Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt WENECJA DCP42A pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Hej Tomku,

tak sie zastanwialem nad Twoja wycena, wg mnie teraz robocizna za fundament/sciany/strop/komin jest okej, dobrze by bylo zebys mial fachowca ktory by Ci takze od razu zrobil dach, bo to wazne. Budowlaniec bedzie na drugiego zwalal niedorobki, a tak to jedna ekipa zrobi stan surowy otwarty. Takze miej na uwadze zeby Ci budowalncy podpisali umowe a w niej gwarnacje (czyli biora na siebie niwelowanie wszelkich usterek). Jesli budowlaniec nie chce podpisac umowy, to mi sie zapala od razu czerwone swiatelko, uczciwy budowlaniec podpisze umowe.

Jesli chodzi o dachowke to tez jest okej, nie wiem ja te elementu ale cena dachu wynosi okolo 20,000.00 zl w zaleznosci jeszcze od jakosci dachowki ale cena jest okej.

Co do przylaczy to one sa roznie i w zaleznosci od usytuowania budynku np. kanalizacja czy woda. Jednakze cena wod-kanalizacji jest duza wg mojego opini.

Pozdrawiam

Robert

Witam.

W związku z tym, że oferta na budowę domu przez jedną firmę wydawała mi sie za duża nadal szukam.

Dzisiaj dostałem ofertę od murarza.

Za: fundament z ociepleniem, ściany (łącznie z działówkami na parterze i piętrze), strop (na garażem też terriva), kominy (wraz z obróbka klinkierem ponad dachem) - ROBOCIZNA 25.000 ZŁ.

Dostałem też wycenę elementów dachu. Całość (bez więźby) na dachówce Koramic Angoba grafit + Fakro FTS-V, wraz z transportem - 18.000 zł

Dzisiaj dostałe również wycenę wod-kan i co. Wszystkie podane ceny obejmują materiały i robociznę:

1) c.o. (podłogówka dół i góra łazienka i korytarz, Viessmann Vitodens 222-w, grzejniki aluminiowe, w łazienka drabinkowe) - 28.000 zł

2) instalacja gazowa (od ogrodzenia) - 3.800 zł

3) instalacja wod-kan (jak w projekcie) - 5.500 zł

4) przyłącze kanalizacyjne (15 mb+ studnia 415 mm) - 2.400 zł

5) przyłącze wody - 1.400 zł

CO WY NA TO?[/b]

• Odpowiedzi 310
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tomku, jesli chodzi o okna to jestesmy na biezaco ceny wachaja sie od 14,000.00 zl do 22,000.00 zl.

Jak to zwykle bywa diabel tkwi w szczegolach, wiec jesli chcesz miec cieple okna to wspolczynik przenikalnosci ciepla musi byc niski idealnie byloby zeby byl 0,6 dla ram i szyb (to jest wazne zeby pytac o konkrety). Bo w reklamie mowia ze to jest i 0,5 tyle ze to chodzi o szybe o wielkosci 1m2 ;)

Nie posiadamy bramy bo zrezygnowalismy z garazu. Nie bral bym jednak bram z pilotem bo sa bardziej narazone na usterki. Mechanizm mechaniczny moze byc bardzo skomplikowany i psujacy sie a serwis kosztuje no chyba ze pieniadze nie sa dla Ciebie problemem.

Jesli chodzi o drzwi to ceny tez sa rozne od 2,000 zl do 4,000 zl do tego trzeba doliczyc przeszklenia jakies 1,000-2000 zl za jedno przeszklenie. Tak by to wygladalo,

Pozdrawiam

Robert

Dzisiaj z kolei dostałem oferty na okna. Parametry: profil pięciokomorowy, szyba u=1,0, dwustronnie barwione. Ceny zawierają dostawę, montaż i VAT 7%

Oferty wyglądają tak:

1) Jezierski (Sklep Firmowy Bydgoszcz) - 22.000 zł (profil Schuco)

2) Darro Toruń - 15.600 zł (profil Drutex)

3) Adams (profil Brugmann) - 16.500 zł

Bramy Wiśniowskiego z pilotem od 3300 do 3500

Dzięki Uliar za odpowiedzi.

Co do pierwszego wątku. Ekipa ok. Sami proponują podpisanie umowy. Cieśla, którego z resztą miałem na oku jest znajomym murarza. Sporo robót robili razem więc zagrożenie, że będą siebie wzajemnie obwiniać błędami maleje (choć niestety nie znika bo to różnie bywa).

Co do ceny wod-kan to mam nadzieję, że za wszystkie prace tj. wod-kan i co (opisane wyżej) zjedzie razem do 38.000 zł to nie będę wnikał co za ile:)

Co do wątku nr 2. OKNA.

Ja mam oferty od 15.600 do 22.000, ale żadne z nich nie maja pakietu 3-szybowego. W każdym przypadku są to okna na dobrych, renomowanych profilach z szybami U=1,0 a U dla całego okna na poziomie 1,3.

Jak pytałem o pakiety trzyszybowe albo całe okna pasywne to poniżej 20.000 zl nikt by nie zrobił (dodam jeszcze, że wyceniają mi kolorowe z obu stron).

Dzięki za opinie.

POZDRAWIAM

Tomek, z tymi oknami to prawda: jesli chcesz aby twoje okna trzymały dobrze parametry cieplne to niestety musisz się liczyć z wyższą ceną. Moje okna to koszt właśnie na poziomie 20 tyś i dodam że nie są to drewniane okna.

Co do samej ekipy, czasami warto zapłacić więcej a miec ich w jakiś sposób sprawdzonych, najgorsi jak dla mnie są tacy fachowcy z reklamówką: po robocie znikają a ślad po nich zaginął. W razie poprawek nie ma kogo szukać. Ekipa musi wystawiać faktury, musi być podpisana legalna umowa na roboty budowlane oraz musi być przewidziana gwarancja na roboty. Przecież w trakcie robót budynek pracuje, różne rzeczy się rozszczelniają (zwłaszcza komin lubi sprawiać niespodzianki) więc musisz mieć możliwość zgłaszania usterek.

Tomek, z tymi oknami to prawda: jesli chcesz aby twoje okna trzymały dobrze parametry cieplne to niestety musisz się liczyć z wyższą ceną. Moje okna to koszt właśnie na poziomie 20 tyś i dodam że nie są to drewniane okna.

Właśnie dzisiaj dostałem ofertę od firmy na okna z pakietem 3-szybowym (od firmy Adams - profil Brugmann).

KOSZT 21.000 zł z montażem.

U dla całego okna na poziomie 1,0. Sama szyba 0,6.

• 3 weeks później...

witam

wszystkich budowniczych lmp 42a

w tym domku mieszkam już 3 rok .

Dom został wybudowany zgodnie z projektem ale po 3 latach użytkowania żałuję ,że nie wprowadziłam zmian .

1 wielkość pokoju dziennego 28 m to nie jest dużo , powiem więcej to jest stanowczo za mało jeśli w pokoju znajduje się stól 6 krzeseł komplet wypoczynkowy . Idealnym rozwiązaniem jest rezygnacja z małego pokoju na parterze

2. Kominek - wybudowany zgodnie z projektem tez zajmuje dużo miejsca

3. garaż stanowczo za mały ( jeśli musi pomieścić również narzędzia ogrodowe i np rowery)

4. taras ok 12 m uważam również za zbyt mały .

zalety domku

1. pokoje na górze są dość przestronne (bez podnoszenia ścianki kolankowej)

2. Domek jest bardzo ciepły -głównym źodłem ogrzewna jest kominek

piec gazowy jednofunkcyjny włącza się 1 lub 2 razy na dobę max na 1 godz

3. Bryła domu jest prosta i może się podobać . Oczywiście jeśli nie wprowadzimy zbyt daleko idących zmian . Niestety poprawiając autora projektu czasami można zamienić ten dość ładny domek w koszmarek .

pozdrawiam wszystkich budujących

alica

Witam wszystkich Nowych :D

Alicja, ciekawe spostrzeżenie jeśli chodzi o salon: ja tak jak i Ty chcę tam zmieścić i wypoczynek i duży stół. No zobaczymy co się da upchnąć :)

Z drugiej strony dom z założenia jest niewielki więc cudów nie ma.

Napisz skąd jesteś.

Ja jestem z okolic Szczecina, więc jak Zet będziesz jechał nad morze to możesz zobaczyć mój dom w budowie.

Wstawiają mi okna 31 marca więc z tą chwilą będzie u mnie koniec stanu surowego otwartego. No zostają mi co prawda jeszcze drzwi zewnętrzne ale jak na razie wstawiam prowizoryczne. Mróz u nas trzyma i nie możemy ruszyć z elektryką :evil: ale już w miarę mam podobierane ekipy. mam nadzieję że nic mi się nie "rozjedzie".

pozdro

Kinga

Obecnie planuje adaptacje projektu,

Stąd moje zainteresowanie zwiedzaniem. :p

Układ działki mam niestety trochę dziwny gdyż wjazd musi być od północy ewentualnie południa, natomiast front od wschodu gdzie jest droga główna. :o

Dlatego do garażu będę wjeżdżał z boku od północy. Dzięki powiększeniu garażu (6x6) uzyskam dodatkowo duże pomieszczenie gospodarcze.

Pozdrawiam,

Zet1, pomyśl o wszystkich zmianach które wymienili poprzednicy nie tylko o garażu.

Dobrze jest wsunąć komin w ścianę salonu: będzie więcej miejsca.

Ja tez wywaliłam kocioł z małej łazienki i dałam go do pomieszczenia gospodarczego, uważam że jest to bardzo dobre posunięcie. Po pierwsze po co mam patrzeć na kocioł w łazience? w końcu jest to urządzenie techniczne.

taras z projektu, fakt , jest za mały, pisała już nie jedna osoba że przez to mało wygodny.

Co do wielkości garażu to widzę że wszyscy jak jeden mąż się zgadzamy że jest za mały

:D

Hej Zet1, hej Kinga,

podziele sie opinia ktora juz tu wyrazalem na tym forum, wszelkie adaptacje musza byc bardzo rozwaznie przemyslane oraz najlepiej przedyskutowane z architektem (bron Boze z murarzem ktore mowi podniesc scianke kolaknowa o 2 pustaki - a podniesc).

Gabaryty domu jakie sa takie sa wg mojej opini zamiast zmieniac cos co jest dosc dobrze zaprojektowane, latwiej bedzie poszukac nowy wiekszy projekt. Widzialem potworki po zmiane p42a lub jego wariacji ktore zostaly zmienione, bardzo zle wygladaja.

Garaz w mojej ocenie jest w ogole zbedny w tym domku poniewaz to nie garaz ale pokoik dla samochodu. Prosze zauwazyc ze w garazu jest przewidziany grzejnik, z tego powodu a takze i innych w ogole zrezygnowalismy z garazu. Bedzie on wolnostojacy obok domu.

Kociol w lazience tez nie widze problemu, obecnie mamy taki kociol w kuchni, i zupelnie nie przeszkadza nam to, ba powiem wiecej jest pod reka.

Co do komina i wsuniecie go w sciane stropu to tez srednie pomysl bo woczas bedziesz miala wneke w i tak i malej lazience zreszta musialabys obudowac ten komin sciana nosna a to bedzie przypuszczam pracochlonne.

Taras rowniez zmienilismy na wiekszy, no ale sami autorzy projektu dali totalnie dowolna reke na wielkosc tarasu, wiec mozna zmieniac wg upodobania :)

Generalnie dom p42a zwany domem cieplym bedzie tak cieply ile cieple bedzie jego najslabsze ogniwo. Jednoczesnie jesli myslisz przerabiac pokoje ustawienia instalacji to tez trzeba robic to z glowa poniewaz zmiana jednej sciany moze zmienic ustawienie instalacji np. rekuperatora. Projekt jest dobrze pomyslany i wedlug mnie zmiany o tyle mozna o ile przeprowadzi sie je calosciowo biorac pod uwage calosc domu.

pozdrawiam

Robert

Zet1, pomyśl o wszystkich zmianach które wymienili poprzednicy nie tylko o garażu.

Dobrze jest wsunąć komin w ścianę salonu: będzie więcej miejsca.

Ja tez wywaliłam kocioł z małej łazienki i dałam go do pomieszczenia gospodarczego, uważam że jest to bardzo dobre posunięcie. Po pierwsze po co mam patrzeć na kocioł w łazience? w końcu jest to urządzenie techniczne.

taras z projektu, fakt , jest za mały, pisała już nie jedna osoba że przez to mało wygodny.

Co do wielkości garażu to widzę że wszyscy jak jeden mąż się zgadzamy że jest za mały

:D

Hej Uliar

a ja tym razem nie do końca się z Tobą zgodzę jesli chodzi o zmiany.

Po pierwsze, wsuwając komin w ścianę salonu nie powstaje żadna wnęka po drugiej stronie, wszystko zależy oczywiście ile go wsuniesz ale warto powalczyć o centymetry bo salon nie jest duży.

Po drugie piec w małej łazience jest pomyłką: to żaden ozdobnik a tylko przeszkadza dobrze zagospodarować to wnętrze.

Co do garażu: nie każdy ma dużą działkę aby mieć garaż wolnostojący a w ogóle garaż warto mieć. Zawsze to podnosi on wartość domu. Poza tym wolnostojący garaż generuje większy podatek gruntowy (tak mi się wydaje ale nie wiem tego na 100%, po prostu ktoś ki to mówił). Nie bardzo wiem jaka jest różnica w twoim niemaniu między garażem wolnostojącym a przyklejonym do budynku? chyba że wolnostojący to po prostu balszak.

Z ogrzewania garażu można spokojnie zrezygnować jeśli już komuś przeszkadza tam grzejnik.

Co do podnoszenia ścianki kolankowej: tu faktycznie lepiej zrobić to na etapie adaptacji ponieważ nalezy wydłużyć połać dachu aby dom zachował swój "rysunek" i okna trójkątne wychodzą trochę niżej.

Co do zmian ścian działowych i ustawienia: na górze trzeba uważać ponieważ jest strop z pustaków ceramicznych a nie wylewany więc nie jest obojętne gdzie jest ściana działowa. Dobrze jak wypadnie na żebrze, jesli na pustaku to trzeba dawać belkę dodatkową wpuszczaną w scianę (tu musi decydować kierownik).

Ja uważam że jak sugestie się powtarzaj przez wielu użytkowników tego domu to powinno się jednak je przemyśleć

• 1 month później...

W zeszłym tygodniu zgłosiłem rozpoczęcie budowy w dniu 19.04.2010 r. Mam już ogrodzony teren, ustawiony blaszak, gotowe przyłącze wody i prądu (wprowadzone do blaszaka) i wytyczony budynek. Jutro mam dostawę stali i desek, w środę wchodzi murarz i koparka. Zamówiłem bloczki 14 (po 2,5 PLN brutto).

Wygląda to tak: http://yfrog.com/jximg0004glj

Edytowane przez tedasss

Czesc, wlasnie montezy zamontowali nam drzwi i okna,

http://lh6.ggpht.com/_BD05wfWqJZg/S9B17qc7uCI/AAAAAAAAMNk/EiP1IT0DibU/s288/S7008754.JPG

Tomku, widze ze juz wymierzone to i beda budowac :) sprawdz czy geodeta wymierzyl na kraniec domu czyli steropianu czy tez na kraniec muru bo jak wiesz 20 cm to robi bardzo duza roznice.

U nas taki wlasnie fakt byl powodem zdziwienia braci murazy.

Pozdrawiam Uliar

Edytowane przez uliar
dopisac slowa dla Tomka

Hej Kinga, mam wycene tylko na ocieplenie dachu czyli na folie, welne oraz rusztowanie i ceny w zaleznosci od produktu (bralismy pod uwage welne mineralna rockwool TOPROCK o przenikalnosci lambda 0,035 oraz 20 cm, oraz SUPEROCK 10 cm lambda 0,035) w granicach od 7 - 8,5 tysiaca zlotych, robocizna jest bardzo wzgledna ale jesli dobrze pamietam to od 35 zl za m2 w zwyz. Duzo zalezy od ekipy (czy na firme) oraz polozenia samej nieruchomosci.

Pozdrawiam

Uliar