. Miał pcv oknoplast i drewniane urzędowski. Za oknoplast 18 tys za urzędowski 20. Zaskoczył mnie tymi urzędowski tymbardziej że są dębowe, 3-szybowe U=0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 22.11.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Jak za okna drewniane Urzędowskiego to cena bardzo dobra, ale zapytaj się o U całego okna a nie tylko szyby. A jak tam decyzja o rekuperatorze? na tak czy raczej na nie? Schody 20 K - to dużo, ale diabeł tkwi w szczegółach i tez zależy jak artystycznie wykonane i jaki gatunek drewna. Przecież sami wiecie że ekstra schody mogą dojechać nawet do 50 k Edytowane 22 Listopada 2010 przez caretilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.11.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Jak za okna drewniane Urzędowskiego to cena bardzo dobra, ale zapytaj się o U całego okna a nie tylko szyby. A jak tam decyzja o rekuperatorze? na tak czy raczej na nie? Schody 20 K - to dużo, ale diabeł tkwi w szczegółach i tez zależy jak artystycznie wykonane i jaki gatunek drewna. Przecież sami wiecie że ekstra schody mogą dojechać nawet do 50 k Sam nie wiem co mysleć o oknach Urzędowski. Na forum opinie są średnie (o ile nie słabe), a w prasie piszą o kłopotach firmy. Jak padną to koniec gwarancji. Rekuperator raczej odpadnie. Mam pytanko: ile wyszło wam tynków razem z garażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 24.11.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 mi tynków z garażem wyszło ok. 560 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 24.11.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 (edytowane) mi tynków z garażem wyszło ok. 560 m2 Też liczyłem koło 500, a tynkarz wczoraj rzucił na oko "pod 600" Edytowane 24 Listopada 2010 przez tedasss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 27.11.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2010 Proszę o poradę w sprawie rekuperatora.Dostałem następującą wycenę:http://img26.imageshack.us/img26/797/ofertab.jpg Co wy na to. Ile powinni zjechać?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 29.11.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Tedass, za mało danych. Podaj co to jest za rekuperator, czy ma automatyczny by pass, jaki ma sterownik, jaki producent, jakie są jego parametry odzysku ciepła. Co do osprzętu: jakie są to przewody, elastyczne, sztywne czy giętkie fleksy? czy system jest na trójnikach czy na rozdzielaczach?Za cenę którą Ci podali czyli 22 tyś można mieć już wszystko z naprawdę górnej półki wiodącego zachodniego producenta oczywiście z montażem i rozruchem. Acha, trochę przegięli z ceną montażu i rozruchu: u mnie to było 2 tyś zł. Przecież oni i tak zarabiają na marży za rekuperator i orurowania. Edytowane 29 Listopada 2010 przez caretilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 29.11.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 (edytowane) Tedass, za mało danych. Podaj co to jest za rekuperator, czy ma automatyczny by pass, jaki ma sterownik, jaki producent, jakie są jego parametry odzysku ciepła. Co do osprzętu: jakie są to przewody, elastyczne, sztywne czy giętkie fleksy? czy system jest na trójnikach czy na rozdzielaczach? Za cenę którą Ci podali czyli 22 tyś można mieć już wszystko z naprawdę górnej półki wiodącego zachodniego producenta oczywiście z montażem i rozruchem. Acha, trochę przegięli z ceną montażu i rozruchu: u mnie to było 2 tyś zł. Przecież oni i tak zarabiają na marży za rekuperator i orurowania. TAKIE INFORMACJE MAM WPISANE W OFERCIE Najważniejsze cechy rekuperatora AERIS CA 350: wymiennik przeciwprądowy o sprawności do 95%, NOWOŚĆ: wymiennik entalpiczny odzyskujący wilgoć z powietrza usuwanego z budynku (opcja), silniki prądu stałego, zużycie prądu na 1-2-3-4(5) biegu: 6-16-42-106(241) W, zawiera automatyczny bypass, odpowiednia automatyka umożliwia współpracę z GWC, unikatowe zabezpieczenie antyzamrożeniowe, zabezpieczenie kominkowe, tryb „wietrzenia wiosennego”, możliwość zastosowania filtrów wielorazowego użytku, filtry wraz z automatyką przypominającą o konieczności wymiany filtrów, możliwość zastosowania dodatkowego sterowania pracą wentylatorów poprzez drogę radiową, możliwość zastosowania dodatkowych czujników: wilgoci, CO2 oraz przełącznika łazienkowego, sterowanie pracą rekuperatora odbywać się będzie poprzez sterowanie przełącznikiem czterostopniowym (wersja Standard) lub za pomocą sterownika EASE W skład oferty wchodzą następujące elementy: Rekuperator wraz z niezbędnym osprzętem – 1 sztuka. Proponowane umiejscowienie rekuperatora : pomieszczenie nad garażem Łączna ilość punktów wentylacyjnych wraz z czerpnią i wyrzutnią powietrza – 15 sztuk. Łączna ilość przewodów wentylacyjnych sztywnych –94mb. Powierzchnia materiału izolującego sztywne przewody wentylacyjne –70 m2. Kształtki wentylacyjne, np. trójniki, kolana, redukcje oraz elementy połączeniowe i uszczelniające potrzebne do wykonania instalacji wentylacyjnej – 1 komplet. W ramach montażu, po skończeniu wszystkich prac instalacyjnych ekipa monterska sprawdza przepływy powietrza w instalacji specjalnym urządzeniem - anemometrem, potwierdzając wyniki odpowiednim protokołem. Projekt instalacji wentylacyjnej wraz opisem, obliczeniami i rysunkami – 1 sztuka. Bezpłatne konsultacje i opieka inżyniera na miejscu budowy podczas przygotowania projektu instalacji wentylacyjnej. Edytowane 29 Listopada 2010 przez tedasss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 29.11.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Ok, te rekuperatory dystrybuują "rekuperatory.pl". Niech ci podadzą sprawność w warunkach pracy tego rekuperatora a nie tylko sprawność laboratoryjną. I jakie to jest unikatowe zabezpieczenie przeciwprądowe? czyli co, nagrzewnica tak? Na czym ma polegać zabezpieczenie kominkowe oraz wietrzenie wiosenne? reszta wygląda dobrze i generalnie wszystkie reku dobrej klasy już to mają.Całą instalację będą Ci robili na sztywnych przewodach co oznacza że będą trójniki oraz duże średnice: musisz się ewentualnie liczyć z podwieszanymi sufitami i instalacją która jest jak na moją wiedzę w tym temacie nie do wyregulowania (trójniki), lubi być też głośna i trzeba dawać tłumiki (są to dodatkowe straty).Ps: rekuperatory.pl są bardzo drodzy, można znaleźć tańsze oferty tej klasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 29.11.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Ok, te rekuperatory dystrybuują "rekuperatory.pl". Niech ci podadzą sprawność w warunkach pracy tego rekuperatora a nie tylko sprawność laboratoryjną. I jakie to jest unikatowe zabezpieczenie przeciwprądowe? czyli co, nagrzewnica tak? Na czym ma polegać zabezpieczenie kominkowe oraz wietrzenie wiosenne? reszta wygląda dobrze i generalnie wszystkie reku dobrej klasy już to mają. Całą instalację będą Ci robili na sztywnych przewodach co oznacza że będą trójniki oraz duże średnice: musisz się ewentualnie liczyć z podwieszanymi sufitami i instalacją która jest jak na moją wiedzę w tym temacie nie do wyregulowania (trójniki), lubi być też głośna i trzeba dawać tłumiki (są to dodatkowe straty). Ps: rekuperatory.pl są bardzo drodzy, można znaleźć tańsze oferty tej klasy. Dzięki. To gdzie np. mam pytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 30.11.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Ja osobiście mam system holenderskiej marki o tej: http://www.ned-air.pl/ - musisz znaleźć przedstawiciela na swój region z ich strony.Obecnie najlepszymi rekuperatorami na rynku są fińskie systemy, oni właściwie przodują w Europie pod tym względem. Musisz po prostu wygooglać dla swojego miasta firmy które zajmują się wentylacją i klimatyzacją i z nimi ustalać szczegóły bo dużo firm w swojej ofercie ma różne systemy z różnymi rekuperatorami i od tego zależy cena. Ja przy wyborze kierowałam się tym: system ma być tylko na rozdzielaczach, małe średnice przewodów czyli orurowanie typu flex które łagodnie się wygina (czyli małe straty przy zmianie kierunku ,ale przewody nie te giętkie badziewie), rekuperator dobrej klasy z baypassem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts