Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Tedess, u mnie komin jest z obróbką, natomiast ja mam inny problem z kominem, u ciebie na zdjęciu masz na szczycie komina półkę zabetonowaną, czy jest ona zabetonowana na szczelnie czy masz dylatację między kominem a metalowym trzpieniem wystającym z komina?

Bo ja mam zrobione na szczelnie i to jest źle, musi być tam włożony pierścień dystancyjny.

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tedess, u mnie komin jest z obróbką, natomiast ja mam inny problem z kominem, u ciebie na zdjęciu masz na szczycie komina półkę zabetonowaną, czy jest ona zabetonowana na szczelnie czy masz dylatację między kominem a metalowym trzpieniem wystającym z komina?

Bo ja mam zrobione na szczelnie i to jest źle, musi być tam włożony pierścień dystancyjny.

Pojechałem zobaczyć na budowę jak mi zrobili ten komin i ..............

Miałem trochę inne zajęcie. Włamali mi się do garażu i 2 godziny z Milicją dyskutowałem.

O dziwo zginął tylko wyłaz dachowy. Ani wiertarki, ani przedłużacze.

A po cichu się cieszyłem, że mam jak na razie spokój.

Dach skończony. Jeszcze tylko pozabijam płytami okna i drzwi i koniec prac na ten rok. No może jeszcze zrobię jakieś prace ziemne.

Jak dotychczas wydaliśmy 125.287 zł.. W kwocie mieszczą się wszelkie poniesione koszty, tj. projekt, przyłącza + kanaliza w chudziaku, pozwolenia, uzgodnienia, ogrodzenie terenu, blaszak, murarz, cieśla, geodeta, wszystkie materiały i sprzęty.

Jestem zadowolony z kosztu. Mniej-więcej tyle wynosił mój szacunek.

Jesteś dokładnie na tym samym etapie co ja równy rok temu:) moja budowa stała przez zimę, ruszyliśmy dopiero pod koniec marca.

Gratuluję kosztów, wyszły na bardzo dobrym poziomie, u mnie było na tym etapie sporo więcej i właśnie sie zastanawiam gdzie te różnice sie podziały. Na pewno izomur ale to jeszcze mało, nie wiem czy masz już zrobione ściany działowe w budynku ale nawet to też nie wiem gdzie się ta kasa podziała, dachówkę masz taką samą jak ja, ceramiczna Robena, ale ty masz dwa kominy no i masz już podbitkę, matko ale się zdenerwowałam:)

Jesteś dokładnie na tym samym etapie co ja równy rok temu:) moja budowa stała przez zimę, ruszyliśmy dopiero pod koniec marca.

Gratuluję kosztów, wyszły na bardzo dobrym poziomie, u mnie było na tym etapie sporo więcej i właśnie sie zastanawiam gdzie te różnice sie podziały. Na pewno izomur ale to jeszcze mało, nie wiem czy masz już zrobione ściany działowe w budynku ale nawet to też nie wiem gdzie się ta kasa podziała, dachówkę masz taką samą jak ja, ceramiczna Robena, ale ty masz dwa kominy no i masz już podbitkę, matko ale się zdenerwowałam:)

Działówki mam. Wszystkie są z EDER-a 11,5 cm. Komin mam 1 bo ten w garażu to są 3 kanały wentylacyjne. Będę miał kocioł gazowy kondensacyjny i do niego wykorzystany będzie jeden z kanałów. Z takich głównych wydatków dla porównania mogę wymienić:

- murarz - 23500 zł

- cieśla (ustawienie więźby i pokrycie) - 8500 zł

- drewno na więźbę (wraz z podbitką) - 8500 zł

- wszystko na dach - 23000 zł.

Nie ma się co denerwować. Może miałem trochę szczęścia. Ty za to jesteś rok dalej a przez to bliżej zamieszkania :)

Hej Tedasss,

myślę ze izomur robi swoje 5 k zł, nie jestem pewny czy robiłeś płytę fundamentowa (kanalizacja, styropian, ogrzewanie podłogowe, co, woda) jak nic 15 k zł. Z drugiej strony robiłeś garaż ale na tym etapie koszty cegły czy dachu jeśli robisz więcej są relatywnie niskie.

Myślę że kasowo jest okej,

pozdrawiam i możesz teraz długie jesienne wieczory zapełnić planowaniem łazienki, kuchni :) gdzie będzie gniazdko, pstryczek, bateria i takie tam... bo jak przyjdą FUCHOWCY to nie będzie czasu.

Pozdrawiam

Wracając do kosztów, mnie same materiały kosztowały chyba ze 130 tyś i to netto plus jeszcze robocizna, a nie miałam instalacji. Robociznę do porównania odkładam na bok bo buduję w strasznie drogim regionie pod tym względem więc nawet wam nie będę pisać jakie tu są stawki bo można na zawał zejść.

Wracając do kosztów, mnie same materiały kosztowały chyba ze 130 tyś i to netto plus jeszcze robocizna, a nie miałam instalacji. Robociznę do porównania odkładam na bok bo buduję w strasznie drogim regionie pod tym względem więc nawet wam nie będę pisać jakie tu są stawki bo można na zawał zejść.

Mimo to jestem ciekaw jakie kwoty płaciłaś za robociznę. Wziąłem relanium i czekam na odpowiedź?

PS. Co to za region?

mój region to zachodniopomorskie, najdroższy region w Polsce, nawet przebiliśmy mazowieckie:(

ale co robić, są dwa wyjścia, alb nie płacić i robić samemu albo płacić i nie narzekać. Myślę że bliskość Niemiec strasznie rozpaskudziła naszych regionalnych fachowców. A ci co są z południa i o zwietrzyli naiwnych budujących śpiewają podobnie.

Z rankingu jaki miałam na wykonawców do naszego domu to robocizna za stan surowy (oczywiście bez wylewek, tynków i wszelkich instalacji) zaczynała się od 53 tyś (był tylko jeden taki rodzynek) w górę kończąc na 90 tyś. Niezłe, co?

Caretilla, jeśli zapewniła byś nocleg (barak, hotel, karawana) pracownikom to daje głowę żeby Ci majstry z Ustrzyk Dolnych przyjechali do samiusieńkiego Szczecina. Pewnie też część drogi musiałabyś sponsorować, ale jeśli są duże różnice robocizny to i tak miałabyś taniej.

Budowa w kilku fazach, i wszystko musiało by zrobione przez I fazę, bo komu by się chciało ponad 1 000 km wracać, jest to trudne ale do zrobienia :)

Wiem bo miałem taka propozycje cenowo okej, ale musiałem zapewnić im nocleg. Na co się nie zgodziłem (miałem równorzędną firmę) i gostki kontraktu nie dostali.

Taki domek robi się w II rzutach najczęściej tak aby procesy postojowe były jak najkrótsze.

Edytowane przez uliar
literówki

Uliar, ja z pracownikami z południa tez przerabiałam temat. Oni doskonale się orientują w stawkach z mojego regionu i z rozbrajająca szczerością mówią jak sprawa wygląda. Oni traktują ten region jak wyjazd na zagraniczne saksy i nikt nie będzie pracował za stawkę południową + nocleg, no bo po co jak można zarobić dwa razy więcej. Tu wynajmuje mieszkania wielu górali i tak właśnie zarabiają. Edytowane przez caretilla

Witam, mam pilne pytanie odnośnie trójkątnej lukarny, szczególnie do osób, które nie podnosiły ściany kolankowej. Chodzi mi o to, że w projekcie rozpiętość krokwi lukarny wynosi 6,3m, szerokość okien (2x2,16m) + belka 18 cm dają razem 4,5m, co jest u Was pomiędzy tymi przestrzeniami?W projekcie nie widać,żeby były jakieś luki? Widzę, że część z Was robiła wylewkę ale nie mogę się tego w projekcie doszukać. Dlaczego część z Was zastosowała takie rozwiązanie. Jak wyglądają od wewnątrz ścianki przy oknie w takim układzie? Czy okno jest wymiarowe czy jakaś część okna jest zasłonięta.

Pozdrawiam

Cześć,

w ubiegłym tygodniu robotnicy zrobili u nas wylewkę, generalnie wyszło tak jak zakładaliśmy. Martwiliśmy się czy zbyt dużo wylewkę nie będziemy musieli podnieść zakończyło się na tym że wylewkę ma 3-4 cm więcej niż jest to w projekcie.

Jak wyszło sami zobaczcie :)

http://lh4.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TMMP6IHEWzI/AAAAAAAANMQ/ijnTjjhuRes/s400/S7000082.JPG

http://lh5.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TMMQBlRDowI/AAAAAAAANNI/D_moldMjSUM/s400/S7000095.JPG

http://lh6.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TMMP9qjQVRI/AAAAAAAANMo/17G5dqazcsY/s400/S7000087.JPG

http://lh3.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TMMQArHteEI/AAAAAAAANNA/7gyK20WEbLw/s400/S7000093.JPG

http://lh3.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TMMP_GZ7NiI/AAAAAAAANM0/vohu0AIM6xs/s400/S7000090.JPG

Jeśli chodzi o pytanie framag to do końca nie wiem o co chodzi toteż odpowiedziałem na priv.

