Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tczew wita!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 3 months później...

ja buduję domek w śliwinach, koło tczewa (nie pod tczewem - koło, obok )

mam projekt indywidualny, dom ponad 300m^2, częściowo podpiwniczony, parterowy z poddaszem użytkowym

buduję systemem bardzo gospodarczym, tzn. buduję ja, mój teść i jego 2 parobków z gospodarstwa;

teściu kiedyś pracował na budowach razem z jednym z parobków, a drugi parobek był kiedyś murarzem,

no a ja jestem omnibusem ;]

fundamenty mamy już gotowe, piwnicę też, teraz robimy wieniec i strop nad piwnicą,

także częściowo mamy kanalizę, w większości burzówkę i całe GWC (gruntowy wymiennik ciepła),

tyle że gwc bez kominka czerpnego jeszcze, bo by przeszkadzał ciężkim maszynom

będę miał wentylację mechaniczną z rekuperatorem (rekuperator sam zrobiłem, ciekawe jak będzie działał ), w połączeniu z gwc latem prawie darmowa klima (biorąca max 100W/h), a zimą spory odzysk ciepła,

do tego solary próżniowe do ciepłej wody - tylko szkoda, że gmina nie dofinansowuje

pozdrawiam

Karol

PS. słowo "Turze" to rodzaj nijaki, tak samo jak np. Gniszewo (przecież nie powiesz ta Turze, albo ta Gniszewo), więc odmiana wygląda następująco:

Mianownik: Turze, Gniszewo

Dopełniacz: Turza, Gniszewa

Celownik: Turzu, Gniszewu

Biernik: Turze, Gniszewo

Narzędnik: Turzem, Gniszewem

Miejscownik: Turzu, Gniszewie

• 5 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...