Aga - Żona Facia 16.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Okna już są powiekszone na moich poprawkach w kuchni i w pokoju od frontu (żeby było symetrycznie). Mysle, ze zastosuje się do Twojej rady i te w pokojach od ogrodu tez powiększę. Salon ma szerokości 486 na 600 cm. Fajne proporcje Ja po poprawkach okien tak zrobiłam, ze wszystkie są takie same. Naokoło domu i to fajnie wyglada. Salon faktycznie ładny. Ja mam 420 na 730. Troche zmartwiłyście mnie informacjami o stropie, na pewno sprawdze wersje monolityczna tez, tylko martwie się, żeby nie wiązała się z koniecznością dodatkowego wzmocnienia calej konstrukcji domku. Naiwnie sadzilam, ze drewienko będzie najtaniej… Według mnie nie wychodzi najtaniej. To jest takie złudne. Potem trzeba położyc KG (a to powinien zrobic super fachowiec ) i jeszcze to wykończyc, a z czasem i tak popęka. Trzeba by się zorientowac w stropach cenowo. Pisz więcej o tym projekcie Pozwoliłam sobie wydrukowac te twoje projekty ale niestety słabo widac wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 16.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Jak wejdziesz w moje zdjecia, jest tam zakładka Tynk strukturalny i tam widac ten korytarz (u mnie on jest dosyc długi, u ciebie od razu widzę że będzie o wiele krótszy )o którym pisałam. Na wprost jest nasza sypialnia (ta przy tarasie). Ten korytarz ma 116 cm i uważam że jest idealnie nie potrzeba nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 16.03.2009 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Tak, myslalam nad wolnostojacym, ale raz, ze w warunkach mam dome z garazem - i to chyba chodzi o taki skonsolidowany z bryla budynku - dwa, jak go nie wybuduje od razu, to juz nigdy... I strasznie mi na niego dzialki szkoda... Dobuduje moze jakas wiatke/szopke, zeby miec gdzie rowery trzymac. Jakby bylo bardzo zle, pomalenku postawie wolnostojacy, a ten zostanie duzym pomieszczeniem gospodarczym, ale w cuda nie wierze... Maly domek to i garaz bedzie miec malutki. Wazne, ze wogole bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 16.03.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 one sa cale pomazane, bo mialam wene tworcza oryginalny projekt jest w PDFie z dokladnymi wymiarami na z500, pod tym linkiem: http://www.z500.pl/pliki/24/warianty/3/kosztorysy/Z24_GLTL-_rys_szczeg.pdf U mnie sie garaz zweza i sciana prostuje. I troszke tylko wewnetrzne beda sie zmieniac, na razie bardzo dokladnie nie jestem w stanie ich okreslic, bo to sa koncppcyjne szalenstwa i duzo zalezy od materialu, z ktorego zostana wykonane. Pisac jeszcze nie bardzo moge dopiero go wybralam, a budowe zaczniemy - jesli wszystko pojdzie dobrze - jesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 17.03.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Jeszcze trochę to nas dogonicie. Jak się zacznie nie ma odwrotu. Zresztą idzie szybko. najgorzej było wyjść z ziemi jakoś się to wszystko ciągnęło, a teraz prace idą to przodu. Do końca tygodnia chyba zwieziemy dachówkę, i może z końcem marca zakończymy kolejny etap. Mieliśmy trochę zabawy z więźbą, bo przez zmianę schodów, trzeba było trochę zmienić więźbę. A tak zmieniając temat Radek skontaktuje się z Wami w sprawie przyłączy. Mamy ofertę na sporządzenie projektu sieci z 4 przyłączami (do czterech działek) za 2.500 zł. Szczegóły od Radka bo on się zajmuje tymi sprawami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 18.03.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Azalko wejscie do domu i wjazd na działkę od południa, taras od północy,...jak jest ukrop na taraise jest cudownie...rześki cień...jak chcę ukrop i się opalać( chociaż nigdy mi się nie chciało ) to na południowej stronie sahara....sąsiedzi od tyłu mają tarasy od południa....i klną parasole, markizy są do d..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.03.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Teska, a od ktorej strony - Twoim zdaniem - lepsze jest polozenie salonu - od lasu, czy od szosy? (chodzi mi o strony swiata oczywiscie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 18.03.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Azalka, witaj! Z przyjemnością przeczytałam wpisy w dzienniczku. Tym bardziej, że miałam tak samo, też mnie brały wiejskie chałupy, jeno że potem mnie przeniosło na bardziej "moderne" pomysły, ale zasadniczo wierna zostałam stodole z dwuspadowym dachem, bez lukarn, bez słupków i balkoników. Mam działkę z dokładnie takim samym ustawieniem w stosunku do stron świata. Stoi tam domek letniskowy, w którym spędziliśmy wakacje. Strona północna jest beznadziejna, nie chce się tam być. Miło jest przy wystawie tarasu (niestety) na drogę. W Twoich rysunkach stawiam na rozwiązanie z rysunku 2. Zobacz mój projekt. Zamierzam w nim zmienić wejsćie żeby było od północnego zachodu a nie od północnego wschodu, czyli z boku po lewej stronie a nie z tyłu, patrząc od ulicy. http://www.dom-jednorodzinny.pl/?p0=10&p1=16&o=1178 Lepsze jest takie usytuowanie pomieszczeń, żeby w czasie, gdy w nich będziecie, zaglądało do nich słońce - zawsze można przesłonić, a zimą, jesienią bardzo brakuje światła. Poza tym, z doświadczenia wiem, że jak słonko zagląda, to w pomieszczeniu chce się być. W poprzedniej chałupie miałam taras z trzech stron (zadaszony), zawsze siedzieliśmy na stronie z której zaglądało słońce, w południe kawka była na południowo wystawionym tarasku a po południu przenosiliśmy się na zachodni. Pozdrówka. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.03.2009 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 No, tarasu z przodu domu nie zrobie chociazby dlatego, ze obowiazujaca linia zabudowy=5m. Se bym na ulicy z lezaczkiem siedziala Poza tym chce miec wiecej prywatnosci, a od ulicy odgrodzic sie podwojnym plotem, tzn normalny plotek z przodu domku, a na wysokosci garazu i sciany frontowej domu drugi. Zeby mi nikt tam nie wlasil i zeby mi zaden pies sie pod kola samochodu nie wpakowal. I zeby nie biegal w przedogrodku, bo latwo moze wyjsc na droge, poza tym zlodzieje sa wszedzie niestety i zdarza sie, ze psiaki spod furtki kradli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badija 19.03.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No nie, 5 metrów od ulicy tez bym tarasu nie zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amazonka22 23.03.2009 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 a projekt który my budujemy santa cruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 24.03.2009 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 A Santa Cruz jest poddaszowka... a my chcemy tylko parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 28.03.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Gratuluję wybranego projektu! Co prawda zupełnie inny niż te wszystkie wcześniej brane pod uwagę - ale najważniejsze, że wybrany i spełniający wymagania! Drewnany strop to jednak upierdliwa sprawa... nie wiem czy bym się na to drugi raz zdecydował. Na razie nie jest źle, ale uczucia mam mieszane. Super jest to wejście przez spiżarkę do kuchni no i taras pod dachem... miodzio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 29.03.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czytam, że masz znowu problem. Czy tylko jedna ekipa robiła Wam wycenę?Może masz kogoś kto policzy Twój wybrany projekt parterowy i taki który ci się podoba z poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 29.03.2009 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Wiem, ze jestem okropna Ale zostalam zbita z pantalyku calkowicie. Nie wiem, jak pozniej ksztaltowalyby sie koszty wykonczeniowki obu domkow. Ufam calkowicie osobie, ktora mi o tych kosztach powiedziala. W najblizszym czasie oboje rozejrzymy sie w mozliwosciach i kosztach. Szczerze? Wymiotuje juz tym wybieraniem, cenami i odpowiedzialnoscia, zeby wybrac dobrze... Myslalam, ze wybralam najlepiej i tanio, a tu dups! i wyszlo, ze wcale niekoniecznie Mam nadzieje, ze najblizsze dni-tygodnie rozstrzygna sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 29.03.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Możemy polemizowac który jest tańszy w budowie ale co to da.Ty musisz wiedziec co chcesz.My wiedzieliśmy od razu - parterówka, bez schodów. Jeden poziom. I nie było czy będzie 5 tysięcy taniej czy drozej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 29.03.2009 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Aga,nie wiem, ktory jest tanszy. Wlasnie probuje sie zorientowac. Kocham parterowki i nie cierpie schodow w domu. Ale jezeli sie okaze, ze w cenie 112m2 parteru moge miec 160m2 z poddaszem... to chyba jednak odpuszcze. Ida oba do wyceny. Musze to przetrawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 30.03.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Ale jezeli sie okaze, ze w cenie 112m2 parteru moge miec 160m2 z poddaszem Tak byś miała 112 m2 do sprzątania a tak to 160. O tyle więcej jest podłóg, ścian, farby, więcej okien. Wiesz ja mam 150 z garażem. Z czego dla mnie do sprzatania jest 120. Uwierz mi "idzie się zmęczyc". Znajomi mieszkają u rodziców w domku (nowym) na poddaszu. Kumpela powiedziała, ze nienawidzi tych skosów i schodów, że aż trudno opisac. daggulka w jakimś poście napisała że nigdy więcej balkonów i okien dachowych. znalazłam okna dachowe, balkon .... budując drugi raz na 200% tego by nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 30.03.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Azalka mi się bardzo podoba ten dom Plejada z pracowni Domus na forum D' arek http://forum.muratordom.pl/plejada-z-pracowni-domus,t58079.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 30.03.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Sliczny. Za duza powierzchnia zabudowy Ale jesli zostanie idea parterowki, to juz jest wybrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts