Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Witajcie,

ja będę miała dachówkę ceramiczną Robena kolor kasztan. Robociznę mam z materiałem więc za wszystko płacę razem: u mnie nie dało się inaczej bo pracujemy i nie miał by kto jeździć i załatwiać materiały. Oczywiście w miarę się orientuję co ile kosztuje i dachówka na nasz dom z akcesoriami to ok. 15 tyś.

Ja też chcę stawić centralę wentylacyjną na stropodachu, są również modele leżące.

pozdrawiam

kinga

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Deni, jeśli masz Schiedla z wkładem do pieca gazowego do nic więcej nie potrzebujesz. Czyli oprócz Rondo20+W wzięłaś dodatkowo komin gazowy?

U mnie komin gazowy zrobiony był z cegieł wentylacyjnych dlatego musiałem włożyć wkład z kwasówki.

powiem Wam, że cena dachówki to dopiero połowa ceny :(

oto moja wycena, w niej są wszystkie wykorzystane elementy do zmontowania naszego dachu.

http://img41.imageshack.us/img41/5117/dachx.th.jpg

do tego okna dachowe, łaty i kontrłaty +/-4-7tys w zależności od typu okien

czuję się jakbym znów budował :D

pozdrawiam

Robert

Cześć, nie było mnie chwile na forum toteż podzielę się naszymi spostrzeżeniami z budowy oraz nie tylko.

W projekcie zmieniliśmy kilka rzeczy a mianowicie, zrezygnowaliśmy z garażu; stwierdziliśmy ze koszty wybudowania garażu są nieadekwatne to zysku wynikającego z posiadania go. Poza tym posiadamy bardzo dużą działkę, wiec nie ma problemu z miejscem na samochód. Zrezygnowaliśmy z schodów drewnianych i są schody betonowe, także poszerzyliśmy taras który teraz jest większy i obejmuje szerokość całego pokoju salonu (kraniec wschodni) na wysokość nieco zwiększony oraz do krańca zachodniego zgodnie z projektem. W gabinecie (pokój na parterze) a także nad gabinetem zrobiliśmy otwory okienne, ale pewnie je zamurujemy chcemy mieć jednak możliwość zobaczenia jak by wyglądał dom z oknami zarówno po stronie wschodniej jak i zachodniej).

Ponieważ nasza działką w stosunku do drogi jest niżej to budynek został znacznie podniesiony, o kilkadziesiąt centymetrów, w związku z czym wydaje się większy jeśli zobaczy się schody i taras.

Fundamenty kosztowały nas bardzo dużo, zdrowia i pieniędzy (nie wiedzieć które z nich ważniejsze ;) ) Bardzo ciężko było przekonać do budowy fundamentów zgodnie z projektem. W końcu wyszło tak jak jest w projekcie, bloczki betonowe końcowa warstwa to bloczki isomur, piasek w środku, styropian Temoorganika 20 cm i płyta betonowa. Przed wylaniem płyty zostały ułożone wszystkie instalacje, co, kanalizacja, woda, klatka do rekuperatora, odkurzacz centralny, rura dostarczająca powietrze do kominka, ogrzewanie podłogowe. W projekcie ogrzewanie podłogowe obejmuje łazienkę i jest ono elektryczne, nasz instalator polecił nam abyśmy zmienili ogrzewanie na gazowe. Źródło ciepła będzie pochodzić z piecyka gazowego i została dość mocno rozszerzona na kuchnie, wiatrołap oraz łazienkę. Chcemy w ten sposób w ogóle zrezygnować z grzejników w tych trzech miejscach (łazienka, kuchnia, wiatrołap). Jednocześnie mamy rurki co. podciągnięte do tych pomieszczeń w przypadku gdy podłogówka nie zda rezultatu (chodzi o to ze w podłogówce niższa temperatura da taki sam efekt jak z grzejników o wyższej temperaturze przykład: grzejniki grzeją do 21 stopni na co w podłogówce wystarczy 17 stopni). Jak to wyjdzie czas pokarze, jednocześnie przyświeca nam cel żeby nie dokonywać wyborów nieodwracalnych dlatego mamy co.: podłogowe i wejście do normalnych grzejników. Fundamenty zostały ocieplone Termoorganika Fundament o grubości 20 cm, jak w projekcie.

http://lh3.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFFQKExOHI/AAAAAAAAAFU/e5Hhrlv2ERw/s144/IMG_5972.JPG

Ściany zostały zrobione z pustaków 25 Porotherm, ściany działowe tu ciekawostka z 1/2 38 pustaka Porotherm, dlaczego? Bo akurat nadażyła się taka okazja, a także budowlańcy twierdzili ze ścianki działowe z pustaków są bardziej stabilne niż z płyt gipsowych.

http://lh3.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFQM4vSJwI/AAAAAAAAAXM/3UG0Crxjj1k/s144/IMG_7174.JPG

Kominy; jak na obrazku Schiedel Ronodl 20+W oraz ten drugi komin w wersji nieco tańszej niż w projekcie (główny powód to cena). Przedstawiciel Schidela nawet przeszkolił naszych wykonawców w budowie komina i powiedział jak murować ten ów komin.

http://lh5.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFQT0EE8sI/AAAAAAAAAX4/X9WKUOz2bc8/s144/IMG_7202.JPG

Strop ; portherm a także nadproża okienne z porothermu, jak na obrazku.

http://lh5.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFQzQb2kXI/AAAAAAAAAbA/BzpXLCV0uw8/s144/IMG_7339.JPG

Dach; dostaliśmy wycenę dachu na 20 tys złotych razem z oknami akcesoriami najprawdopodobniej będzie to dachówka Reviva firmy Braas. Tylko ze nam teraz wykonawca powiedział ze on tego jeszcze nie robił z takiego materiału i nie wie czy to zrobi !!!

Tu jest link do owej dachówki http://www.monier.pl/fileadmin/bu-files/pl/produkty/braas/cennik_braas_2009.pdf

No ale taki już los inwestorów!

Stan surowy otwarty to nasz cel na dzisiejszy rok. Jednocześnie prowadzimy rozmowy z firmami proponującymi stolarkę, dostaliśmy jedna wycenę na 25 tys złotych. Do tego należy jeszcze dołączyć, wszystkie instalacje w domu, a także ocieplenie, tynk, podbitka na dach itp. To już inna historia na następny rok.

Dom jest uroczy w swej prostocie kryje się urok i piękno, jakie inne domy nie maja ;)

Pozdrawiam Robert P.

p.s. dzieki Robert D za pomoc :) Twoje porady stały sie bardzo trafne.

Witajcie.

Uliar, dzięki za informacje i zdjęcia.

Robert, w zestawie Schiedla mam pakiet z kominem gazowym(rura fi 12) i kominkowym (rura fi 20).

Dach: oprócz oferty na dachówkę dostałam wycenę na akcesoria, okna itd. Niestety wychodzi prawie drugie tyle, co cena dachówki. W dalszym ciągu myślę nad dachem. Bras Cisar czy Creaton Balans

Okna:

Jakie okna wybraliście?

Mam ofertę na Fakro i Roto. Cena podobna (ok 1400-1500 zł za sztukę).

Jak rozwiązaliście kwestię wyjścia na dach do komina. Można zamontować właz lub zrobić wyjście przez okno dachowe.

Więźba: świerk

Ścianki działowe będą z Prothermu 11,5. Zrezygnowaliśmy z płyt gipsowych. Strop został odpowiednio wzmocniony pod ścianki murowane.

Ogrzewanie podłogowe będzie gazowe - rozwiązanie jak w domku Uliara.

Fundamenty też podnieśliśmy, ponieważ jest lekki spad i działka jest położona troszkę niżej w stosunku do drogi. Na płaskiej działce domek wygląda dużo ładniej.

Bardzo podoba mi się domek Roberta :) Ale cóż ... u mnie będą stopnie.

Pozdrawiam

Deni

Witam Wszystkich,

ale zrobił się ruch na forum :))

Deni,

my mamy Fakro Preselect z możliwością wyjścia, ale teraz jakbym budował to zrobiłbym wyłaz przy kominie.

Uliar,

Jak planujecie ustawić kominek?

pytam, ponieważ macie w jednej linii wyczystkę i wyjście spalin. Jeśli postawisz kominek na "kominie" to zasłonisz dojście do wyczystki.

http://img194.imageshack.us/img194/6453/kominl.th.jpg

pozdrawiam

Robert

Witam serdecznie,

Robercie - jeśli chodzi o kominek to prawda że w jednej linii jest miejsce gdzie się czyści komin i wyjście spalin. Nie mam gotowej odpowiedzi na Twoje pytanie, nie zastanawialiśmy się jeszcze nad tym. Mamy kilka koncepcji na kominek, może być tak ze kominek będzie na pewnej wysokości czym umożliwi dostęp do wyczystki. Może być tak że komin będzie zupełnie z lewej strony komina (patrząc) na zdjęcie które podałeś, z odpowiednią modulacja rur zarówno rury która wiewa powietrze od dołu, oraz rury odprowadzające spaliny (wówczas będzie zupełnie wolne miejsce do wyczystki). Może być i tak że po prostu będziemy mieli piękną kozę.

Moja małżonka wspominała też coś jeszcze że może by zrobić kominek z nawiewem do pokoi. Nie wiemy jak to będzie.

Deni będziemy zamawiać te okna:Okno Fakro FTP-V 78/140 + kołnierz.

Jeszcze mam ogólną uwagę bardzo bym był ostrożny w podnoszeniu ścian kolankowych czy innych podstawowych wskaźników. Może to totalnie wypaczyć dom jako całość. Widziałem kilka takich projektów po przeróbce ściany kolankowej, które po prostu były kompletnie nie trafione. Do tego zmienia się kubatura budynku, co przekłada się na to że inne ciepło jest potrzebne do ogrzania większej powierzchni. Nasz domek ma bardzo rygorystyczne wymagania i każde większe zmiany po prostu wypaczają ten projekt.

pozdrawiam Robert P.

Witajcie po długim weekendzie,

ja podniosłam ściankę kolankową o 2 pustaki. Faktycznie zmieniła się kubatura, ale obniżę troch sufit na poddaszu bo teraz jest bardzo wysoki (2,90m).

W ogóle zmiana wysokości kondygnacji w trakcie budowy według mnie należy już do zmian istotnych i powinno się robić aneks do pozwolenia na budowę, chociaż pewnie nikt tego nie przestrzega.

Co do dachu to te 15 tys to sama dachówka reszta faktycznie wyjdzie jeszcze raz tyle.

Ja też chcę robic ogrzrewanie podłogowe żeby móc zrezygnować z grzejników. Na górze również chcę miec taki system, ale nie wiem czy strop typu terriva może być obciążany tak po prostu bez konsultacji z konstruktorem.

Czy będziecie zakładać solary?

Witajcie.

Na okna dachowe już praktycznie zdecydowałam się. Zamówię Fakro FPP 07 (78 x 140) PreSelect nawiewnik V40P*200* w cenie 1399,95/szt. plus kołnierze Fakro EZV 07 w cenie 201,30/szt.

Do wyjścia na dach będzie wyłaz.

Solary będą zamontowane podczas wykonywania instalacji CO, wod-kan, gaz. We wcześniejszym wpisie podałam ofertę cenową.

Jakie rynny zamierzacie założyć? PCV czy stalowe?

Mam nadzieję, że Robert podzieli się swoimi uwagami w sprawie rynien :)

Z jakiego drzewa wybraliście więźbę?

Pozdrawiam

Deni

Witam Was :)

Ceratilla,

czy masz już więźbę zamówioną i położoną? czy jeszcze nie?

Jeśli podniosłaś ściankę to cieśla niech wydłuży krokwie wystające poza obrys domu, żeby nie było efektu "fryzury szlachcica".

my solarów nie zakładaliśmy, bo nie mamy południowego dachu, a i też nie byłem przekonany co do oszczędności z tytułu grzania wody przez solary. Jeśli w tej chwili podgrzanie ciepłej wody kosztuje mnie 30-40zl/mc to zwrot nakładów na inwestycję to jakieś 15-20lat, a nie wiem czy taką żywotność mają panele ;)

Jeśli chodzi o rynny to u mnie mają jedno zadanie....odprowadzić wodę z dachu :)

to była ostatnia rzecz na którą zwracałem uwagę podczas budowy . Zamawiając dach patrzyłem na koszty dlatego wybrałem PCV (ważny był kolor - dopisek żony). Rynny lekkie i łatwe w montażu, a do tego plastik wolno się rozkłada ;)

Więźbę miałem....z drzewa iglastego, nie wiem czy to świerk czy sosna

najważniejsze żeby była sucha i zaimpregnowana.

aa, kolejna uwaga "wykończonego budowlańca" teraz gdybym się budował to robiąc dach kazałbym oszlifować końcówki krokwi i nabić deski od góry, żeby nie bawić się w podbitkę. może wyjść taniej niż późniejszy montaż podbitki.

u mnie wyszło 76m.kw deski podbitkowej

pozdrawiam

Robert

Witajcie,

ściankę kolankową podnosiłam na etapie adaptacji projektu i rzeczywiście architekt wydłużył połać dachu poza obrys domu:))

co do wykończenia dachu i robienia podbitki: uważam że dobrze zrobiłeś Robercie robiąc podbitkę a nie szlifując krokwie z jednego powodu: dach taki jest na pewno staranniej ocieplony. Według mnie ten sposób z krokwiami powoduje że są miejsca w których po prostu nie da się położyć ocieplenia choć wygląda to efektowniej i ładniej.

Co do solarów mam takie same przemyślenia jak Robert, najpierw byłam bardzo zdecydowana a teraz czym dalej w las to zapał mi stygnie i rozważam czy w ogóle jest sens je montować tym bardziej że moja rodzina to tylko 3 osoby. Takie rozwiązanie jest ekonomicznie uzasadnione przy dużej ilości osób czyli dużej rozbiórce dobowej wody, lub kiedy w ogrodzie jest basen a solarami się ogrzewa wodę do pływania. Może czasy się zmienią, solary spowszednieją i po prostu staną się dużo tańsze?

Co do rynien to na 100% będą PVC: są lekki, trwałe i łatwe w montażu.

Witajcie.

Daliście mi do myślenia z tymi solarami. Moja rodzina również liczy trzy osoby. Czy rzeczywiście bez sensu jest instalacja solarna? W Krakowie jest dopłata 40% do tego typu inwestycji. Czy dowiadywaliście się jak wygląda kwestia dopłat w waszych gminach? Czy mimo tego uważacie, że jest to dalej nieopłacalne?

Co do dachu, to podjęłam decyzję. Będzie to dachówka ceramiczna Creatona. Promocja 50% nie zdarza się zbyt często, więc z niej skorzystam. Cena dachówki, gąsiorów, klamry, dekiel itd. wynosi ok. 12000 brutto. Do tego ok. 5000 do 7000 za akcesoria i okna dach. W zależności jaki standard się wybierze.

Ściana kolanowa - tak jak w projekcie. Wybierając projekt domku wiedziałam jaka jest wielkość pomieszczeń na poddaszu.

Obecnie czekam na oferty okien. Złożyłam zapytanie w firmie Okno Plus i Okno Plast. Czy znacie te firmy?

Wczoraj rozmawiałam również z przedstawicielem firmy HORMAN w sprawie drzwi wejściowych (z przeszkleniami bocznymi) i bramy garażowej. Doznałam szoku. Ceny samych drzwi wejściowych (bez bocznych przeszkleń) zaczynają się od 10000 zł. Brama garażowa ok 6000. Do tego cena przeszkleń. Drzwi są super, ciepłe, bez mostków termicznych itd. Tylko ta cena ...

Może ktoś z was znalazł firmę, która robi drzwi porównywalnej jakości, ale w przystępniejszej cenie?

Deni

Deni

już od kogoś się dowiadywałam wcześniej że drzwi robione zgodnie z naszym projektem to koszmar cenowy. Wiem że najtańsza oferta drzwi drewnianych o takich wymiarach chyba z firmy Jezierki takie jak nasze to 8 tyś. Myślę że nie dostanie się taniej.

Co do bramy Hormann to nie jest to jakiś miód: chodzi mi o jakoś wykonania. Popatrz na bramy Nodsthala (chynba tak to się pisze), podobna cena a jakość wykonania dużo lepsza.

Co do solarów są dopłaty, ale trzeba spełnić szereg wymogów i zwracają pieniądze długo po ich montażu. Myślę że warto spróbować to jakoś załatwić, ale tak czy siak przy 3 osobach w domu wychodzi to słabo ekonomicznie. Poza tym jak nie ma dużej rozbiórki wody to solary tego nie lubią ponieważ nie mają gdzie oddawać nagromadzonej energii i z tego powodu skraca się ich żywotność.

Co do okien, ja interesowałam się fabryką M&S Okna: mają w ofercie okna o U=0,6 czyli najniższym jakie dotąd widziałam w ofertach.

Dachówka wyszła Ci cenowo super! myślę że nie ma się nad czym zastanawiać w tej sytuacji

pozdrawiam

Deni,

ja drzwi kazałam zmienić w czasie murowania, to znaczy obniżyłam je do standardowych wymiarów co mniemam uderzy mnie mniej po kieszeni, bo drzwi z oryginalnego projektu miały nietypowe wymiary. Przeszklenia boczne chyba zostawię bo później w holu będzie więcej światła, ale być może zamiast przeszkleń łącznie z drzwiami wstawię normalne takie podłużne okna. Do końca nie wiem jak zrobię.

kinga

Witam Wszystkich,

Deni,

drzwi u nas są z naświetlami po obu stronach

wyglądają tak:

http://img29.imageshack.us/img29/1055/img590944.th.jpg

zmniejszyliśmy otwór drzwiowy z 2.7 na 2m, drzwi maja 1m i po 0.5 naświetla.

drzwi drewniane z naświetlami kosztowały nas 5400.

drzwi hormanna skreśliliśmy na samym początku z powodu cen i przemysłowego wyglądu.

w M&S wycenili nam ten wzór na 10600

bramę mamy hormanna cena z montażem 4800. 5lat gwarancji mnie przekonało.

z oknami jest gorsza sprawa. jeśli chcecie zachować trójkątne okna w całości i szyby 0.6 to musicie ostro szukać.

z M&S nie było rozmowy - nie chcieli tego zrobić, proponowali nam okna dzielone albo ze zwykłą szyba 1.1 albo nieotwieralne - mycie z drabiny ;)

w Rehau byli zdecydowani to zrobić cena ok 2tys za okno.

Jeśli chodzi o dopłaty to owszem jest coś takiego - dopłata do termomodernizacji, ale dotyczy to budynków już istniejących. trzeba wziąć na ten cel specjalny osobny kredyt w konkretnym banku (jest ich kilka) nie można zapłacić gotówką a potem żądać zwrotu.

żeby uzyskać dopłatę to należy wykonać audyt energetyczny, z którego wynikać będzie zasadność wykonania modernizacji.

generalnie wszystko pod górkę żeby tylko klient z tego nie skorzystał

Deni,

jeśli dach zamknie Ci się w 19tys przy tej dachówce to super. Skorzystaj z tej promocji

Solary są może i super, ale żeby z nich korzystać to trzeba lać duuużo wody a przy dzisiejszej cenie wody i ścieków, to raczej mało opłacalne.

pozdrawiam

Robert

Witajcie! Będziemy mieli właśnie okna z M&S. Zaproponowali podział okna, które mi sie spodobało. Ale co sie naszukałam, to moje. Wyglada to tak, ze trójkątne okno będzie dzielone "promieniem" na dwa trójkąty. Ten wyższy będzie sie otwierał. W innej firmie proponowali mi wpisanie otwieranego okienka kwadratowego w trójkąt i choć ta firma była tańsza, to na rysunku to rozwiązanie było wg mnie dużo gorsze. A jak będzie w naturze, już niedługo sie przekonam. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...