Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

SLAWEK DBL, ja pierdziu ale ty masz działkę! masz ją w otulinie lasu? z jakiej części Polski jesteś?

Kochani, powoli będę uciekać już z forum, może co jakiś czas napiszę i będę poczytywać zmagania innych. Czas aby moje forumowe miejsce zajęli nowi budowniczowie naszego domu. Warto je było czytać i w nim uczestniczyć bo porównanie tego samego projektu jest bezcenne po za tym nic tak nie łączy jak te same zmagania i problemy:)

Powodzenia! I dobra rada, na prawdę trzymajcie w ryzach stronę finansową i pilnujcie się z wydatkami bo przy końcówce liczy się już każdą stówę:(

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SLAWEK DBL, ja pierdziu ale ty masz działkę! masz ją w otulinie lasu? z jakiej części Polski jesteś?

Kochani, powoli będę uciekać już z forum, może co jakiś czas napiszę i będę poczytywać zmagania innych. Czas aby moje forumowe miejsce zajęli nowi budowniczowie naszego domu. Warto je było czytać i w nim uczestniczyć bo porównanie tego samego projektu jest bezcenne po za tym nic tak nie łączy jak te same zmagania i problemy:)

Powodzenia! I dobra rada, na prawdę trzymajcie w ryzach stronę finansową i pilnujcie się z wydatkami bo przy końcówce liczy się już każdą stówę:(

Trzymaj się ciepło. Samych przyjemności w nowym domu.

Ja pewnie i tak będę na priva atakował:)

Tak już mieszkam, jak jest? Dom jest bardzo wygodny i funkcjonalny, ale żeby taki był trzeba było dokonać trochę korekt "wnętrzarkskich". Rachunki za gaz wychodzą zdecydowanie niższe niż w podobnych domach u sąsiadów więc to jest miłe, bo naprawdę dużo zainwestowaliśmy w energooszędne rozwiązania.

Moja ulubiona instalacja to jednak ogrzewanie podłogowe, 100% zadowolenia:)

Witam.

Sprzedam za "pół darmo" pozostałe po budowie dachówki Roben Monza Antracyt: 100 szt. podstawowych i 12 szt. krańcowych.

Te wymienione wyżej są całe, nie są popękane.

Dorzucę jeszcze około 10 szt. podstawowych i 2 szt. krańcowe nadpęknięte, ale zdatne do użycia

Odbiór osobisty w Wąbrzeźnie.

Rozważę każdą propozycję cenową bo piąty raz ich nie będę przestawiał:)

Witajcie,

czy macie u Was kominki kanalizacyjne w dachu - tzn. w dachówce?

Na projekcie nie mogę nic na ten temat znaleźć a jak patrzę po różnych gotowych już budynkach to raz one są a raz ich nie ma. I nie wiem co robić?

P.S. Czy nie uważacie, że komin u mnie jest za wysoki?

Zdjęcie domu jest na 13 stronie.

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez farmag

Witajcie,

czy macie u Was kominki kanalizacyjne w dachu - tzn. w dachówce?

Na projekcie nie mogę nic na ten temat znaleźć a jak patrzę po różnych gotowych już budynkach to raz one są a raz ich nie ma. I nie wiem co robić?

P.S. Czy nie uważacie, że komin u mnie jest za wysoki?

Zdjęcie domu jest na 13 stronie.

Pozdrawiam

Sławek

Cześć.

Faktycznie komin masz wysoki. Na pewno dla ciągu i skuteczności wentylacji im wyższy tym lepiej. Kwestia tylko wyglądu. Jak ci się na gotowo będzie podobało to najważniejsze.

Co do kominków wentylacyjnych to muszą być. Przepisy mówią, że przynajmniej jeden pion powinien być odwentylowany. Ja ma 3 kominki, ale podłącze tylko dwa piony: jeden z kuchni i górnej łazienki, a drugi z garażu. Powinny być fi 110 - ja zrobiłem jeden 110 a drugi 50. I tak przy urzadzeniach sanitarnych bedą syfony ale niech gazy wylatują swobodnie. Z 3 kominka zrobię wentylację górnego korytarza - chyba można????????

U mnie działają hydraulicy. Rzociągnęli wodę, kanalizę, odkurzacz i zamontowali skrzynki rozdzielaczy co.

Cały tydzień walczyłem z wełną. Zrobiłem 15 miedzy krokwiami, założyłem folię budowlaną i czekam na tynkarza. Jak tynki wyschną to zdejme folię, a majster zrobi stelarze, 10 wełny i plyty k-g.

Kupiłem wełne URSA DF39. Ale śmierdzi i pyli. Dopiero po zakupie doczytałem na forum, że wybitnie pyląca.

POZDRAWIAM

Hej Tedass

właściwie to inaczej zadam pytanie. Czy komin jaki mam jest zgodny z projektem bo wykonawca tak twierdzi, czyli, że u Ciebie jest obniżony w stosunku do tego co na projekcie?

U mnie wstawili w piątek okna, póki co jestem bardzo zadowolony. Szczególnie z pracy drzwi tarasowych - mam 2 częściowe, trzyszybowe i bałem się, że bardzo ciężko się będzie otwierać i zamykać, ale bardzo fajnie to pracuje póki co.

Też zamierzam zabrać się teraz za izolację dachu i za elektrykę.

Pozdrawiam

Sławek

Ja powoli przygotowuję się do tynkowania - teoretycznie ekipa wchodzi pojutrze.

A w ostatnim czasie wydarzyło się:

ZAMONTOWANA BRAMA - WISNIOWSKI

http://img59.imageshack.us/img59/8589/img0175ozm.jpg

PIERWSZE URZĄDZENIA INSTALACJI CO

http://img35.imageshack.us/img35/561/img0177du.jpg

WEŁNA POD STROPEM - ROBOTA WŁASNA

http://img829.imageshack.us/img829/2301/img0182sw.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/3614/img0181mt.jpg

http://img823.imageshack.us/img823/1057/img0186fu.jpg

POZDRAWIAM

Witam

U mnie trwa krycie dachóweczką, niebawem wrzucę kilka fotek.

Mam do Was pytanie - jak obrobiliście dach lukarny? Pasem ołowianym, czy blachą (przy mojej dachówce odpada - Roben Monza Plus) a może jeszcze inaczej - możecie wrzucić jakąś fotkę - albo wysłać na priv? Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez farmag

Witam

U mnie trwa krycie dachóweczką, niebawem wrzucę kilka fotek.

Mam do Was pytanie - jak obrobiliście dach lukarny? Pasem ołowianym, czy blachą (przy mojej dachówce odpada - Roben Monza Plus) a może jeszcze inaczej - możecie wrzucić jakąś fotkę - albo wysłać na priv? Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Sławek

Witam.

Ja też mam tą dachówkę. Wrzucam parę zdjęć chociaż nie wiem czy pomogę.

http://img830.imageshack.us/img830/9325/img0220b.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/1687/img0225bcw.jpg

U mnie prawie skończyli tynkować. Dzisiaj, zrobiłem "obchód ścian" z 2,5-metrową poziomicą. Wyglada ok. Pod poziomicę chyba nigdzie grosza bym nie wcisnął.

Czy po tynkach gipsowych, maszynowych kładliście jeszcze gładź???

Witam

u mnie skończyli nareszcie komin i w sumie jedną stronę dachu, jeśli pogoda dopisze to w ciągu 5 dni dach będzie gotowy.

Tedass nie widzę u Ciebie z tych zdjęć abyś dawał dachówki wentylacyjne.

Widzę też, że masz lepiej rozwiązany daszek przy lukarnie - schowa Ci się pod parapet i nie masz tego problemu co ja.

Poniżej kilka fotosów z mojej budowy:

_DSC8478.jpg

_DSC8575.jpg

_DSC8578.jpg

Teraz mam dylemat jakie ogrzewanie montować - czy w całości podłogówka czy tylko częściowo i kaloryfery?

Pozdrawiam

Sławek

Edytowane przez farmag

Witam

u mnie skończyli nareszcie komin i w sumie jedną stronę dachu, jeśli pogoda dopisze to w ciągu 5 dni dach będzie gotowy.

Tedass nie widzę u Ciebie z tych zdjęć abyś dawał dachówki wentylacyjne.

Widzę też, że masz lepiej rozwiązany daszek przy lukarnie - schowa Ci się pod parapet i nie masz tego problemu co ja.

Poniżej kilka fotosów z mojej budowy:

_DSC8478.jpg

_DSC8575.jpg

_DSC8578.jpg

Teraz mam dylemat jakie ogrzewanie montować - czy w całości podłogówka czy tylko częściowo i kaloryfery?

Pozdrawiam

Sławek

Ładnie. Fajna okładzina komina.

Mi mój parapet pod trójkątami się za bardzo nie podoba. Jest wynikiem błędu murarza. Podniósł ścianę kolankową a zapomniał o trójkątach.

• 3 months później...

Cześć,

zdradź jakiej firmy jest wkład kominowy ?

Wygląda fajnie.

pozdr

Dar

Cześć Ludu Pracy,

uważam ze z całym pięknem schodów drewnianych to jednak one są w dłuższym czasie nie praktyczne. Ten wie kto miał takie schody, miałem okazje kilka razy mieszkać w takim domu z takimi schodami, i hałas dobiegający ze schodów stawał się nie znośny. Nie tylko słychać było kto i kiedy wchodzi ale także jak pies wychodził po owych schodach.

Jeśli chodzi o koszty to mam wrażenie że można taniej zrobić schody betonowe z obicie czy to drewnianym, czy to np. wykładziną dywanową. W Przypadku schodów drewnianych jest tylko jedna opcja i to wszytko, i aż te schody się zawalą lub tez na miejsce schodów powstaną nowe schody.

U nas na froncie robót zakończyli robić kominki efekt? Zobaczcie sami:

http://lh3.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TI5MnZ4zfxI/AAAAAAAANJ0/q91SdI4zKXc/s400/S7009919.JPG

http://lh5.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TI5MjH_Ot4I/AAAAAAAANJM/u1twJgSNv9E/s400/S7009909.JPG

http://lh5.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TI5MnHPqgdI/AAAAAAAANJw/1iohmMbGBXE/s400/S7009918.JPG

Rozprowadzenie ciepła działa bez zarzutu na chwile obecną. W naszej opini kominek wyszedł fajnie, a mieliśmy tyle obaw oraz niepewności czy nie będzie za duży w stosunku do salonu, i nie jest za duży.

Wielka prośba prosiłbym co poniektórych dyskutantów aby skupili się na naszych wspólnym projekcie i mówili ciekawe rzeczy.

Jeśli chodzi o Tedasss, to jestem ciekawy jak dekarze rozwiążą sprawę podniesienia ścianki kolankowej a co za tym idzie zwiększenie powierzchni dachu (pod trójkątnymi oknami).

Tedass jeśli byś chciał umieszczać zdjęcia w poście (tak jak ja) to musisz zrobić tak przykład

*http://lh5.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/TI5MnHPqgdI/AAAAAAAANJw/1iohmMbGBXE/s400/S7009918.JPG* (cała ścieżka jest poprawna gdy zlikwidujesz gwiazdki, nie mogę tego zrobić bo mi się obrazek wyświetli)

obrazek musi się zawsze rozpoczynać komendą tu wklejasz ścieżkę dostępu musi się zaczynać http:// a kończyć .jpg a kończy łatwiej będzie czytać Twoje posty i obserwować jak Twój dom się zmienia.

Pozdrawiam

Uliar

Witam wszystkich budujących domek LMP42, my z żoną przymierzamy się do wersji LMP42c. Obecnie załatwiamy wszelkie papierki potrzebne do uzyskania warunków zabudowy. Tak więc jesteśmy dopiero na samym początku drogi. Mam nadzieję że urząd wyda warunki które pozwolą na wybudowanie domu zgodnie z tym projektem. Mam gorącą prośbę czy ktoś może przesłać na priv kosztorys. Chcemy zrobić sobie wstępną kalkulację kosztów.

Mój adres [email protected]

Z góry dziękuję.

Powodzenia w budowie, jeśli chodzi o mnie to nie wiem czy bym drugi raz budowę domu przeżył ;)

Jeśli chodzi o kosztorys to jest to uzależnione od wielu czynników, czyli materiały, sposób realizacji, czy będzie reku jakie okna, styropian, strop i wiele wiele innych. Jest mnóstwo takich kosztorysów na muratorze - jednak musisz wpierw sam zdefiniować swoje potrzeby mieszkalne (co będzie budował) a później do tego rzeźbił kosztorys.

powodzenia !

Sebastanc78 kosztorys w dużej mierze zależy od wybranych materiałów, zastosowanych technologii oraz kosztów robocizny danego regionu. Do kosztów jakie podaje biuro na stronie internetowej dodaj jakieś 60% i to mniej więcej będą realne koszta twojego domu, bez zagospodarowania działki oczywiśćie oraz obslugi paierowej (projekt, geodeta, itp.)

powodzenia

Cześć po długiej przerwie.

My wprowadzamy się do domu za około 2 tygodnie. Co do pytania o koszty i informacje z różnych stron, że na budowę domu trzeba mieć 500 tys. zł to nas dom kosztował 350 tys zł z meblami i podjazdem.

Od założonego kosztorysu machnąłem się o 15.000 zł a od harmonogram czasowy zrealizowałem tak jak chciałem

pozdrawiam