Robert D. 09.03.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Hej Patka, jak już stan surowy zrobiony to jeszcze pół roku i mieszkacie w swoim domku co do wentylacji to wybraliśmy rekuperatory .pl i w sumie jestem z obsługi zadowolony. Wybraliśmy centrale StorckAir 350. wadą tego urządzenia jest cena ~9500 do tego instalacja, robocizna i małe autko wyszło , ale....jest więcej pozytywnych stron ..... nie jest duszno, czuć swierze powietrze, zapachy z kuchni nie rozchodza sie po domu, lustro w łazience wolniej paruje podczas brania prysznica, wentylacja jest cicha nawet na najwyższym biegu- słychać ją tylko w pomieszczeniu gospodarczym. nie wiem jeszcze jak to wyglada od strony oszczednosci, ale bardziej tu liczy się dla mnie komfort niz oszczednosc. Jesli chodzi o grzejniki, to są one zgodne z projektem, głównie V11 400x600. z podłogówki zrezygnowaliśmy. w łazience na dole drabinka z projektu w zupelnosci daje rade. nie dajcie sie namawiac na wielkie grzejniki, bo szkoda pieniedzy. jeszcze nie spotkalem hydraulika, a mialem ich 3, zeby byl przekonany do tego co robi u mnie w domu. Gdybym zastosowal okna 2szybowe 1.1 to wtedy uzylbym grzejnikow V22 ale o takich samych wymiarach jak w projekcie. Piec przez ostatnie 2 miesiace pracowal ponizej 55st. mimo mrozów do -15. W tej chwili jak na dworzu jest +3-5st woda w CO ma 35st. piec pracuje w zakresie kondensacji. Polecam do tego sterowanie pogodowe, jest drogie ale optymalnie steruje piecem. z podłogówki zrezygnowaliśmy, bo nie byliśmy do tego przekonani. Jednak 20cm styropianu pod podłogą robi swoje, mozna smialo chodzic na boso. warto polozyc rury od CO na styropianie a nie pod jak instalatorzy lubia. jest troche wiecej wycinania i zabawy ale jest efekt. my zrobilismy 15cm/rurki/5cm w ten sposob instalacja dziala jak podlogowka i grzeje podloge a nie ziemie. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patka 09.03.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 dzieki wielkie, rozwiazania my przyjmujemy podobne tzn, bez podlogowki-parkiet, centrala tylko nie wiem jeszcze jaka no i ogrzewanie gazowe.Pozdrawiam i dzieki.ps, na okna tez postawilismy 0,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makus11 05.04.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam Okna, pakiet 3 szybowy 0.7 (bez doświetleń drzwi wejciowych) 16 tyś z jezierskego, (zapłacono w grudniu, odbiór w lutym) wentylacja mechaniczna 15,5 tyś. Czy faktycznie grzejniki V11 sprawdzaja się w czasie wiekszych mrozów? (ocieplenie bedzie jak w projekcie 20) Robert ile ci wyszła wentylacja na gotowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 21.04.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Witajcietej wiosny zaczęłam budowę domu ciepłego P42a.Buduję w Szczecinie.W projekcie zrobiłam trochę zmian: zaadoptowałam pomieszczenie nad garażem na sypialnię a łazienkę na parterze zmniejszyłam trochę kosztem wnęki w kuchni.Jestem na etapie murowania ścian i raczej pod względem technologicznym trzymam się projektu. Czy możecie przesłać kilka fotek z wnętrza swoich domów, jestem ciekawa jak wyszły pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 02.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam Wszystkich lubiących ciepło w domu za wentylacje w sumie zaplacilismy 23tys z czego 9.5 to centrala, 4 robocizna.jest to dosc sporo, ale rekuperatory.pl zrobili to wzorowo i nie jest to reklama jeśli chodzi o grzejniki to w zupelnosci wystarczaja, ewentualnie w malym pokoju na dole dalbym 600x500 zamiast 600x400, bo jest tam troche chlodniej niz w salonie, ale spi sie dobrze. a to kolejne rachunki za gaz marzec 185m3 kwiecień 48m3 maj 23m3 koszt zużycia prądu przez reku to ok 15-20zl miesięcznie wiec chyba nie jest źle w tym tygodniu weszła ekipa i montują podbitkę, jak skończą to wrzucę trochę zdjęć pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deni 03.06.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witam wszystkich. Minęło trochę czasu od mojego ostatniego wpisu. W tym czasie nastąpiło kilka zmian. Rozpoczęłam budowę domku . W zeszłym tygodniu został ułożony strop i wylany beton. Trochę dużo wyszło betonu. Wg. projektu przy stropie gęstożebrowym miało być kilka m3, a wyszło kilkanaście. Ponieważ pomieszczenia na parterze będą miały wysokość 2,70m (w projekcie chyba 2,64m), weszło więcej betonu na wieńce. Jednak nie przypuszczałam, że będzie aż taka różnica w ilości. Obecnie trwa przerwa technologiczna . Ściany zewnętrzne są z Porothermu 25 P+W. Następne prace to montaż systemu kominowego Schiedel, ścianki działowe, ściany kolanowe, więźba i dach. Według moich obliczeń stan surowy otwarty z dachem i oknami połaciowymi powinien zamknąć się w kwocie 150 000 zł. Jaki strop zastosowaliście w swoich domkach? Ja troszkę żałuję, że nie zmieniłam na strop żelbetowy. Pozdrawiam, Deni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 03.06.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Witaj Deni, gratuluję postępów w budowie. niestety ilość m3 betonu to jest to co bardzo zaskakuje nas, Inwestorów. My też byliśmy w szoku ile gruszek musiało przyjechać. u nas na strop poszło ok 11m3, ale jak policzy się wszystkie zakamarki gdzie to ma się rozlać to niestety matematyka nie kłamie, ale pocieszę Cię, że to już koniec z betonem z gruchy przynajmniej u nas tak było - na trójkąty chłopaki kręcili beton w betoniarce. Masz dobrą pogodę na "stygnięcie" betonu, nie musisz chodzić i polewać. dobrze kalkulujesz, u nas przy robociźnie 35tys, za stan surowy otwarty wyszło 153413zł, a potem tu już skromne 200 i już można mieszkać my mamy strop też gęsto żebrowy i jesteśmy zadowoleni. stop żelbetowy jest bardziej skomplikowany i droższy, bo trzeba wykonać pełen szalunek od spodu i ułożyć parę ton stali, a o betonie już nie wspomnę jak tak będzie padać to podbitki nam nigdy nie zaczną ;((( pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deni 04.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Witaj Robert, troszkę pocieszyłeś mnie z tym stropem. Pogoda wyjątkowo udała mi się. Deszcz podlewa mi strop Od niedzieli synoptycy zapowiadają piękną słoneczną pogodę. Mnie wyschnie beton, a Tobie założą podbitkę Czeka mnie jeszcze wylanie schodów wejściowych do budynku. Część jest zalana betonem z nadwyżki (jak coś zostawało, to wlewali do szalunków). Obecnie jestem na etapie wyboru dachówki. Waham się między cementową, a ceramiczną. Dostałam dobrą ofertę na dachówkę ceramiczną Creatona - balance. Jaką dachówkę wybrałeś do swojego domku? Poza tym jak rozwiązałeś temat kominka. Jeśli zrobi się wg. projektu, będzie bardzo wysunięty na salon. Mój kierownik chce zamienić kolejność kominka z kominem gazowym. Wentylacyjny zostałby na swoim miejscu. Jakie rozwiązanie wybrałeś? Może dysponujesz zdjęciami. Zastanawiam się też nad tarasem. Myślę o nawiezieniu ziemi i ułożeniu kostki. Następnym razem napisze o ofercie na wykonanie wentylacji mech., solary, CO i gaz. Pozdrawiam, Deni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 04.06.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Witaj Deni, doczekaliśmy się- chłopaki zaczęli podbitkę, dom nabiera wyglądu nasza dachówka to Brass celtycka-grafitowa.Jest to dachówka cementowa. POwyżej gdzieś umieściłem zdjęcie domu, i tam widać jak wygląda dachówka Jeśli chodzi o kominek to troche pokombinowałem, ale udało się umieścić kominek po lewej stronie komina. mamy komin Schiedla taki jak w projekcie z modyfikacją kanału wentylacyjno-gazowego http://img149.imageshack.us/img149/962/img5854k.jpg na wysokości ok 2m mamy podmurowane z eM-ek kanały wentylacyjne, potem jest "okienko" na rurę dymną do kominka i nad tym zaczynają sie 2 kanały, wentylacyjny i gazowy. http://img268.imageshack.us/img268/7708/img5811y.jpg połączenie do gazowego idzie przez ścianę, a wentylację połączyłem rurą spiro, która będzie ukryta w górnej części kominka. tak to wygląda po montażu kominka. http://img37.imageshack.us/img37/7562/img6125a.jpg wybraliśmy mały kominek, o niewielkiej mocy (7kw-w zupełności wystarcza w salonie) dzięki temu nie zajmuje dużo miejsca. http://img194.imageshack.us/img194/1053/img6126.th.jpg o tarasach na razie nie myślę sa wylane i....tyle. na jesień będę może coś kombinował jak mi US vat odda przy wyborze dachówki zwróć uwagę na ceny detali, typu gąsior, denko, muchówka,taśma, folia(jeśli nie deskujesz) i inne akcesoria. ja patrzyłem na cenę dachówki, była super niska, ale jak mi dowalili ceny na dodatkach to się złapałem za kieszeń. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 05.06.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 witajcie,co do komina dymowego, u mnie to kierownik budowy poradził aby go "wsunąć" w ścianę przez co prawie w ogóle mi nie będzie wystawał w salonie.Ja całkowicie zrezygnowałam z przewodu spalinowego do kotła. Kocioł gazowy będzie umieszczony w pomieszczeniu gospodarczym a nie w łazience przy salonie, a spaliny będą bezpośrednio wyprowadzone rurą koncentryczyczną przez ścianę. U mnie zalali stropy tydzień temu i zaczęli już mi robić ścianki kolankowe. Stro mam ceramiczny, ale mimo że się go szybciej robi lepiej chyba mieć wylewany: łatwiej w nim w razie czego robić przepusty. Ja też podniosłam trochę ściany na parterze, zamiast 2,64 mam prawie 2,70: namówił nas na to kierownik i chyba dobrze zrobiliśmy. Co do waszych kosztów stanu surowego to zazdroszczę: u mnie dobije do 200 tyś. Wykonastwo mam z materiałem: silka, dachówka ceramiczna i Izomur to jest to co dosyć winduje cenę no i sama robocizna w moim regionie to koszmar. Nad garażem zrobiłam sypialnię zamiast ślepego strychu i wyszła mi powierzchnia uż na poziomie 153 m.Tak ja wy piszecie że 35 tyś za robotę to u nas się nie dostanie takiej ekipy. pozdrawiamkinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deni 08.06.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witajcie. Dziękuję Wam za rady. Robert, zazdroszczę, że masz budowę już za sobą. Teraz została ci tylko kosmetyka Wybór tarasu, infrastruktura, to sama przyjemność. Kinga, jesteśmy na podobnym etapie budowy. Pewnie jeszcze zwiększy się dystans, bo zauważyłam, że twoja ekipa robi krótkie przerwy technologiczne. Moja ekipa po wylaniu stropu, na związanie betonu przeznaczyła 2,5 tygodnia. Według kierownika powinni poczekać ok 21 dni. Zatem kolejny etap prac zacznie się u mnie po 15 czerwca. Ściany podnieśliśmy na 2,70m, ponieważ planujemy w salonie zrobić powieszany sufit z oświetleniem. Mam do Roberta pytanie odnośnie usytuowania sprzętu AGD, a konkretnie pralki. Gdzie ją umieściłeś? W kuchni czy łazience? Jeśli w kuchni, to czy nie brakuje miejsca w szafkach kuchennych. Z racji okien o otworów drzwiowych jest nieco mniej miejsca na szafki. Dołączyłabym zdjęcia z mojej budowy, ale nie wiem jak to zrobić Deni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 08.06.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 cześć Deni,ja pralkę ma zamiar umieścić w pomieszczeniu gospodarczym. Projektant instalacji sanitarnych poradził aby również w tym pomieszczeniu dać kratkę spustową aby w razie czego móc spuścić wodę z zasobnika jak będzie taka potrzeba. Co do przerwy technologicznej to te 21 dni o których mówi twój kierownik to jest czas po którym beton osiąga wytrzymałość końcową, ale to nie oznacza że nie można stawiać ściany wcześniej:)) u mnie przerwa trwała ok tygodnia. Myślę że jeszcze z miesiąc i będzie zrobiony dach, co oznacza koniec stanu surowego. Później chyba będzie przerwa.Zastanawiam się tylko w którym momencie wstawiać okna: wszędzie piszą że prawidłowy montaż okien w domu energooszczędnych powinien być w warstie ocieplenia co oznacza że zanim będą wstawiać okna trzeba ocieplić i otynkować budynek. Jak Wy zrobiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 08.06.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Witam Was, u nas przerwy technologiczne trwały weekend . w czwartek-piątek przyjeżdżał beton a od poniedziałku chłopaki coś już kleili. pralka u nas stoi w pomieszczeniu gospodarczym pod rekuperatorem. http://img200.imageshack.us/img200/2300/img6014y.th.jpg na razie jest małe burdello, ale docelowe chce zabudować reku regipsem i zrobic polki nad pralka. a kuchnia wyglada u nas tak: http://img211.imageshack.us/img211/4426/img6003m.th.jpg w zasadzie ta ilość szafek nam wystarcza (niektóre są jeszcze puste) Ikea design, zabralismy kuchnie z dotychczasowego mieszkania lodowka stoi po lewej za ścianą aaaa, nie polecam okapów z wyjściem na zewnątrz. mimo klapki-przepustnicy, zimą przez okap wciągane jest zimne powietrze i przy sporych mrozach przy kuchence jest zimno . zatkałem wyciąg i w tej chwili okap robi za lampkę nad kuchenka. No chyba, że ktoś postanowi kupić okap zintegrowany z wentylacja mechaniczną za skromne 6tys moj kosztował 300zł okna mielismy wstawiane tradycyjnie w murze przed ocieplaniem. czytalem ze w domach pasywnych montuje sie okna poza murem na kotwach, czyli w zasadzie wisza poza domem i jakos to mnie nie przekonalo. http://img36.imageshack.us/img36/1917/img5900.th.jpg Deni jak chcesz dodać zdjęcia to wpisz w google: "jak wstawić zdjęcia na forum" ja uzywam http://www.imageshack. us pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 09.06.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 cześć Roberciefajnie że dołączasz zdjęcia i można w realu zobaczyć "swój" dom.Czy mógłbyś załączyć zdjęcie górnej łazienki? będę bardzo wdzięczna bo jakoś ciężko mi te skosy złapać w wyobraźni w tym pomieszczeniu:( Przypuszczam,że łazienka mimo w miarę fajnej powierzchni jednak nie jest zbyt ustawna.Jakie zrobiłeś schody na górę? wylewane czy ażurowe? I czy zastanawiałeś się nad umieszczeniem rekuperatora na stropodachu? widzę że u Ciebie jest on w pomieszczeniu gospodarczym. W którym momencie robiłeś przepusty przez strop dla potrzeb wentylacji? czy już podczas układania stropów czy przepusty robiła Ci już firma montująca rekuperator? domyślam się że masz terrivę i robić w nich przepusty to podobno koszmar bo od razu się niszczą całe pustaki. Jak było u Ciebie?pozdrawiamKinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 09.06.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 hej Caretilla, nie pokarzę Ci zdjęć łazienki, bo jej jeszcze nie ma . górę mam nie wykończoną. jedyne zdjęcie "łazienki" http://img195.imageshack.us/img195/7364/img5955z.th.jpg Powoli kończę gipsowanie płyt KG, więc może na jesień coś już będzie zrobione skosy są do przeżycia. jeśli planujesz kabinę to niestety zmieści się tylko przy wejściu. rozmieszczenie jak w projekcie jest dość sensowne. tak wygladaja u nas rury po montażu. http://img507.imageshack.us/img507/2351/img5912.th.jpg przepusty robiła ekipa od reku przed tynkowaniem w środku. strop mam z pustaków keramzytowych a one podczas wybijania kruszyły sie po kawałku, nie pękały jak ceramiczne, więc nie było problemu z otworami pod rury. nie planowaliśmy umieszczać reku na górze ze względu na gabaryty centrali. na stryszku jest mało miejsca i byłby problem z włożeniem go tam schody mamy ażurowe, niestety nie mogę coś wkleić zdjęcia samych schodów. umieściłem więc zdjęcie z kawałeczkiem schodów i z korytarzem - zrezygnowaliśmy z drzwi w "wiatrołapie" http://img35.imageshack.us/img35/6135/img6006q.th.jpg pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 09.06.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 http://gfx.efotek.pl/images/0zhqsiaheicoak7r5ifa_thumb.jpg oo udało sie wkleić zdjęcie schodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deni 09.06.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Hej. Widzę, że forum ożywiło się Z nadejściem wiosny i lata coś zaczyna się dziać. Cieszę się, że tyle informacji można od Was uzyskać. Robercie, jeszcze raz dzięki za zamieszczanie zdjęć. Nasze domki (mój i Kingi) są jeszcze na początkowym etapie budowy i bardzo trudno jest wyobrazić sobie ostateczny wygląd. Pójdę za Waszą radą i pralkę umieszczę w pomieszczeniu gospodarczym. W kuchni szkoda miejsca. W pomieszczeniu gospodarczym też nie ma go zbyt wiele, ale można zagospodarować ściany ..., powiesić szafki i półki. W łazience górnej mam zamiar zainstalować tylko wannę. Prysznic będzie na dole i to mi wystarczy. Ponadto w łazience na poddaszu, w miejscu przeznaczonym pod prysznic planuję postawić szafkę na czyste ręczniki, brudownik. W każdym bądź razie jakoś je wykorzystam Kiedyś obiecałam przedstawić Wam ofertę jaką dostałam na wykonanie pełnego zakresu robót instalacyjnych. W zakres instalacji wchodzą: 1. Wewnętrzna inst. wod-kan ((instalacja w obrysie 1,0m wokół budynku. Inst. wodociągowa od wodomierza z rur miedzianych w otulinie, całkowicie krytych. Kanalizacja z rur PVC firmy Wavin). 2. Wewn. inst. gaz.(rury stalowe czarne spawane. Zakres instalacji od kurka na ścianie zewnętrznej, zamontowanie szafki, podłączenie odbiorników, uruchomienie) 3. Instalacja c.o. (rury PEX, rozdzielacze, grzejniki płytowe) 4. Wentylacja (centrala Dospel 300, rury Spiro, anemostaty poliuretanowe) 5. Kotłownia z układem solarnym (solary, zbiornik) Cena 46 691,00 netto (56 963,00 brutto). Wycena nie ujmuje zakupu montażu armatury i białego montażu. Co Wy na to? Deni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 09.06.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Deni, według mnie wycena którą Ci przedstawiono nie jest droga.Ze wstępnych ofert które powoli zaczynam zbierać dla orientacji to za samą hydraulikę + ogrzewanie + solary + zbiornik+ kocioł gazowy to chcieli ode mnie 42 tyś a gdzie jeszcze do tego wentylacja?? Kochani, powiedzcie czy pomieszczenia na poddaszu zostawialiście o takiej wysokości jak w projekcie, to jest 2,90m? czy je obniżaliście? Mój kierownik twierdzi że to trochę za wysoko, później trzeba taką kubaturę ogrzewać.... pozdrawiamKinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert D. 10.06.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 cześć dziewczyny Deni, cena wygląda dobrze,ale czy w tej cenie jest piec gazowy ze sterowaniem pogodowym i wkład z kwasówki do komina? bo to wyjdzie dodatkowe +/- 8-10tys jeśli mogę coś podpowiedzieć to popatrz w specyfikacje centrali Dospela i porównaj model 300 z modelem daytona 350 futura.300ka jest dość starym modelem - mało ekonomiczny 2x170W+1kW grzałka i mniejszej sprawności do80%, 350ka ma silniki na prąd stały, o ile pamiętam system przeciwzamrożeniowy i sprawność do 95%. Caretilla, jeśli chodzi o wysokość poddasza, to zależy jak się mierzy. do górnej wysokości krokwi to wyjdzie z 290-300, ale jak przyjdzie wełna pod krokwie i podwieszany sufit to wysokość będzie 2.7m pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deni 10.06.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Cześć Robert, po Twoich uwagach dokładniej sprawdziłam ofertę. Oferta zawiera piec kondensacyjny i czujniki temperatury pokojowe. Za dopłatą ok 400 zł. mogę zamienić czujniki temp. pok. na czujnik ze sterowaniem pogodowym. Jeśli chodzi o kominy, to kupiłam zestaw SCHIEDLA wersję z piecem kondensacyjnym. Podobno nie dokłada się wkładu z kwasówki. Jak przyjdzie czas na roboty instalacyjne, to okaże się czy jest ten wkład. Kinga, w poniedziałek będą układane ściany kolanowe. Przypuszczam, że wysokość poddasza będzie wg projektu. Skoro jesteś już na tym etapie budowy, to pewnie wybrałaś dachówkę. Możesz zdradzić jaką Cały czas myślę nad ceramiczną Cereatona Balance. Od połowy maja jest na nią promocja. Na nasz dach za dachówkę z gąsiorami, klamrami, krawędziami wychodzi ok. 12 900 zł. Do tego należy doliczyć akcesoria (folia, taśma, blacha, rynny...). Dachówka jest dosyć duża. Od tego myślenia boli mnie głowa. Centrala wentylacji będzie umieszczona w dachu, nad garderobą. Podobno zrobią tak, żeby się zmieściła. Pozdrawiam serdecznie, Deni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts