Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spaprany balkon - za wysoki

Recommended Posts

J.W.T

Wykonawca sie przyznał do błędu, nie zwrócił uwagi :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

http://images34.fotosik.pl/327/8574d56519d3cc41.jpg

Co z tym teraz mozna zrobić ,jakoś poprawić, zeby uniknąć stopnia przy wyjsciu na balkon.

Podnieść równo (w pokoju i na balkonie) nie da rady, bo nadprożadziałówek zrobione, zjechać na posadzce w pokoju też nie ma z czego.

Gość ZW

Ale będziesz miał jakieś warstwy na stropie - ze 3 cm styropianu pod wylewką ? Rewelacja to żadna ale lepiej niż sam beton.

plan B: oderżnąć i zrobić drewniany podparty na słupkach albo skośnie do ściany. wada: zmiana elewacji = ścieżka zdrowia ze zmianą pozwolenia na budowę. Zmiana w sumie drobna powinno pójść łatwo...

Ale będziesz miał jakieś warstwy na stropie - ze 3 cm styropianu pod wylewką ? Rewelacja to żadna ale lepiej niż sam beton.

Tiaa, wykonawca: "3 cm wzupełnosci wystarczy, ja nie mam wogóle ocieplenia na balkonie" a co mnie jego balkon obchodzi :evil:

plan B: oderżnąć i zrobić drewniany podparty na słupkach albo skośnie do ściany. wada: zmiana elewacji = ścieżka zdrowia ze zmianą pozwolenia na budowę. Zmiana w sumie drobna powinno pójść łatwo...

Nie uśmiecha mi się stawiać słupków przed oknem w salonie :-?

Jak by miało tak być, zrezygnowałbym wogóle z balkonu

Gość ZW
[...

Nie uśmiecha mi się stawiać słupków przed oknem w salonie :-?

Jak by miało tak być, zrezygnowałbym wogóle z balkonu

A w formie zawieszanej ? Linki czy łańcuchy do ściany powyżej balkonu.

J.W.T

Wykonawca sie przyznał do błędu, nie zwrócił .

Ja bym nie panikował. W moim projekcie na balkon przewidzieli 4 cm...dałem troche więcej z pewnych wzgledów ale na pewno tym względem nie było ocieplanie balkonu. Niby jak chcesz ocieplić płytę która jest na zewnątrz ?

Jeśli w pokojach na górze dajesz np 4 styro + 6 wylewki daj tak samo na balkonie i po problemie chyba. Jak w pokojach dojdzie panel/płytka/drewno a na balkonie płytka to obejdzie się bez stopni.

Może ja się nie znam, ale chyba lepiej ze 3cm, ale z każdej strony balkonu (czyli i góra, i boki i spód) niż 10cm od góry. To i tak mostka termicznego w żaden sposób nie zlikwiduje - taka sztuka dla sztuki.

Na rysunku nie ma ale od spodu jest 8 cm a z boku 4cm styropianu, także z każdej strony jest.

Niby jak chcesz ocieplić płytę która jest na zewnątrz ?

Tak samo jak sie ociepla ściany budynków które są na zewnątrz, tak samo jak sie ociepla chudziak dając np. 10 cm i dopiero wylewkę. a co w tym dziwnego że chce ocieplić balkon, mostka nie zlikwiduje ale strata ciepła będzie "wolniejsza"

Jeśli w pokojach na górze dajesz np 4 styro + 6 wylewki daj tak samo na balkonie

mam zostawione miejsce (zresztą tak jak w projekcie w pokoju ma być) na 2 cm styropianu i 5 cm wylewki. 2 cm styropianu na balkonie to prawie nic.

A jak masz w projekcie? Wydaje mi się, że jest Ok. Przecież na stropie będzie jeszcze styro+ wylewka, tak samo na balkonie. Można na balkonie dać styrodur. W czym problem?

mam zostawione miejsce (zresztą tak jak w projekcie w pokoju ma być) na 2 cm styropianu i 5 cm wylewki. 2 cm styropianu na balkonie to prawie nic.

No tak Polistyren ekstrudowany może być.

Według mnie ( i mojego projektu) to masz dobrze.[/img]
:D :D :D :D :D :D :D

Według mnie i MOJEGO projektu to mam źle :evil: :evil: :evil: :evil:

ale dziękuję za zainteresowanie :wink:

A możesz wstawić skan tego fragmentu projektu? Bo mi się wydaje że właśnie jest dobrze - widziałem kilka projektów i kilka budów, i wszędzie było właśnie tak jak narysowałaś.

to jeszcze poszukaj detalu konstrukcji zamocowania tego balkonu.........to co dałas to architektura

http://images26.fotosik.pl/257/b357f9c2a139ccc0.jpg

No to faktycznie, zrobili niezgodnie z projektem. Ale wydaje mi się, że nie jest to wielki problem - wystarczy pod wylewkę na poddaszu dać styro 5 cm, a na balkonie styrodur 5 cm - i mostka nie powinno być.