Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Azaliówka - rozmówki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...

Czolem Artystka ! :D

No i prosze znalazl sie ktos kto nie buduje od czapy i nie stawia w danej okolicy domu ktory pasuje jak piesc do nosa ! :D tylko weszy jaka tradycja budowlana , jak by tu w miare zgrabnie nawiazac i takie tam drobiazgi :D

Witaj Siostro ! :D

Sprawdzilas moze domek Swiercza ?

O hawkmoonie pisze tylko nawiasem bo to nie te tereny , ale jeden z bardziej udanych na tych forum.

Z domow drewnianych to jest Krutynia Olczaka - Piotr Olczak budownictwo drewniane ( niestety, rozklad pomieszczen do niczego )

Ok, to zetka 14 - Z 14 podwariant #7 z lacznikiem do garazu ( widzialam lacznik z jakiejs pleksi czy czegos - wygladal "lzej" niz u Swiercza ) i garazem w ktorym jest pomieszczenie gosp . Pracownia Z500.

Daszek i slupki mozna pominac , elewacja do uzgodnienia :D .

Co o tym sadzisz ?

Mam ten sam problem - domek ma byc maly bo moze tylko do spotkan rodzinnych pare razy do roku , dzialka na bidnej podwarszawskiej wsi gdzie same piaski i sosny i gdzie budowalo sie prosto, skromnie i z dech, ale za to z zachowaniem symetrii i ladu . Jak patrze na stare chalupy ktorych sie pare zachowalo w okolicy to nie dopada mnie uczucie niepokoju :D :D :D

Ten domek , ktorego zdjecie zamiescials - super tylko ogrodzenie nie bardzo - w sosunku do jego prostoty za bardzo ornamentalne i powyginane w gornych partiach no i ten zielony beton cyli trawnik tez mi nie podchodzi - tak tylko moim skromym zdaniem :D ale sam domek - rewelacja.

Znam oczywiscie Swierczowy domek, przerobilam jako jeden z pierwszych :)

Sama Swierczowka jest bardzo klimatyczna, ale sam projekt nie do konca akurat mnie siedzi.

Dom hawkmoona oczywiscie znam (martwie sie, czy biedak nadal go ciagnie, bo sie nie odzywa :( ) - tu z kolei zewnetrze nie jest mi najblizsze (moze dlatego, ze w moich okolicach takowych nie ma ;) ), ale w srodku - oslinic sie mozna z zachwytu...

Zwlaszcza sufit i okna, baaardzo sa piekne...

Tyle, ze w przypadku domu najwazniejsza jest funkcjonalnosc wewnetrzna i to jednak ona glownie determinuje moje poszukiwania...

A domek "ze zdjecia" to jest wizualizacja najmniejszej chatki z poddaszem firmy bauherr - ogrodzenie to nieszczescie, no ale tak im sie pokombinowalo, chyba w photoshopie robione ;) moze inaczej nie wyszlo.

Tam powinien byc drewniany parkanik, sztachetkowy ploteczek :)

To tylko byl przyklad, nic innego w tym momencie pod reka nie mialam.

Sam domek nieglupi i mi sie podoba, tylko bardzo malutki jest faktycznie - zwlaszcza "biala izba"

:wink:

Aha :D

Wlada-Kowalskiego tez lubie, ale znow rozklad nie bardzo... nie chce kuchni z tylu domu .

A Piotra Olczaka sprawdzalas ? projekty fajne - realizacje nie bardzo - ale to chyba bardziej sprawa inwestorow.

Kibicuje bardzo. :D

No , jasne, ze dom hawkmoon ",a jest niepowtarzalny i nie daje sie przeniesc na inny teren ...ale jego kierunek sluszny ( przynajmniej dla mnie ). :D

Wiec gdy przeczytalam, ze masz oczy otwarte i uwaznie przyglasz sie okolicy i bierzesz pod uwage l o ka l ne tradycje budowlane - no wiesz, rozplynelam sie jak maslo w goracy dzien !

Bardzo serdecznie pozdrawiam, bardzo, bardzo i trzymam kciuki !

Sprawdz Piotr Olczak budownictwo drewniane czy jakos tak ..... dokladnie nie pamietam juz , z tym, ze mam wrazenie, ze zgodnie z tradycja jego domy moga byc dosc ciemne w srodku - nie ma tam np drzwi na taras jak to w chalupie. 8)

Ja nie pragne garazu w domu - po co mi spaliny pod dachem wiec ewnetualnie taki lacznik jak w z14 bardzo mi pasuje.

Nie wiem tylko czy z14 jest wystarczajaco " chalupowaty " :D

Jesli chodzi wielkosc domu - to naprawde sprawa wzgledna - a latem ogrod robi za dodatkowy pokoj :D

Lepiej mniejszy a nie czuc oddechu banku na karku :D

Czesc Azalka

Dopiero teraz mialam czas na rewizyté w Twoim dzienniku. Ja nie wiedzialam , ze wybor domku to takie dylematy.... A jednak..

Ja nie mialam az takiego wplywu na ksztalt mojego domku (kupilam razem z projektem) ale wykonczeniami, kolorami itd mam zamiar dazyc do idealu. A jak wiemy ideal jest zawsze niedoscigniony. Skoro nie mozemy miec tego co lubimy to lubimy to co mamy :) Czyz nie?

Wiecej rozluznienia!

To jest tylko (choz dla niektorych "az"..) bryla.

Jego ksztal i uklad jest wazny ale najwazniejsza to dusza a dusze domku my tworzymy. przejzyj ile jest tych samych projektow w roznych wykonaniach i nie maja ze soba nic - absolutnie nic wspolnego poza geometria. :)

Dobrze , ze masz swoje wytyczne ale moze nie trzymaj sie ich tak sztywno bo to wlasnie one wpedzaja Cie w tego dooooooola. Jesli wyjscie na taraz bedzie z boku budynku (czyli prawie od zachodu) to tez dobrze. Wybij sobie drzwi tarasowe z innej strony albo zostaw tam gdzie sa a przeciagnij taras az na tyl domku. Jest tyle rozwiazan. Idealnego projektu nie znajdziesz. Albo zrob indywidualny.

Ja znalazlam cos takiego (pewnie juz widzialas) . Mi sie podoba i ma dosc sporo z Twoich zalozen. Czyz nie??

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/agatka/315/opis

Hm, na Agatke dotad nie trafilam. Slodka, chociaz malusia.

Madzia fajna bardzo, ale... ale wlasnie jeden z moich problemow- dzialka 23m szeroka. Co najmniej metra zbraknie.

Jest troche slicznych domkow, zwlaszcza parterowych, ale przy uwzglednieniu garazu lub chociazby tylko miejsca na niego, sa za szerokie :(

Albo na waska dzialke - i jamnik wzdluz, a tak nie chce, albo na dosc szerokoa. Odnosze wrazenie, ze przy parterowkach jako minimum projektanci zakladaja 24m szerokosci, a jeszcze lepiej - 25...

Emwu - dla mnie bryla NIE JEST najwazniejsza. Wrecz przeciwnie. Bryla jest wynikiem funkcji. A nawet najprostsza ubrac mozna cudnie :)

Prostota zewnetrzna mojego wymarzionego domku jest podyktowana rowniez oszczednoscia, a nie tylko moim gustem, wyplywajacym zapewne gdzies z dzieciecego wyobrazenia domu. (Mala stodolka ze spadzistym daszkeim i dymiacym kominem=dom=rodzina=bezpieczenstwo).

Na indywidualny projekt z cena rzedu 15 tysiecy zlotych naprawde mnie nie stac :(

Sorry, ale to jest Piotr Olszak nie Olczak - ten od Polski drewnianej .

A ja uwazam, ze nie ma co " luzowac " - dom jest piekny i ma dusze jesli w jakis sposob wspolgra z tym co go otacza i wyrasta z " korzenia" tradycji lokalnego budowania. Nawiazuje . Bo nie musi byc wierna kopia.

I ciesze sie, ze Azalko to zauwazylas - jako jedna z nielicznych na forum ! 8)

Pozdrawiam .