azalka 27.07.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Odwiedzających Azaliowy dzienniczek zapraszam do rozmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 27.07.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 A ty czasem nie budujesz Tymka z Pracowni "Horyzont"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 27.07.2008 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Jeszcze na 100% nie jestem pewna, ale Tymek jest jednym z najpowazniejszych kandydatow dla naszej dzialeczki Ja musze organoleptycznie - naocznie, znaczy sie, i namacalnie. Jedziemy go w tym tygodniu zobaczyc (mam nadzieje) - i podejmiemy decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 18.01.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 rozumiem Twoje rozterki .... .... niestety ceny rosną i będą dalej rosły .... ... zbuduj dom z drewna .... o gwoździe się nie martw ... PS. Pod warunkiem, że będzie pokój "perkusisty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.01.2009 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Czekaj, czekaj - troszke spadly! W stosunku do cen z 2007 pewna ulga jest. Teraz trzeba madrze ten czas wykorzystac... Na drewniany garaz raczej mi starczy - najwyzej pozniej pomalutku domek dobuduje, ni? A jak beda gwozdziki na szopke, na pewno sie w niej miejsce na pare bebenkow najdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.01.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Czolem Artystka ! No i prosze znalazl sie ktos kto nie buduje od czapy i nie stawia w danej okolicy domu ktory pasuje jak piesc do nosa ! tylko weszy jaka tradycja budowlana , jak by tu w miare zgrabnie nawiazac i takie tam drobiazgi Witaj Siostro ! Sprawdzilas moze domek Swiercza ? O hawkmoonie pisze tylko nawiasem bo to nie te tereny , ale jeden z bardziej udanych na tych forum. Z domow drewnianych to jest Krutynia Olczaka - Piotr Olczak budownictwo drewniane ( niestety, rozklad pomieszczen do niczego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.01.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ok, to zetka 14 - Z 14 podwariant #7 z lacznikiem do garazu ( widzialam lacznik z jakiejs pleksi czy czegos - wygladal "lzej" niz u Swiercza ) i garazem w ktorym jest pomieszczenie gosp . Pracownia Z500. Daszek i slupki mozna pominac , elewacja do uzgodnienia . Co o tym sadzisz ? Mam ten sam problem - domek ma byc maly bo moze tylko do spotkan rodzinnych pare razy do roku , dzialka na bidnej podwarszawskiej wsi gdzie same piaski i sosny i gdzie budowalo sie prosto, skromnie i z dech, ale za to z zachowaniem symetrii i ladu . Jak patrze na stare chalupy ktorych sie pare zachowalo w okolicy to nie dopada mnie uczucie niepokoju Ten domek , ktorego zdjecie zamiescials - super tylko ogrodzenie nie bardzo - w sosunku do jego prostoty za bardzo ornamentalne i powyginane w gornych partiach no i ten zielony beton cyli trawnik tez mi nie podchodzi - tak tylko moim skromym zdaniem ale sam domek - rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 19.01.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Znam oczywiscie Swierczowy domek, przerobilam jako jeden z pierwszych Sama Swierczowka jest bardzo klimatyczna, ale sam projekt nie do konca akurat mnie siedzi. Dom hawkmoona oczywiscie znam (martwie sie, czy biedak nadal go ciagnie, bo sie nie odzywa ) - tu z kolei zewnetrze nie jest mi najblizsze (moze dlatego, ze w moich okolicach takowych nie ma ), ale w srodku - oslinic sie mozna z zachwytu... Zwlaszcza sufit i okna, baaardzo sa piekne... Tyle, ze w przypadku domu najwazniejsza jest funkcjonalnosc wewnetrzna i to jednak ona glownie determinuje moje poszukiwania... A domek "ze zdjecia" to jest wizualizacja najmniejszej chatki z poddaszem firmy bauherr - ogrodzenie to nieszczescie, no ale tak im sie pokombinowalo, chyba w photoshopie robione moze inaczej nie wyszlo. Tam powinien byc drewniany parkanik, sztachetkowy ploteczek To tylko byl przyklad, nic innego w tym momencie pod reka nie mialam. Sam domek nieglupi i mi sie podoba, tylko bardzo malutki jest faktycznie - zwlaszcza "biala izba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.01.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Aha Wlada-Kowalskiego tez lubie, ale znow rozklad nie bardzo... nie chce kuchni z tylu domu . A Piotra Olczaka sprawdzalas ? projekty fajne - realizacje nie bardzo - ale to chyba bardziej sprawa inwestorow. Kibicuje bardzo. No , jasne, ze dom hawkmoon ",a jest niepowtarzalny i nie daje sie przeniesc na inny teren ...ale jego kierunek sluszny ( przynajmniej dla mnie ). Wiec gdy przeczytalam, ze masz oczy otwarte i uwaznie przyglasz sie okolicy i bierzesz pod uwage l o ka l ne tradycje budowlane - no wiesz, rozplynelam sie jak maslo w goracy dzien ! Bardzo serdecznie pozdrawiam, bardzo, bardzo i trzymam kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 19.01.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Dzieki Obym tylko na " malym stoleczku nie siadla"... A Piotr Olczak to jaka pracownia? Jakis link? Wydaje mi sie, ze sprawdzilam juz wszytsko, moze nie kojarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 19.01.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Sprawdz Piotr Olczak budownictwo drewniane czy jakos tak ..... dokladnie nie pamietam juz , z tym, ze mam wrazenie, ze zgodnie z tradycja jego domy moga byc dosc ciemne w srodku - nie ma tam np drzwi na taras jak to w chalupie. Ja nie pragne garazu w domu - po co mi spaliny pod dachem wiec ewnetualnie taki lacznik jak w z14 bardzo mi pasuje. Nie wiem tylko czy z14 jest wystarczajaco " chalupowaty " Jesli chodzi wielkosc domu - to naprawde sprawa wzgledna - a latem ogrod robi za dodatkowy pokoj Lepiej mniejszy a nie czuc oddechu banku na karku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 26.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Czesc Azalka Dopiero teraz mialam czas na rewizyté w Twoim dzienniku. Ja nie wiedzialam , ze wybor domku to takie dylematy.... A jednak.. Ja nie mialam az takiego wplywu na ksztalt mojego domku (kupilam razem z projektem) ale wykonczeniami, kolorami itd mam zamiar dazyc do idealu. A jak wiemy ideal jest zawsze niedoscigniony. Skoro nie mozemy miec tego co lubimy to lubimy to co mamy Czyz nie? Wiecej rozluznienia! To jest tylko (choz dla niektorych "az"..) bryla. Jego ksztal i uklad jest wazny ale najwazniejsza to dusza a dusze domku my tworzymy. przejzyj ile jest tych samych projektow w roznych wykonaniach i nie maja ze soba nic - absolutnie nic wspolnego poza geometria. Dobrze , ze masz swoje wytyczne ale moze nie trzymaj sie ich tak sztywno bo to wlasnie one wpedzaja Cie w tego dooooooola. Jesli wyjscie na taraz bedzie z boku budynku (czyli prawie od zachodu) to tez dobrze. Wybij sobie drzwi tarasowe z innej strony albo zostaw tam gdzie sa a przeciagnij taras az na tyl domku. Jest tyle rozwiazan. Idealnego projektu nie znajdziesz. Albo zrob indywidualny. Ja znalazlam cos takiego (pewnie juz widzialas) . Mi sie podoba i ma dosc sporo z Twoich zalozen. Czyz nie?? http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/agatka/315/opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 26.01.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Wiem , wiem , ze to kurdupelek ale chyba mozna go przerobic, nie? Podniesc do gory czy cos takiego....Jak dla mnie sliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 26.01.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/p3/1127/rzutyA moze cosik jak to... A tak na marginesie to jaki metraz wy potrzebujecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 26.01.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Azalko zobacz madzie z horyzontu. Linka masz w podpisie moim. Ja zamierzam go rozszerzyc na boki. Tym sposobem powiekszy sie salon o pomieszczenie gospodarcez. A z drugiej strony za lazienka chcemy zrobic taka mala obok sypialni a miedzy tymi dwoma sypialniami garderobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 26.01.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ladna ta Madzia.Tyle, ze widze , ze wszystkie do domki w tylu "stodoly" to nie dochodza do 150m2 pow uzytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 26.01.2009 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hm, na Agatke dotad nie trafilam. Slodka, chociaz malusia. Madzia fajna bardzo, ale... ale wlasnie jeden z moich problemow- dzialka 23m szeroka. Co najmniej metra zbraknie. Jest troche slicznych domkow, zwlaszcza parterowych, ale przy uwzglednieniu garazu lub chociazby tylko miejsca na niego, sa za szerokie Albo na waska dzialke - i jamnik wzdluz, a tak nie chce, albo na dosc szerokoa. Odnosze wrazenie, ze przy parterowkach jako minimum projektanci zakladaja 24m szerokosci, a jeszcze lepiej - 25... Emwu - dla mnie bryla NIE JEST najwazniejsza. Wrecz przeciwnie. Bryla jest wynikiem funkcji. A nawet najprostsza ubrac mozna cudnie Prostota zewnetrzna mojego wymarzionego domku jest podyktowana rowniez oszczednoscia, a nie tylko moim gustem, wyplywajacym zapewne gdzies z dzieciecego wyobrazenia domu. (Mala stodolka ze spadzistym daszkeim i dymiacym kominem=dom=rodzina=bezpieczenstwo). Na indywidualny projekt z cena rzedu 15 tysiecy zlotych naprawde mnie nie stac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dragasia 27.01.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 azalko ja jesli tylko bede mogla to zrobic to postawie ja bokiem do drogi. Tak by mi najbardziej pasowalo ze wzg na strony swiata i ogrog. Garaz musze zrobic oddzielnie, bo tez mi sie nie zmiesci a dzielke mam 25m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 29.01.2009 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Sorry, ale to jest Piotr Olszak nie Olczak - ten od Polski drewnianej . A ja uwazam, ze nie ma co " luzowac " - dom jest piekny i ma dusze jesli w jakis sposob wspolgra z tym co go otacza i wyrasta z " korzenia" tradycji lokalnego budowania. Nawiazuje . Bo nie musi byc wierna kopia. I ciesze sie, ze Azalko to zauwazylas - jako jedna z nielicznych na forum ! Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 29.01.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 witam ,to takie podobne klimaciki widzę codziennie przez okno,bo mieszkam w Irlandii obecnie a takich domków jest tu tysiące ale mnie też sie podobają te wykończone kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts