Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

u nas budowa jest na etapie przygotowania do konstrukcji wieźby oraz dachu.

Jak widze zdjęcia innych autorów to bardzo podoba mi się różnorodność możliwości budowy tego samego domku.

Przykład u Deni nie ma okien trójkotnych a u nas jus są. :)

Pare zdjęć z budowy:

http://lh6.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SmIOPdrO4dI/AAAAAAAAAy4/xfXeiSOkpa8/s144/S7007496.JPG

Od strony południowej:

http://lh3.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/Slt3OuI9ZaI/AAAAAAAAAxU/MuqVoI5id0o/s144/S7007487.JPG

Od strony północnej:

http://lh5.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/Slt2O1ZOQDI/AAAAAAAAAtM/nWKCD4M4Pao/s144/S7007371.JPG

Pozdrawiam

Rob :)

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie

u mnie skończyli więźbę, powoli zaczynają kłaść dachówki i rynny. To jest fajny widok, bo widać już kształt domu i jak będą wyglądać pomieszczenia w środku.

Ale przed nami jeszcze dużo pracy, wylanie schodów wewnętrznych i wejściowych, ocieplenie fundamentów i ściany działowe. Na tym zakończymy stan surowy otwarty.

pozdrowienia

Witajcie.

Gratuluję postępu prac. Jesteśmy prawie na tym samym etapie w pracach budowlanych.

Po dzisiejszym dniu mój domek wygląda tak (również mam okna trójkątne):

http://gfx.efotek.pl/images/9o18xnu6xowdxxr06e6x.jpg

http://gfx.efotek.pl/images/7w4d9tdq5winuv6uj7mo.jpg

http://gfx.efotek.pl/images/0wxan1vztnm9cvwd3vzu_thumb.jpg

Myślę, że do dwóch tygodni zakończa się wszystkie prace związane ze stanem surowym otwartym.

Pozdrawiam,

Deni

Witajcie.

Kilka dni temu została zakończona budowa mojego domku (w stanie surowym). Wszystkie ścianki działowe są wymurowane. Otwór wejścia do domu został zmniejszony na 2,10 m. Znalazłam drzwi w takim wymiarze. W najbliższym czasie czekają mnie kolejne etapy budowy, czyli:

1) instalacja kominka (rozprowadzenie ciepła po pomieszczeniach)

2) instalacje CO, wod-kan, gaz, wentylacja mech.

3) instalacja elektryczna

4) ocieplenie poddasza

W między czasie montaż okien (za miesiąc).

Czy ktoś z Was orientuje się w cenach ocieplenia poddasza. Chodzi mi o robociznę za 1 m2 z materiałem i bez materiału.

Pozdrawiam

Deni

...

Fundamenty kosztowały nas bardzo dużo, zdrowia i pieniędzy (nie wiedzieć które z nich ważniejsze ;) ) Bardzo ciężko było przekonać do budowy fundamentów zgodnie z projektem. W końcu wyszło tak jak jest w projekcie, bloczki betonowe końcowa warstwa to bloczki isomur, piasek w środku, styropian Temoorganika 20 cm i płyta betonowa. Przed wylaniem płyty zostały ułożone wszystkie instalacje, co, kanalizacja, woda, klatka do rekuperatora, odkurzacz centralny, rura dostarczająca powietrze do kominka, ogrzewanie podłogowe.

...

Wlasnie jestem na etapie budowy fundamentow innego projektu (b11) tej samej pracowni i przerabiam problem z przekonywaniem ekipy do budowy wedlug projektu. Bardzo bylbym wdzieczy za zdjecia z budowy tego etapu, tzn. glownie plyty podlogowej.

• 2 weeks później...

Kilka zdjec wklejam ponziej, jesli ktos ma ochote wiecej poogladac prosze o prywatna wiaodmosc,

dziekuje :)

http://lh3.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFNdYi85vI/AAAAAAAAAG4/1QVfcnqG3uE/s144/IMG_6651.JPG

http://lh3.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFNn7OC8CI/AAAAAAAAAHo/RVwE-gTbio8/s144/IMG_6667.JPG

http://lh3.ggpht.com/_2V3Zy-t_DwI/SjFNwvUvlEI/AAAAAAAAAIc/DiRlel0G-wU/s144/IMG_6708.JPG

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

no kochani co u was?

właśnie zakupiłam okna z firmy M&S okna, koszt 20 tyś z montażem z tym że mam dodatkowe okno bardzo duże nad garażem (zaadaptowałam na sypialnie) oraz poszerzyłam balkonowe i zrobiłam tam okno typu patio przesuwane, do tego wzmocnienia antywłamaniowe i ocieplane profile. Z tego co widzę to zapłaciłam najdrożej z was, acha te szyby trójkątne też masakrycznie drogie ich łączny koszt wyniósł 4.800 zł :(

Czy montując okna braliście tak zw. ciepły montaż (ze specjalnymi taśmami)?

