mariooo 27.07.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 mam studnie 6m - woda od ok 2m. zrobilem juz prawie caly system nawadniania i zasilam go hydroforem. miemniej jednak zastanawiam sie nad zakupem pompy. hydrofor daje mi ok 2,5 bara - jednoczesnie chodza mi po 3 spryskiwacze. moze pompa da mi wieksze cisnienie? moze bede mogl jednoczesnie podlaczyc calosc??poradzcie co kupic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi1 27.07.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 "podkręć" ciśnienie hydroforu na wyłączniku ciśnieniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 28.07.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 mariooo napisał: mam studnie 6m - woda od ok 2m. zrobilem juz prawie caly system nawadniania i zasilam go hydroforem. miemniej jednak zastanawiam sie nad zakupem pompy. hydrofor daje mi ok 2,5 bara - jednoczesnie chodza mi po 3 spryskiwacze. moze pompa da mi wieksze cisnienie? moze bede mogl jednoczesnie podlaczyc calosc?? poradzcie co kupic?? Zakładam, że masz zestaw hydroforowy ze zbiornikiem na potrzeby całego domu. Może być tak, że pompa w zestawie ma za małą wydajność. Wtedy wygląda to tak, że na początku jest ok, a kiedy woda w zbiorniku się kończy i załącza pompa ciśnienie na spryskiwaczach spada. Wtedy wymiana pompy na taką z większym wydatkiem powinna pomóc. Można też zastosować oddzielną pompę na ogród. Musisz tylko określić jaki wydatek jest ci potrzebny. Może być też tak, że instalacja ogrodowa ma za duży opór i trzeba podać większe ciśnienie na wejściu. W takim przypadku kup pompę z dużym wydatkiem i podłącz przed hydroforem. Nie zwiększaj ciśnienia na hydroforze, bo to negatywnie wpłynie na instalację w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 28.07.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 jkrzyz - Dobrze napisane Jeżeli kupisz pompę o takim samym wydatku jak ma teraz twój hydrofor to nic Ci to nie da. Jeżeli tak Ci przeszkadza spadające obecnie ciśnienie to zmień pompę w obecnym hydroforze na bardziej wydajną - stara będziesz miał na zapas. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts