Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Azaliówka - rozmówki

Recommended Posts

Witam :)

Poczytałam dziennik - gratuluję polotu słownego - świetnie się czyta!

Wiem, jakie macie dylematy - przechodziłam to samo.... Setki projektów w głowach, a w efekcie wróciliśmy do parterówki, którą oglądaliśmy jako jedną z pierwszych. Coś w tym jest :D

Też jesteśmy zwolennikami prostych chałup i takowąż chcemy wybudować.

Pozdrawiam - będę zaglądać

:D

Iwona

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem nic nowego, co z mediami. Mielą sie :) To nie sa sprawy na dni, a na miesiace. Przede mna jeszcze mnostwo papieroogii i innego zalatwiania, wiec sie jakos bardzo nie trzese.

Po prawej stronie jest slicznie, dla mnie bylo za drogo, niestety.

Tak czy tak, bardzo po sasiedzku bedzie :)

Mnie tez... :) Moja niemal idealna parterowka :)

Napisalam do studia projektowego, na razie cisza.

Moze cos wymysla, zeby powierzchnie zabudowy zmniejszyc...(tzn oficjalnie).

Bede tez dzwonic do gminy z zapytaniem o szanse na zmiane WZ. Wlasciwie to codziennie "dzwonie", ale zanim sie obroce, to juz po godzinach pracy...

Natomiast jakby ktos z przypadkiem widzial "cos takiego" tylko deczko mniejsego, prosze o info!

I dalej szukam...

Szukalam...

Najpiekniejszy, boski projekt parterowy ma Wunsch i Wolanowski - niestety, na mojej dzialce sie nie miesci - i chyba bylby za duzy. Za duzo grzania, za duzo pokoi do sprzatania ;)

Ale jestem pol kroku przed decyzja. Moj maz chce Muratora, a ja sklaniam sie ku Z500. Czterospadowka, niestety. Ohyda ;)

Przeczytałam Twoje zmagania z wyborem projektu.

Ten co wybrałaś na końcu był moim faworytem, ale niestety kąt dachu 25 stopni nie spełniał warunków. My musieliśmy miec minimum 30 stopni. A chcieliśmy tylko i wyłącznie parterówkę.

My mamy taki dom http://www.galeriadomow.pl/projekt,upb2101-dom-przy-szczesliwej,120.html. Zrobiliśmy w nim kosmetyczne zmiany.

Dach czterospadowy jest bardzo ładny. Uwierz mi.

Jak chcesz to mogę Tobie parę drobnych rzeczy podpowiedziec z racji mieszkania już ponad rok i użytkowania domu.

1. Ja zmieniłam wszystkie okna na 150/150. U Ciebie zwłaszcza w tej największej sypialni więcej światła by było potrzebne. U nas ten narożny pokój ma 2 okna 150/150. I to jest sypialnia syna.

2. Korytarz (ten co się idzie do pokoi ma 116 cm i uważam że jest super. Nie widzę ile jest u Ciebie. Ale w ten sposób mogłabyś poszerzyc pomieszczenie dla piesków (+P.G.).

Poszerzyc w ten sposób, ze drzwi do sypialni 3 przesunąc maksymalnie w lewo tzn. do ściany. Uwierz mi ja tak zrobiłam w każdej sypialni (i w kilku innych miejscach), w ten sposób nie marnuje się miejsca za drzwiami.

3. Kuchnię masz fajną zgrabną. Ja mam trochę za dużą i przez to muszę się nalatac.

4. Fajnie, ze zrobiłas okno w łazience. Ja niestety mam ją w środku domu i wc też więc nie mam okna. Ale nie jest źle.

5. Z naszej sypialni zrezygnowałam z drzwi tarasowych i wcale nie załuję.

6. Taras powiększyłam w ten sposób, ze jeszcze wychodzi poza obrys budynku po 50 cm. Z obydwóch stron.

7. Drzwi z wiatrołapu do wnętrza domu mam otwierane do środka wiatrołapu, drzwi zewnętrzne na zewnątrz (jak u Ciebie). U Ciebie drzwi spiżarni z wiatrołapu otwierane do spiżarni.

Obydwa rysunki domu są super. Słabo widzę na tych rysunkach, ale jeżeli w salonie masz szerokoś 4,60 (?) to extra bo ja mam tylklo 4,20. I fajnie przesunęłaś okno tarasowe. Ja zrobiłam na środku i niestety mam problem jakbym chciała kupic wypoczynek narożny.

Jeżeli uważasz że się za bardzo wtrąciłam to daj znac.

Pozdrawiam

Sorki jeszcze o stropie drewnianym. Hm uważam że nie należy on do najlepszych. Po prostu drewno też kosztuje (i to niemało) a potem KG trzeba dobrze wykończyc a i tak pękają. My w całym domu zrobiliśmy takie ozdobne listwy przy suficie, żeby nie było widac tych pęknięc.

Strych mamy ogromny to fakt. Graciarnia jakich mało.

No witamy sąsiadów. Ale macie dylematy z tym projektem. Gratulujemy jednak ostatecznego wyboru. Miło nam, że nie zasłonicie nam widoku z piętra na las. Ostatnio byliśmy na budowie i nie mogliśmy się nacieszyć przestrzenią. Fajnie by było gdyby nikt za nami nie miał chęci się budować. Teraz trochę rozumiemy Arka, któremu zasłoniliśmy piękny widok z okna w sypialni. Jesteście pewni co do takiego ułożenia budynku w stosunku do położenia działki. Słońce w salonie będzie tylko z rana. Potem poświeci w kuchni i się przesunie - tak by ostatecznie świecić na garaż. Ja miałam ten sam dylemat, aż w końcu pobyt na działce przez kilka godzin i rozmowa z kilkoma osobami pomogły w podjęciu decyzji. To wszystko zależy od tego kto co lubi i jak spędza czas w domu. Nasze działki mają wjazd nie do końca od południa, lecz południowego zachodu. Niby niewielka różnica, ale zawsze. Pozdrawiamy.

skosztorysujcie ten drewniany strop bo my też się zapaliliśmy na drewniany a się okazało, że wychodzi drożej nisz monolit. Nas monolit kosztował ok. 13.000 zł za materiał. Teraz trochę drewno potaniało, ale na prawdę trudno kupić drewno dobrej jakości. Impregnacja drewna to jakaś fikcja, wszystko jest tylko powierzchowne.

Kasiu, dylematow co niemiara... Mam nadzieje, ze wybralam dobrzei nie bede zalowac...

Co do polozenia budynku, nie jest to jeszcze pewne - wazny byl uklad pomieszczen. Mysle, ze mozliwe bedzie uzyskanie lustrzanego odbicia tego projektu.

Wiem, ze mamy wjazd z poludniowego zachodu - teoretycznie najgorsza sytuacja :) - ale w praktyce tez wcale nie tak zle. Taras od strony poludniowej potrafi byc istna smazalnia, a ja nie przepadam za nadmiarem zaru...

Wez pod uwage, ze bedziemy oddaleni od domku Arka jakies 7-8 metrow. Czy slonko do nas zajrzy, czy tez bedzie nas ocienial jego domek?

Musze to sprawdzic - pojechac na dzialke i sobie poogladac :). Jezeli jest szansa, ze po poludniu sloneczko bedzie sie do nas usmiechac, bez najmniejszych oporow zamowie lustrzane odbicie. Zastanawiam sie na dodaniem okienka na scianie garazowej w pokoiku od ulicy, ale musze najpierw sprawdzic jego ustawnosc :)

Strasznie Wam zazdroszcze etapu, na jakim jestescie, normalnie mnie skreca :roll:

Aga, SUPER ze zechcialas podzielic sie swoimi uwagami na temat domku! Wcale nie przesadzilas :)

To bardzo wazne, najlepiej tego typu zmiany wprowadzac na etapie projektu, a nie w ostatniej chwili kuc sciany, albi pluc sobie w brode...

Twoj domek bardzo jest ladny, ma nad "moim" wielka przewage - wiekszy garaz i prosty dach (dobudowujac garaz robie sobie krzywde finansowa ;) )

Ale moj ma lazienke z oknem :) i ciesze się z tego jak glupia…

Oczywiscie, ze okno w lazience nie jest konieczne i pare razy bylam bliska rezygnacji. Ale... to jest moje wielkie marzenie od lat, na pewno wiele rzeczy bede musiala odpuscic, wiec postanowilam nie poddawac sie juz na starcie!

Osobiscie bardzo lubie kopertowki i nie mam do nich nic pod katem wizualnym, tylko martwie sie, ze bedzie drogi. Przy parterowce ograniczenie przestrzeni pod skosami nie ma zadnego znaczenia – na poddaszowe z takim dachem na pewno bym się nie zdecydowala.

U mnie korytarzyk ma po przesunieciu scianki ok 130 cm szerokości (Tak jak jest na rysunku). Skoro Twoim zdaniem te 115-116 jest ok., to może pokusze się jeszcze o zwężenie go chociaż o 10 cm.

Okna już są powiekszone na moich poprawkach w kuchni i w pokoju od frontu (żeby było symetrycznie).

Mysle, ze zastosuje się do Twojej rady i te w pokojach od ogrodu tez powiększę.

Salon ma szerokości 486 na 600 cm. Fajne proporcje :)

Teraz, kiedy już projekt wybrałam, ruszam na castingi wykonawczo-cenowe. Mam mnóstwo czasu, bo rozpędzać się będziemy dopiero jesienia. Tak jak meczylamten projekt, będę meczyc kwestie techniczne

Troche zmartwiłyście mnie informacjami o stropie, na pewno sprawdze wersje monolityczna tez, tylko martwie się, żeby nie wiązała się z koniecznością dodatkowego wzmocnienia calej konstrukcji domku.

Naiwnie sadzilam, ze drewienko będzie najtaniej…

Najchetniej obiłabym go od spodu tez dechami, a nie regipsem, ale to pewnie wyjdzie majatek… :(

Azalka

teraz dotarłam i czytam:)

ja mam takie posadowienie domku - identyczne chodzi o strony swiata, i mowie ci jest idealne.

Zobacz na Czapli stoi ładny mały domek z dachem dwuspadowym...

I zdecydowanie polecam strop nie drewniany - gdybym teraz Irme budowała, zdecydowanie zrobiłabym zelbetowy

Pozno, Teska, do mnie wpadlas, poooozno ;)

A piszesz o ustawieniu jak na moim obrazku czy o takim, jak sugeruje moja sasiadka?

Ja juz raczej tego projektu nie zmienie - lubie go :) Tak zwyczajnie po ludzku lubie. Gdyby mi przeprojektowali dach na dwuspad, byloby super, ale...

ja i ten dach to najlepszy przyklad na to, ze "nigdy nie mow nigdy" :D

Czemu nie drewniany?

Aga, SUPER ze zechcialas podzielic sie swoimi uwagami na temat domku! Wcale nie przesadzilas :)

To dobrze, że nie przesadziłam :lol:

Twoj domek bardzo jest ladny, ma nad "moim" wielka przewage - wiekszy garaz i prosty dach (dobudowujac garaz robie sobie krzywde finansowa ;) )

Tylko ten większy garaż to i tak chyba za mały. Bo wszystko trzeba gdzies pomieścic, a poza tym czekamy na większy samochód i oj będzie ciasno.

Zastanawiałaś się nad grarażem wolnostojącym?

Ale moj ma lazienke z oknem :) i ciesze się z tego jak glupia…

Oczywiscie, ze okno w lazience nie jest konieczne i pare razy bylam bliska rezygnacji. Ale... to jest moje wielkie marzenie od lat, na pewno wiele rzeczy bede musiala odpuscic, wiec postanowilam nie poddawac sie juz na starcie!

Trzeba spełniac swoje marzenia jeżeli jest taka możliwośc :D :D :D

U mnie korytarzyk ma po przesunieciu scianki ok 130 cm szerokości (Tak jak jest na rysunku). Skoro Twoim zdaniem te 115-116 jest ok., to może pokusze się jeszcze o zwężenie go chociaż o 10 cm.

Na pewno wystarczy zapewniam, a w ten sposób zyskasz w tamtych pomieszczeniach.