tedasss 30.11.2010 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Ja osobiście mam system holenderskiej marki o tej: http://www.ned-air.pl/ - musisz znaleźć przedstawiciela na swój region z ich strony. Obecnie najlepszymi rekuperatorami na rynku są fińskie systemy, oni właściwie przodują w Europie pod tym względem. Musisz po prostu wygooglać dla swojego miasta firmy które zajmują się wentylacją i klimatyzacją i z nimi ustalać szczegóły bo dużo firm w swojej ofercie ma różne systemy z różnymi rekuperatorami i od tego zależy cena. Ja przy wyborze kierowałam się tym: system ma być tylko na rozdzielaczach, małe średnice przewodów czyli orurowanie typu flex które łagodnie się wygina (czyli małe straty przy zmianie kierunku ,ale przewody nie te giętkie badziewie), rekuperator dobrej klasy z baypassem. Dzięki Będę szukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmag 12.12.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Witajcie, udało nam się przykryć domek przed atakiem zimy, w sumie jesteśmy zadowoleni z tego co udało się zrobić w niecałe 3 miesiące. Poniżej mam nadzieję,że uda mi się wkleić zdjęcia z wiechy i z ostatniego tyg. po skończeniu prac. http://lh3.ggpht.com/_zjx-43pyZ08/TQSpqwa_7CI/AAAAAAAAENs/vRK8PH9kY6Y/s800/DSC00324.JPG http://lh5.ggpht.com/_zjx-43pyZ08/TQSpuwoRTuI/AAAAAAAAENw/Yrid3RSau_4/s800/DSC00458.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Masym 14.12.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Witajcie Właśnie doręczono mi projekt LMP 42A, zanim zacznę budowę upłynie jeszcze pewnie dużo czasu, ale myslę że już warto zbierać informację i doświadczenia:rolleyes: Więc moja pierwsza wątpliwość - którą chciałbym rostrzygnąć przed adaptację projektu. Chodzi mi o drzwi wejściowe, czy nalezy je zmiejszyć, jaka powinna byś szerokość i wysokość otworu drzwiowego, żeby późniejsze drzwi były bardziej standardowe? Szerokość 2,7 wydaje się trochę przesadzona???? Jaki jest koszt szacunkowy drzwi w wymiarach wskazanych w projekcie? A tak wogle - jestem z mazowieckiego, czy ktoś buduje lub zamierza budować w tym rejonie? A - i oczywiście standardowe naiwne i ogólne pytanie początkującego, kierowane głównie do tych któryz kończą już budowę. Czy myślicie że realnym jest wybudowanie i wykończenie tego domu za kwotę 260.000 - 280.000 zł??? Za wszelkie pomocne inormację z góry uprzejmie dziękuję Pozdrawiam - Masym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 14.12.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Witajcie A - i oczywiście standardowe naiwne i ogólne pytanie początkującego, kierowane głównie do tych któryz kończą już budowę. Czy myślicie że realnym jest wybudowanie i wykończenie tego domu za kwotę 260.000 - 280.000 zł??? Za wszelkie pomocne inormację z góry uprzejmie dziękuję Pozdrawiam - Masym Według mnie jest to możliwe. Ja za stan surowy otwarty (z dachem z dachówki ceramicznej, z przyłączami, bez okien i drzwi) wydałem 125.000 zł. Uważam, że w 300.000 zł się zmieszczę. Mam dograne okna i drzwi, wod-kan i co, elektrykę i tynki i ceny mieszczą się w planowanych przeze mnie kwotach. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 15.12.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Masym, witamy na naszym forum, na wszystkie nurtujące Cię pytania była już odpowiedz, musisz trochę przeszperać wątek, jest tylko 13 stron:)Temat drzwi wejściowych generalnie każdy przerabia, ale takie szerokie są właśnie fajne. Ich koszt szacuje się od ok. 7 tyś do 10 tyś w zależności od klasy. co do kosztów za cały dom, to myślę że 280 tyś nie jest realną kwotą nawet wyposażając dom materiałami z niskiej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 16.12.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Mam pytanie.Na jakiej wysokości będziecie mieli na gotowo parapety na piętrze (pod oknami szczytowymi i trójkątnymi).Ja dopiero wczoraj zauważyłem, że moje trójkąty wyglądają inaczej niż w projekcie i u Was. Ja pod trójkątem mam od razu parapet i dachówkę, a w projekcie widać jeszcze kawałek muru. Zastanawiam się czy domurować jedną warstwę i zrobić tak jak w projekcie czy zostawić tak jak mi wyszło. Ten bałagan wyszedł z podniesienia ścianki kolankowej bez podniesienia trójkątów. Tak to wygląda u mnie: http://img140.imageshack.us/img140/8937/img0232fy.jpg Co o tym myślicie. Domurować kawałek pod trójkątem czy tak go wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 16.12.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2010 Jak dociepliliście ościeże bramy garażowej????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 17.12.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 ja bym tam zostawiła tak jak masz i wuydaje mi się że psim swędem masz lepiej dlatego że parapet pod trójątem załatwia ci nieszczelności powstałe na styku dachówka - mur.Ja muszę robic specjalne opierzenie tak jak przy oknach dachowych a ty już nie będziesz musiał tego robić, niech parapet zawija ci się na dachówkę.Co do ociepleni bramy: ja najpierw zamontowałam brame a póżniej ocieplenie weszło na bramę, ościeżnicę również ociepliłam dając cienki styropian tak aby nie przemarzał mur w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 19.12.