W tym roku chcemy jeszcze zrobić ocieplanie dachu wraz z zrobieniem sufitu podwieszanego oraz płyty gipsowe tam gdzie tradyjnego tynku nie dało rady się zrobić.

Generalnie chata się już nadaje do zamieszkania :) i to nas cieszy.

• 2 weeks później...

Okna pozabijałem dechami, teren z grubsza posprzątany, w środku posprzątane. Teraz chodzę i szukam co by tu porobić, ale pogoda nie pozwala na prace na zewnątrz a w środku nie mam nic do roboty. Chciałem zebrać rury spustowe i wpiąć do deszczówki, albo dokończyć przyłącze sanitarki, ale pogoda na to nie pozwala. Myślałem o elektryce i złożeniu zamówienia na okna. Co do elektryki to przeważają opinie żeby ją zrobić tuż przed tynkami, żeby nie kusić złodziei. Komuś w ciągu jednej nocy zwinęli kilkaset metrów przewodów. Okna zamówię w grudniu. Cały czas zastanawiam się nad roletami i nie wiem czy zamiast wydawać 9 tys. na rolety to nie dołożyć 4 tyś do okien 3-szybowych.

Takie właśnie mam dylematy

Pozdrawiam

Witaj Tedasss

co do elektryki, to lepiej zakładać instalację jak już będziesz miał wstawione okna i prowizoryczne drzwi. Faktycznie, potrafią wyrwać już nawet zatynkowane kable.

Ja osobiście postawiałbym na lepsze okna niż rolety, to mit że rolety chronią przed złodziejem, może trochę przed zimnem w ciągu nocy Poza tym zamykać się jak w bunkrze to nie moje klimaty. Zamiast rolet zmontuj sobie instalację alarmową albo lepszą centralę. Moim zdaniem oczywiście.

Też zamawiałam okna w grudniu aby na wiosnę były, zazwyczaj pod koniec roku firmy oknowe robią różne ciekawe promocje.

Cześć Tedasss,

wg mnie powinieneś zainwestować w lepsze okna albo super hiper komfort. Rolety w oknach to rewelacyjna sprawa. Wiem bo byłem u naszych sąsiadów zachodnich (Rzesza niemiecka) gdzie rolety są standardem. Oprócz niewątpliwej cechy rolet jakim jest uzyskanie ciemności w kilkanaście sekund, spuszczone rolety dają takie jakieś poczucie "bezpieczeństwa". Jeśli chodzi o aspekt anty włamaniowy to podzielam opinie że dla złodzieja rolety nie są jakimś strasznie dużym problemem. W ogóle alarmy różnego rodzaju tez można obejść - dlatego lepiej ubezpieczyć dom.

Sami mieliśmy rolety robić, ale okazało się że mogą być to dość duże mostki cieplne - czego chcielibyśmy za wszelką cenę uniknąć. Opinia taka została wyrażona przez dwóch osobnych architektów. Jednocześnie słyszałem opinie że puszki z roletami mostkami ciepła nie są. Jak na razie przychylam się do pierwszej wersji.

Więc jeśli ... nie zależy Ci zbytnio na ciepłocie budynku to możesz zastanowić się nad roletami, bo to naprawdę super, ekstra sprawa. Jeśli jednak chcesz mieć super hiper okna ... to polecam okna. Też weź pod uwagę fakt że ... im bardziej zaizolowany dom tym bardziej wymaga lepszego "przewiewania" tak aby pleśń nie zaatakowała Twojego domu.

tak to widzę

Uliar

Okna pozabijałem dechami, teren z grubsza posprzątany, w środku posprzątane. Teraz chodzę i szukam co by tu porobić, ale pogoda nie pozwala na prace na zewnątrz a w środku nie mam nic do roboty. Chciałem zebrać rury spustowe i wpiąć do deszczówki, albo dokończyć przyłącze sanitarki, ale pogoda na to nie pozwala. Myślałem o elektryce i złożeniu zamówienia na okna. Co do elektryki to przeważają opinie żeby ją zrobić tuż przed tynkami, żeby nie kusić złodziei. Komuś w ciągu jednej nocy zwinęli kilkaset metrów przewodów. Okna zamówię w grudniu. Cały czas zastanawiam się nad roletami i nie wiem czy zamiast wydawać 9 tys. na rolety to nie dołożyć 4 tyś do okien 3-szybowych.

Takie właśnie mam dylematy

Pozdrawiam