azalka 13.04.2009 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Wprawdzie to nie Flippy i Floppy, ale... Osiem malych lapek wizytacje odbylo Na dobra wrozbe... http://www.cavalierworld.home.pl/wlasne/takietam.jpg Malo nie wpadlam w te Twoja "smierdzianke" opodal Smigus Dyngus by byl ze ho-ho! A co do marzen... My tez marzymy, jasne! Twoich marzen sie juz troszke spelnilo... Mam nadzieje ze i moje sie w cialo obleka w miare szybciutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 13.04.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 O rany !!!! To Ci niespodzianka !!! A jak taki balagan w zagrodzie mialam To dopiero numer tygodnia Ps. Jak one tam tak grzcznie zapozowaly do tego zdjecia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 15.04.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Azalka, własnie mi podałas na tacy okiennice dzięki, dzięki. Takich szukałam. No, owszem widziałam je gdzies tu i tam , ale nie sfotografowałam i proszę! Tobie też sie podobają! Mam na myśli te stajenne. Ja tam nawet bym zrezygnowała, ale mój ślubny twierdzi, ze KONIECZNIE. No więc, skoro tak - to koniecznie musza byc czarne okiennice, nawet nie do końca użytkowe, przynajmniej te na piętrze. Gorzej z tarasowymi Trzeba bedzie to przemyślec.... Co do elewacji - a moze chce sie wam kupic rozbiórkową cegłę, tylko trzeba by poświecic parę godzin weekendowych, by każdą cegłę młoteczkiem oczyścic z resztek zaprawy i sprawdzic czy się nie kruszy... Jest to jakas opcja, dla niezbyt dużych domków. My nad nią myśleliśmy intensywnie w wakacje, bo jest sporo walących sie popruskich budynków, szczególnie w zachodniopomorskim i na mazurach. W koncu pomysł upadł i kupujemy ręcznie robioną w Kraśniku. A co do kamienia, zawsze mozna obłożyc dół kamieniem- to nadaje klimat i jest też tradycyjnym sposobem ochrony gzymsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 15.04.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Emwu, przeca pytalam, czy moge pomacac Wzielam psy na sznurek i polami tup tup tup - to od mojego obecnego domku troszke poad godzinke piechota. Piekny spacer mialam - i domek jest sliczny. I jaki duzy! (cos mi sie ostatnio wszystko duze wydaje ) Inez, bo te okiennice najlepsiejsze sa! Aczkolwiek z pieciometrowym onem moze byc faktycznie troszke trudno spasowac cokolwiek Co do cegly - juz przewalkowalam hoffmanowska ze trzy razy. Ile taka zwykla sztuka kosztuje? Bo jakby cegly uzyc, to chyba trojwarstwowka wchodzi w rachube, prawda? O rozbiorkowej myslalam, ponukam w necie. Bo plytki z rozbiorkowej gotowe do uzytku maja po 80 zlm2. I pytanie za 100pkt - czy oma sie nadaje bez tynku, czy nie nasiaka? Bo tak mnie postraszyli, ze sie nie-klinkier na elewacje nie nadaje. Tyle trzeba przemyslec, porownac - zwlaszcza przy ograniczonych srodkach - ze juz mi glowa peka. Najwyzej pokombinuje dodatki z tynkiem, i tak bym chciala chalupke szybko "obrosnac" zielonoscia. Na razie jestem wybitnie zadowolona z dachowki, ktora wyszperalam, czekam na wycene i info, czy bedzie szansa na ta ciapana (plytkowa barwiona nierownomiernie a la lupek tez jest piekna). Jest dobra gatunkowo, niedroga i bardzo ladna. Jakby Polska nawalila, to w promieniu 45 km mam trzy miejsca w Niemczech, gdzie moge zrobic zakupy. Ale cos tam popiskiwali dzisiaj Zobaczymy, jak dalej pojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 16.04.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Azalka, pokuszę sie o parę sugestii odnośnie domu Myślisz o parterówce - pamiętaj tylko o tym,że zgodnie z zasadami fizyki,parterówka jest ciepłożrąca. Co oznacza, ze trudniej utrzymac w niej ciepło i wiecej wydajesz na ogrzewanie. NIe są to moje mądrosci, ale zasada fizyczna wynikająca ze stosunku powierzchni domu do powierzchni dachu i td. Nie jestem fachowcem tylko naczytalam sie sporo fachowych książek o budownictwie pasywnymi energooszczędnym. Im parterówka większa, tym odpowiednio większy dach, który jest NAJWIĘKSZYM MOSTKIEM CIEPLNYM w całym domu. Ciepłe powietrze jak wiadomo unosi sie do góry i ucieka przez dach, nie zależnie od tego jak bardzo jest on ocieplony . Ze względu na energooszczędnośc (i mniejsze rachunki) lepiej jest zbudowac dom przynajmniej z poddaszem , a najlepiej z pietrem pełnym (to nasza opcja) wtedy ciepło rozchodzi sie równomiernie po domu a czapa dachu jest mniejsza. Gdy tak jak my, buduje sie pełnowymiarowe pietro, to przede wszystkim stwarza sie lepsze warunki dla rozprowadzania ciepła (nie wiem jak to wytłumaczyc, ale najlepsze warunki pasywności posiadają znienawidzone przez nas KOSTKI, oczywiście prawidłowo wykonane i ocieplone- fizyka), a poza tym można ocieplic nie tylko dach ale i od strony dachu strop nad pierwszym pietrem, ponadto czasza dachu jest mniejsza. Reasumując, moze przemyślisz jeszcze raz pod kątem oszczędności energii projekt, tak by na piętrze zaprojektowac pokoje, co automatycznie zmniejszy metraz parteru i wielkosc dachu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 18.04.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witaj Azalko! Czytałam w Twoim dzienniku, że adaptacja projektu wyniesie Cię tyle co projekt indywidualny. Adaptację może wykonać każdy jeden architekt (nie musi być autor projektu) a ceny są baaardzo różne. Tak np. jak dzwoniłam do różnych architektów z pytaniem o cenę za odcięcie garażu z projektu to przedstawiało się to następująco: -u autorów projektu - każda nawet najdrobniejsza zmiana, koszt - 2500zł - architekt nr 2 - 1000zł - architekt nr 3 - 300zł architekt nr 4 - 0zł (powiedział, że to nic nie kosztuje bo on to tylko skreśli na czerwono ) I tak to wygląda. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 18.04.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Adaptacji nie musi robić architekt, lecz osoba która ma uprawnienia budowlane, Więc może warto poszukać właśnie nie architekta, lecz taką osobę. Szczecin i te ceny architektów są powalające, a może byś spróbowała u Pana Lorka. On ma pracownię w Szczecinie na pl. Batorego przy Czerwonym Ratuszu i z tego co pamiętam cena jego też nie była powalająca. Mówił coś o koszcie 5000 zł, ale myśmy zmieniali bieg schodów i to podrażało robotę. Pozostałe zmiany uznał za niepracochłonne i taka była cena. Tylko czas oczekiwania u niego był strasznie długi, coś koło 2 - 3 miesięcy, dlatego się nie zdecydowaliśmy. Potem jednak doszedł nam koszt zmiany dachu z terrivy na monolit coś ok. 600 zł i projekt wentylacji mechanicznej ok. 900 zł. Radek był też u jakiegoś kierownika budowy z uprawnieniami i u niego okkszt to jajkieś 6000 zł, ale łacznie z dokumnetami do częściowego odrolnienia działki> Jak wróci poproszę by sobie przypomniał dane. Wiem, że człowiek z Gumieniec, bo tak jeździłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 18.04.2009 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Dziewczynki Kochane - dziekuje Wam W swietle tych wszystkich kosztow sie chyba jednak skonczy na indywidualnym. Najwyzej zaczne wiosna, a nie na jesien, jak planowalam. Inez - nie moge miec pietrowego domku (WZ). U nas nie pasuje, to wiocha. W miare mozliwosci chce uniknac schodow, a nie utracic wrazenia przestrzeni. Domek 100m2 "na placek" to jest cos. Domek 100m2 na dwoch poziomach, to dwa male mieszkanka... Mysle, ze przy malutkiej parterowce to nie ma az takiego znaczenia (gdyby miala 200m2, to bez watpienia tak...). Zobaczymy, jak ostatecznie wszystko wyjdzie. Trzymajcie lapki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inez5 24.04.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Azalka, masz słusznośc. Domku 100m2 nie warto zastawiac schodami Nie wiem dlaczego ,ale myslalam ,że chcesz budowac dom powyzej setki, a taki to już warto Coś mi się pozajączkowało A co do indywidualnego - jeśli masz komu dac, a nic Cię nie przekonuje z gotowców, to ja polecam Bedziesz miec dokładnie to, o co Ci chodzi, i dokładnie tak (a moze nawet i lepiej , jeśli architekt sensowny) jak sobie wymarzyłas No, i nie doczytalam, a Ty już zdecydowalas sie na indywidualny Przyjrzałam sie tym dwóm domom i wiesz, co, ja bym postawila na pierwszy. Jakis taki zgrabniejszy, no i jeśli lubi sie w domu slonce, a ja tak mam, to drugi dom kompletnie go nie gwarantuje, zwróc uwagę na szerokośc okapu i głębokie cienie na wszystkich scianach. Ponadto, ten ostatni dom przykryty taką wielką czapą dachu wygląda jakby zatracil proporcje, a ta czapa dociskala go do ziemi... I zdecydowanie nie jest to dom wiejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 01.05.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Hej hej A czemu nie możesz postawić z poddaszem wg WZ? Przecież nie określa że tylko 1 kondygnacja - chyba? Nie strasz mnie bo ja niestety dalej poszukuję i mam nadzieję że te warunki takie złe nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 01.05.2009 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Alez moge Z poddaszem byloby duzo latwiej. Tylko ze ja nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 03.05.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Przybiegłam jak tylko go zobaczyłam: http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1052_18.jpg http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=1052&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=jod%C5%82owy+zagajnik&symbol=&x=0&y=0&nr=0 co myśllisz o tym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 10.05.2009 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Natienka, dzieki za pamiec! Projekt w stylu bardzo urokliwy.Jjednak ja sie uparcie trzymam domku [arterowego, a to jest chatka z poddaszem...I jednak kierunki swiata sa wazne (naslonecznienie).Bylam na dzialce ostatnimi czasy kilkakrotnie wieczorowa pora - salon MUSI miec okna od sciany frontowej. Inaczej bedzie w nim smutno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaS. 21.05.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam miłośnicze spanieli Widzę że jako pierwsza wypowiem się na temat twojego domku, no więc.... Jeśli chodzi o salon z jadalnią jak dla mnie jest za mały, troszkę bym go powiększyła. Natomiast jeśli chodzi o część sypialną to ten korytarz mnie przeraża, wolała bym aby domek był troszkę krótszy ale za to szerszy np. kończył się tam gdzie kończy się garaż. No i to by było na tyle, ale tak ogólnie całkiem zgrany się wydaje, no i jest parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 23.05.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 ten dom by był ok wzgledem twoich stron świata,gdyby to bylo lustrzane odbicie tj pokój dzienny wschodnio-południowy, jak na moje oko za duzo korytarza. a moze w pokoju dziennym masz skosy nad parterem ?wysokosc pokoju bardzo dodaje klasy, ale cieplo tez w gore lubi niestety isc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 27.05.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Hmmmm...obejrzalam sobie projekt ktory wkleilas. Czy kuchnia musi byc oddzielona od pokoju? bo jakby wywalic zewnetrzna sciane kuchni i jakos inaczej wizualnie oddzielic, to mielibyscie wielka przestrzen dzienna, a tak faktycznie troche maly salon, wielka kuchnia i spory korytarz miedzy kuchnia a salonem - niepotrzebny chyba.Korytarzem do sypialni ze dlugi, to ja tak sie nie przejmuje, w koncu w nim sie czasu nie spedza:) a co do salonu to tez bym chyba odwrocila lustrzanie.Czekamy na Twoja opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.06.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 witaj Azalko, przypadkiem trafilam dzisiaj na Twój dziennik i widzę, ze podobne "klimaty" nam się podobają Idę doczytac szczegóły i dziekuję za ciepłe słowa o naszej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 24.06.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Halo halo, jak tam dylematy wyboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 30.06.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Projekt domu bardzo ciekawy. W sumie ma wszystko to co potrzeba (no oprócz spiżarni ). Jeszcze tylko w trakcie budowy powiększyłabym taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 03.07.2009 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Jestem juz... Na urlopku bylam. A wczesniej juz mnie niechciejstwo dopadlo... Na razie czekam na jakis znak, czy sa szanse zmiany warunkow zabudowy (zwiekszenie powierzchni zabudowy i obnizenie wysokosci). Brakuje doslownie kilku metrow, aby domek parterowy byl dla nas wygodny. Na dniach powinnam wiedziec. Jak sie nie da (takie sa prognozy, niestety), to bede kombinowac. Ale... trzymcie lapki - nawet nikla szansa zawsze jest szansa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts