radekk 27.07.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Przykleiłem na wylewki metr kwadratowy folii żeby sparawdzić ich wilgotność i po dobie folia była sucha od spodu , czy to oznacza że mozna juz układac podłogi drewniane, czy taka metoda badania jest wystaczajaco wiarygodna? Nadmieniam że mam ogrzewanie podłogowe i ono pracuje cały czas w celu wygrzewania wylewek. Nadmieniam że wylewki sa dość grube 10 cm a były robione 6 tygodni temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 27.07.2008 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 1. Wilgoć nie będzie ( nie powinna być ) widoczna na folii, powinien zostać ślad po folii na wylewce. 2. Taka metoda nie jest wystarczająco wiarygodna, profesjonalista od parkietu powinien być w posiadaniu wilgotnościomierza i na podstawie jego odczytów powinna zostać powzięta decyzja co do suchości jastrychu. 3. Zapewne wiesz że przyjmuje się dla wysychania wylewki 1cm/tydzień. Ale w praktyce zbyt wiele jest czynników zewnętrznych aby teoretyczne założenia zgadzały się z praktyką dlatego patrz pkt. 2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 28.07.2008 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 po dobie nie było żadnych znaków na wylewce więc może jest już odpowiednia, zapomniałem dodać że wentylacja mechaniczna pracowała cały czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.07.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 po dobie nie było żadnych znaków na wylewce więc może jest już odpowiednia, zapomniałem dodać że wentylacja mechaniczna pracowała cały czas... Pomiar wilgotności jastrychu metodą "foliową" nie jest nic warty ani w żaden sposób miarodajny . Przed położeniem parkietu jastrych powinien mieć poniżej 2% wilgotości mierzonej chemiczną metodą CM - i lepiej zmierz sobie w ten sposób wilgotność jastrychu - bo potem możesz mieć bardzo duże problemy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts