Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Dzisiaj byłem u gościa, który być może będzie robił mi schody. Mają wyglądać mniej-więcej tak:

http://img225.imageshack.us/img225/9123/14342230344.jpg

Będą większe od tych i od projektowanych. Jak pisałem wcześniej to będę miał zabiegowe ze spocznikiem i wejściem do pokoju nad garażem.

http://img684.imageshack.us/img684/630/img0326t.jpg

Facet chce za te schody z drewna dębowego 9500 zł. Co Wy na to? Ile kosztowały Was schody jeżeli macie ażurowe drewniane.

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja faktycznie tu zaglądam :)

U mnie we wtorek zaczął pracę elektryk. Na tą chwilę wygląda na to, że w niedzielę skończy. Trochę w tym tygodniu posiedziałem na budowie. Tu gniazdo tam włącznik.

Pod koniec przyszłego tygodnia wchodzi instalator wod-kan.

Niestety na połowę lutego znowu duże mrozy zapowiadają. Pewnie trochę to nas przystopuje.

Dzisiaj skończył robotę elektryk (z pomocnikiem). Instalację robili 6 dni.

Za robociznę zapłaciłem 2800 zł. Za tą cenę mam wykonane instalacje: elektryczną (coś koło 130 punktów), alarmową, rtv, internet, napęd bramy i domofon (bez przyłącza do domu bo zrobiłem wcześniej).

Tak wyszło:

http://img140.imageshack.us/img140/5623/img0009es.jpg

Ile was kosztował elektryka???

A po robocie ............................

http://img62.imageshack.us/img62/8186/img0048be.jpg

Edytowane przez tedasss

Ładnie ułożone kabelki, gniazdek widzę przewidziałeś na tyle że nie trzeba będzie z przedłużaczem latać. Cena wygląda na przyzwoitą.

Mam nadzieje, że masz dobrego instalatora, którzy zrobił zmiany i dołożył obwodów, które rozdzielili na kilka różnicówek.

W P42a elektryka jest co najmniej tania i niewystarczająca.

Projektant jest starej daty i nie ma pojęcia o współczesnych wymaganiach.

Elektryka zgodnie z projektem będzie uciążliwa w użytkowaniu.

Jeden obwód na kuchnie to kompletna pomyłka – prędzej czy później będzie wyrzucało zabezpieczenie. Jedna różnicówka na cały dom – za każdym razem jak zadziała po ciemku będzie się szukało zabezpieczeń.

Na tym etapie nie warto oszczędzać na kilku metrach kabla.

Zgadzam się w 100% z przedmówcą. W projekcie oryginalnym elektryka na prawdę jest na prawie zerowym poziomie, wszystko wisi na jednym obwodzie. Ja osobiście mam rozbudowana, wszytko na osobnych obwodach i różnicókwach, te dodatkowe metry kabla to różnica w późniejszym użytkowaniu. Nie oszczędzaj na centrali, jak widzę domy z takimi mini centralkami, oj aż żal bierze.

• 2 weeks później...

Witam.

Muszę zrobić pion kanalizacyjny.

http://img13.imageshack.us/img13/5274/img0012ey.jpg

Na moje nieszczęście murarz zrobił dłuższe nadproże i nie zostawił otworu w wieńcu. Oczywiście zarówno kwestia nadproża jak i otworu w wieńcu była w projekcie pokazana, ale ja dopiero teraz to zauważyłem.

Rozmawiałem z kierownikiem, że nadproże mogę pod tą 110-tkę wydziobać (trochę roboty) a wieniec muszę ominąć kolanami 2 x 110/90. Będę musiał to niestety pod sufitem obudować, ale chyba nie ma innego wyjścia.

A może Wy z doświadczenia coś innego wymyślicie?

Gdzieś czytałem, że można przejść po ścianie na zewnątrz i w styropianie to ukryć, ale jakoś średnio mi się to podoba .

Witam wszystkich użytkowników forum !

Jestem nowy , budowę zacząłem w 2008.07 , jestem na etapie wykończeniowym ( płytki ,podłogi itp.)

Jeżeli mógłbym w czymś pomóc, to bardzo chętnie ! budowę prowadzę na dolnym śląsku okolice Bolesławca

Na początek dwa linki ogólne budynku, proszę o słowa krytyki pozdrawiam !

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4bac3878393f6f73.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b97decf73481782.html

Witam wszystkich użytkowników forum !

Jestem nowy , budowę zacząłem w 2008.07 , jestem na etapie wykończeniowym ( płytki ,podłogi itp.)

Jeżeli mógłbym w czymś pomóc, to bardzo chętnie ! budowę prowadzę na dolnym śląsku okolice Bolesławca

Na początek dwa linki ogólne budynku, proszę o słowa krytyki pozdrawiam !

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4bac3878393f6f73.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b97decf73481782.html

Pierwsze wrażenie - super otoczenie :)

Witajcie, czy możecie zdradzić jakiej wełny użyliście do izolacji poddasza?

W projekcie jest 10 + 8 cm, a ja się zastanawiam nad 15 - (między krokwie - i mam 3 cm przerwy na wentylacje pomiędzy wełną a deskowaniem) i 5 cm na zniwelowanie mostków termicznych. Co o tym sądzicie?

Właśnie wczoraj zamówiłem okna - opcja 3 szybowa, Perfectline - z firmy Vetrex, zamówiłem materiały na pokrycie dachu - i czekam na pogodę aby ekipa weszła na dach.

Teraz mam zamiar kupić jak najwięcej materiałów ze względu na niższe ceny - z wielu miejsc słyszę o zmianach cen od 1 marca.

SLAWEK DBL - ilość zieleni wokół domu powalająca :)

Pozdrawiam,Sławek

Edytowane przez farmag
literówki

Na moje nieszczęście murarz zrobił dłuższe nadproże i nie zostawił otworu w wieńcu. Oczywiście zarówno kwestia nadproża jak i otworu w wieńcu była w projekcie pokazana, ale ja dopiero teraz to zauważyłem.

Rozmawiałem z kierownikiem, że nadproże mogę pod tą 110-tkę wydziobać (trochę roboty) a wieniec muszę ominąć kolanami 2 x 110/90. Będę musiał to niestety pod sufitem obudować, ale chyba nie ma innego wyjścia.

A może Wy z doświadczenia coś innego wymyślicie?

Gdzieś czytałem, że można przejść po ścianie na zewnątrz i w styropianie to ukryć, ale jakoś średnio mi się to podoba .

Witaj

Z tego co wiem to są firmy specjalizujące się w takich przewiertach. Poszukaj takiej w swojej okolicy. Zapewne nie jest to tanie ale być może warto ze względów wizualnych tak zrobić.

Pozdrawiam

Sławek

Witajcie, czy możecie zdradzić jakiej wełny użyliście do izolacji poddasza?

W projekcie jest 10 + 8 cm, a ja się zastanawiam nad 15 - (między krokwie - i mam 3 cm przerwy na wentylacje pomiędzy wełną a deskowaniem) i 5 cm na zniwelowanie mostków termicznych. Co o tym sądzicie?

Właśnie wczoraj zamówiłem okna - opcja 3 szybowa, Perfectline - z firmy Vetrex, zamówiłem materiały na pokrycie dachu - i czekam na pogodę aby ekipa weszła na dach.

Teraz mam zamiar kupić jak najwięcej materiałów ze względu na niższe ceny - z wielu miejsc słyszę o zmianach cen od 1 marca.

SLAWEK DBL - ilość zieleni wokół domu powalająca :)

Pozdrawiam,Sławek

Cześć. Jak myślałem o oknach pcv to też patrzyłem na te. W końcu wziąłem drewniane. Z ciekawości: ile zapłacisz za okna?

Co do wełny to ja planuję 15 między krokwie i jeszcze przynajmniej 10.

U mnie dzisiaj weszła ekipa od wod-kan a teoretycznie miał już tynkarz siedzieć. No cóż ........... zima. U nas znowu -20 st C.

Cześć. Jak myślałem o oknach pcv to też patrzyłem na te. W końcu wziąłem drewniane. Z ciekawości: ile zapłacisz za okna?

Co do wełny to ja planuję 15 między krokwie i jeszcze przynajmniej 10.

U mnie dzisiaj weszła ekipa od wod-kan a teoretycznie miał już tynkarz siedzieć. No cóż ........... zima. U nas znowu -20 st C.

U nas wyszły za 16500 zł - z czego około 5 tyś to koszt trójkątów. (promocja trwa do końca lutego)

Też myślałem o oknach drewnianych ale ceny zaczynały się od 23000 zł - a jak się jeszcze okazało to nie były tak ciepłe okna jak te z PVC.

Za pakiet trzyszybowy spora dopłata by była jeszcze.

Okna trójkątne są 2 szybowe, i wszystkie mają kolor tylko z zewnątrz.

Pozdrawiam

Sławek

U nas wyszły za 16500 zł - z czego około 5 tyś to koszt trójkątów. (promocja trwa do końca lutego)

Też myślałem o oknach drewnianych ale ceny zaczynały się od 23000 zł - a jak się jeszcze okazało to nie były tak ciepłe okna jak te z PVC.

Za pakiet trzyszybowy spora dopłata by była jeszcze.

Okna trójkątne są 2 szybowe, i wszystkie mają kolor tylko z zewnątrz.

Pozdrawiam

Sławek

Ja za drewniane, sosnowe, 3-szybowe zapłacę 19.200 brutto

Wczoraj weszła ekipa od wod-kan. Miałem problem z pionem do łazienki do góry (opisywany kilka postów wyżej). Do łazienki pójdzie jeden pion - ten w rogu kuchni - między oknem a ścianą środkową nośną. Niestety mam tak zrobiony wieniec i nadproże wejścia do salonu i okien, że pion pójdzie nie w ścianie a w pomieszczeniu. Nie podoba mi się to, ale trudno. Będzie trzeba go obudować.

W łazience u góry, żeby wszystko dobrze połapać, będę musiał przeciąć wylewkę i trochę terivy i wykuć bruzdę - jakieś 5 cm.

Potwierdza się powiedzenie, że dopiero trzeci do buduje się dla siebie :)

Widzisz, ja też jestem ciekawy :)

Możesz napisać z jakiej firmy masz mieć okna?

I jakie parametry - chodzi o wsp. przenikalności ciepła dla całego okna - np. dla tych okien 1480x1480 i dla balkonowych?

Pozdr

Sławek

Okna mam z firmy: http://www.ruminski.com.pl/

To jest uznany producent z mojego miasta.

Parametry? W sumie nie wiem :) Chyba będą ciepłe :) W końcu o to nie spytałem bo u producentów, z którymi rozmawiałem wcześniej okna miały takie U ile było potrzeba - czyli ile chcesz tyle będzie :)

Te 148x148 wziąłem niedzielone - są cieplejsze.

tedasss ! Co do odpływu z górnej łazienki miałem podobny problem, rozwiązałem go w identyczny sposób,lecz miałem większy problem bo u mnie jest strop lany, i żeby połapać wszystkie spadki podlałem więcej posadzki i wyszedł próg około 2 cm, myślę ze przy układaniu podłóg wszystko jakoś da się zniwelować.

tedasss ! Co do odpływu z górnej łazienki miałem podobny problem, rozwiązałem go w identyczny sposób,lecz miałem większy problem bo u mnie jest strop lany, i żeby połapać wszystkie spadki podlałem więcej posadzki i wyszedł próg około 2 cm, myślę ze przy układaniu podłóg wszystko jakoś da się zniwelować.

No właśnie.

Wykułem bruzdę, ale przy okazji 2 terivy wpadły mi do kuchni. Całe szczęście że akurat żony nie było przy garach :)

Ubytki po terivie zazbroiłem, zalałem i teraz dosycha.

A MRÓZ TRZYMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!