Deni, dzięki Ci za oferty które mi przesłałaś na wycenę swoich okien, pomogło przy ustalaniu końcowej ceny:)

Przymierzaliśmy się również do wyceny drzwi wejściowych z naświetleniami, jestem załamana tym kosztem. Myślałam że jak zmniejszę wysokość wejściowych drzwi to dużo zaoszczędzę a mamy wyceny po 9, 10 tyś zł (łącznie z przeszkleniami). Nic nie chce wyjść jakoś taniej:(

Napiszcie co u was

pozdrawiam

Czesc,

razem z moją żoną zakończyliśmy stan surowy otwarty (z elementami wykonczenia np. co).

Uzyskalismy wycene okien 3-szybowych plastikowych, okolo 14,000.00 zl oraz drzwi z przeszkleniami około 7,000.00 zl robione na podstawie naszego projektu.

Sa to oferty lokalnych prodcentow okien, warto zwrocic uwage ze współczynnik U jest lepszy niz w projekcie bo wynosi 0,8 na cale okno.

Chcemy takze zalozyc rolety zewnętrzne ręczne i to bedzie kosztowac ok. 4,500.00 zl.

Dostalismy tez oferty na rekuperator od 25,000.00 zl do 15,000.00 zl no i mamy dylemat czy i kogo wziasc.

Tak to tez pomalu zbieramy informacje na temat wykonczeniowki, o i rozne jest z cena z rególy nie jest az tak zle jakbysmy sie spodziewali ;)

pozdrowienia

Rob

Uliar, okna wyszył Ci tanie, jeszcze jedno pytanko w tej kwestii: jaki kolor zamówiłeś (od tego też zależy cena niestety).

Przymierzając się do rekuperacji: wycenę mamy na poziomie ok 21 tyś.

Najdrożej wyszła wycena firmy rekuperatory.pl aczkolwiek to jest firma znana i o dobrej opinii.

Jak rozwiązecie w swoich domach kwestię okapu kuchennego?

Czesc,

kolor okien jak na razie pozostal nie rozstrzygniety, oferta jest na kolor bialy. Nie ma zgody co do koloru.

Przy oknach chcielismy wybrac takie ktore maja wysróbowane wspolczyniki przenikalnosci ciepla i takie pewnie wezniem.

Co do okapu nad kuchenka to Lipinscy wylozyli sie na calej lini, kompletnie nie przewidzieli w jaki sposob opary znad kucheni beda odprowadzane. Co wiecej jak pisalismy do nich to zbywaja nas niby-odpowiedziami ktore nic nie znacza. No ale pewnie zakoczyli wspolprace przy wymianie projektu na zywa gotowke ;)

Wracajac do okapu to myslimy przeprowadzic taka niewielka rurke do przewodu wentylacyjnego (bedzie pewnie siliniczek w okapie aby wyciagac opary). Na razie taki jest plan, moze byc klopot bo rurki z rekuperatora moga sie nakladac na tych samych odcinkach sufitu.

Faktycznie, jeśli chodzi o kuchenkę nie jest dobrze.

Ja w ogóle wyrzuciłam kuchenkę gazową i mam zamiar zamontować płytę.

Podobno dobrym sposobem na okap z went. mechaniczna jest wyprowadzenie go bezpośrednio rurą na zewnątrz, ale ma to jedną wadę: jest to bardzo duży mostek termiczny i przy mrozach podobno zimne powietrze wpada do domu przez okap (tak pisał poprzednik z tego forum). Ja prawdopodobnie zastosuję sam pochłaniacz.

Na wielu forach jest poruszany aspekt podłączenia okapu przy wentylacji mechanicznej i wszyscy się miotają w tej kwestii, ale jedno jest pewne: okapu nie można podłączać do przewodów z rekuperatorem.

Lipińscy jeszcze jednej rzeczy nie przewidzieli, takiej może drobnej, nie ma w ogóle ławy kominiarskiej na dachu, ani włazu chyba tez nie, a bez tego kominiarze marudzą przy odbiorach kominiarskich.

czesc :)

widze ze na placu boju zostalismy sami ;) Z tego co pamietam Robert D. ma takie rozwiazanie okapu czyli dziura w scianie, i z tego co opowiadal to nie poleca bo w zimie ciagnie zimnem. Generalnie powstaje olbrzymi mostek termiczny i skoro tyle zachodu robimy aby tych mostkow nie bylo to nalezy szukac alternatywnego rozwiazania.

To prawda tej rury z odprowadzajaca opary z kuchenki gazowej nie mozna podlaczyc do rekuperatora. Nie ma za duzo rozwiazan, albo zrobi sie oddzielna rure i wlaczy ja sie do kanalow wentylacjnych, albo tak jak mowisz zamotowac plyte.

Strasznie nas to zbulwersowalo gdy szczegoly w kuchni przez Lipinskich kompletnie nie sa dopracowane, a ponoc poznasz architekta dobrego wlasnie po najdrobnieszych szczegolach :) Co z tego ze caly dom super bedzie docieplony jesli czesc pojdzie droga wybicia dziury na zewnatrz czym powstanie olbrzymi mostek termiczny.

Co do komina to z tego co pamietam w projekcie sa rekomendowane lawy. Lawy kominiarskie to dorga sprawa okolo 2,5 tys zlotych nam wycenili. Totez zrobilismy wlaz bardzo blisko komina.

pozdrawiam

Uliar

Uliar

gdzie chcesz umieścić swój rekuperaror? czy w pomieszczeniu gospodarczym?

Ja postanowiłam go przenieść na ten drewniany stryszek, jakoś łatwiej nam było porozprowadzać przewody od góry. Na razie zrobiliśmy tylko przepusty w stropach.

Boję się tylko że tam na tym stryszku jest mało miejsca, ale ostatecznie można kupić wersję rekuperatora leżącą.

• 2 weeks później...

Witam Was :)

Oj dawno nie pisałem, ale to nie znaczy, że nie zaglądałem ;)

Na jakich etapach jesteście? Wrzućcie jakieś fotki.

u nas po prawie roku wiele się nie zmieniło. doszło trochę krzaków, urosła trawa. teraz na jesień walczyłem z ogrodzeniem, zabrałem się również za wykończenie poddasza - szpachlowanie, docieranie, malowanie..... na gwiazdkę chcielibyśmy już przyjmować gości na górze.

widzę, że temat okapu jest wałkowany :D

okap z podpięciem do kanału wentylacyjnego nie sprawdza się zimą, chyba, że znajdziecie model okapu ze szczelną przepustnicą zwrotną. wentylacja mechaniczna tworzy w domu podciśnienie i kanał wentylacyjny (do okapu) robi za lewy nawiew powietrza. w tym przypadku lepszy będzie pochłaniacz niezależnie czy to jest płyta gazowa czy elektryczna, opary z garów są zawsze :)

a jak coś się smaży to wystarczy wrzucić 3 bieg na reku i zapachy uciekają na zewnątrz.

jest możliwość podpięcia reku do okapu, ale wtedy ta przyjemność kosztuje dodatkowo 6tys :)

ja, niestety, żeby wykorzystać swój okap będę chciał wmontować w kanał wentylacyjny szczelną przepustnicę otwieraną w czasie gotowania. co z tego wyjdzie?....zobaczymy :)

Uliar,

co to za ława kominiarska za 2.5tys?

zwykła ława kosztuje ~250zł np. dachyonline.pl/index.php?p134,lawa-kominiarska

Caretilla,

jak przeniesiesz reku na strych to pamiętaj, żeby tam kanalizę pociągnąć, bo reku wymaga odpływu do skroplin.

a teraz kilka wymiernych danych :)

zużycie gazu za okres styczeń-listopad: 1000m3, przy temperaturze 21stC i jest to 1/3 zużycia porównywalnego domu w "zwykłej" technologii (sąsiad).

przy bieżących temperaturach (8-12stC) palimy tylko w kominku, który spokojnie daje radę ogrzać cały dom (22stC), a nie posiadamy żadnego dodatkowego rozprowadzenia, oprócz wentylacji, która skutecznie miesza.

nie planujcie dużych kominków na poziomie 24kW, bo nie wysiedzicie przy nim. polecam kominki max 10kW. I przypadkiem nie planujcie kominka z płaszczem wodnym, bo przy tak małych grzejnikach nie nacieszycie się widokiem ognia - wcześniej zagotujecie wodę :)

nasz kominek ma 7kW i przewyższa nasze oczekiwania odnośnie zapotrzebowania na ciepło-trzeba go mocno dławić żeby nie przekroczyć w salonie 26stC

wiecie co jeszcze jest fajnego w wentylacji mechanicznej.....latem nie ma komarów i much w domu.

to byłoby na razie tyle z przemyśleń byłego budowlańca ;)

pozdrawiam

Robert D.

Oj Robert fajnie że napisałeś, te rady o kominku są bardzo cenne jak dla mnie.

Ja nie będę miała rozprowadzenia ciepłego powietrza ani kominka wodnego ale chciałam dać wkład 12 Kw, po twoim wpisie na pewno nie będę w ogóle brała pod uwagę tak dużej mocy bo i tak z niej nie skorzystam..

Oczywiście zdaję sobie sprawę że z rekuperatora skropliny muszą iść do kanalizacji.

Na innym forum widziałam zdjęcia firmy wykonująca instalacje went. mech która zamieściła zdjęcia z budów z błędami, matko straszne, np: u kogoś odpływ skroplin szedł w ocieplenie dachu zamiast do kanalizacji, albo przewód skroplinowy był łączony na taśmę samoprzylepną, itp.

Bardzo optymistycznie brzmią twoje wyniki zużycia gazu, to mnie pociesza, wszach inwestycja w naszą technologię nie jest najtańsza.

Pozdrowionka