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Jestem na etapie zimowego myślenia koncepcyjnego? Chodzę z kredą po budowie i zastanawiam się co gdzie będzie stał.Jakby ktoś miał ochotę to chętnie poznam co wymyśliliście. Może jakieś zdjęcia wrzucicie (albo na priva: [email protected]).Najbardziej interesuje mnie górna łazienka, górny pokój nad wejściem, kuchnia, salon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 23.12.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Znowu ja. Czy macie może projekt instalacji solarnej bo zastanawiam się nad dofinansowaniem z nfośigw a tam coś takiego wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 28.12.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 projekt instalacji solarnej? nikt tego ode mnie nie wymagał. Jedyne co to była specyfikacja hydrauliczna dostarczona przez hydraulika, typ kolektorów oraz ilość wraz z kartą techniczną oraz deklaracją zgodności CE (wszystko do ściągnięcia od producenta na stronie internetowej), tytuł prawny do obiektu i pozwolenie na budowę oraz koszta (proforma hydraulika). Jesli wymagają projekt to można ściągnąć jakikolwiek ze strony internetowej bo im chodzi pewnie o schemat instalacji, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zet1 30.12.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Witajcie,Dziś dostałem pozwolenie na budowę, Teraz czas biegania za kredytem i dogadywania ekipy.Budowa rusza na wiosnę w Dolnośląskim. Szczęśliwego Nowego Roku życzę wszystkim forumowiczom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warzi 07.01.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Witam, mam pytanie - czy jest ktoś na tym forum budujący ten domek w okolicach Poznania (powiedzmy w zasięgu 100km) ?? gdyż jesteśmy z żoną zainteresowani zakupem tego projektu a chcielibyśmy go zobaczyć na żywo. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 08.01.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 No ja niestety dwa razy dalej - 188,8 km Pozwodzenia w wyborze projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 14.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 wiem że jakis deweloper budował ten projekt w Skórzewie pod Poznaniem, można się przejechać może akurat traficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 14.01.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 Na całym parterze planuję podłogówki. Jeśli ktoś też wybrał takie rozwiązanie i ma zdjęcia podłogówki, albo projekt, albo rysunki jak są podzielone pola to chętnie przyjmę Wczoraj kupiłem KOZĘ. Podoszczelniam zabicie okien i będę grzał bo elektryk powoli wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warzi 17.01.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 wiem że jakis deweloper budował ten projekt w Skórzewie pod Poznaniem, można się przejechać może akurat traficie Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 18.01.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Na całym parterze planuję podłogówki. Jeśli ktoś też wybrał takie rozwiązanie i ma zdjęcia podłogówki, albo projekt, albo rysunki jak są podzielone pola to chętnie przyjmę Wczoraj kupiłem KOZĘ. Podoszczelniam zabicie okien i będę grzał bo elektryk powoli wchodzi. ja mam podłogówkę, nie wiem czy ze zdjęć coś skumasz. Generalnie jest na parterze kilka obwodów, więc dużo zależy od twoich preferencji. Zastanów się w których pomieszczeniach chcesz mieć termostaty, od tego zależy ilośc pętli, pomieszczenia też je definiują. generalnie nie robi się projektu na podłogówkę, rurki rozmieszcza się w odległości tak ok. 10/15 cm od siebie. Jesli chcesz mieć drewno na podłodze to trzeba je zagęścić, jeśli płytki to układa się rurki w standardowych odległościach. Ja mam termostat w salonie i w mniejszym pokoju, ale są ludzie którzy w każdym pomieszczeniu je dają i wtedy regulują temperaturę dla każdego pomieszczenia według swoich cieplnych upodobań. Każdy termostat to dodatkowy koszt (jakieś 500 zł razem z robocizną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 18.01.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Caretilla dzięki. Napatrzyłem się na twoje zdjęcia i mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale koncepcję kuchni skopiowałem:) Jestem wpisany w kolejkę na lipiec u stolarza. Ja generalnie mam ułożony harmonogram. Podchodzę do sprawy optymistycznie - pewnie życie to zweryfikuje. Tak mam to z grubsza ustawione: 1) elektryk + instalacje pod tynki - od 01.02- 15.02 2) tynkarz - od 20.02 - 28.02 3) instalacje pod posadzką - 01.03 - 31.03 4) posadzki - od 01.04 - 15.04 5) montaż okien i drzwi wejściowych - 15.04 - 20.04 6) płytki, wełna i rigipsy - 01.05 - 30.06 7) łazienki, drzwi wewnętrzne i schody - 01.07-31.07 malowanie, meblowanie, polbruk - 01.08 -31.08 9) elewacja, ogrodzenie - 01.09-30.09 CZY WEDŁUG WAS JEST TO TEORETYCZNIE MOŻLIWE (WSTĘPNIE EKIPY MAM DOGADANE) POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 19.01.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Tedass, na elektryka przeznaczyłeś zdecydowanie za mało czasu, nie da rady w dwa tygodnie na bank, tynkarz tez mało, instalacje pod posadzką ok, montaz okien 1 dzień, regipsy za mało czasu masz: u mnie robili bardzo długo ten etap i dłubania przy tym jest od cholery, łazienki kafelkowanie w dwa tygodnie, reszta prac czasowo wygląda ok, no do tego poślizgi jakieś 30 dni na wszystko i się wstrzelisz:) co do kuchni to nie ma sprawy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts