paqlka 31.07.2008 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 No to faktycznie, zrobili niezgodnie z projektem. Ale wydaje mi się, że nie jest to wielki problem - wystarczy pod wylewkę na poddaszu dać styro 5 cm, a na balkonie styrodur 5 cm - i mostka nie powinno być. Tak też mówił wykonawca i przychyilłbym sie do takiego rozwiązania ale ... - na poddaszu w projekcie mam 2 cm styropianu i pod taką grubość (+5 cm wylewka) są zrobione nadproża na całym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.07.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 No to faktycznie, zrobili niezgodnie z projektem. Ale wydaje mi się, że nie jest to wielki problem - wystarczy pod wylewkę na poddaszu dać styro 5 cm, a na balkonie styrodur 5 cm - i mostka nie powinno być. Tak też mówił wykonawca i przychyilłbym sie do takiego rozwiązania ale ... - na poddaszu w projekcie mam 2 cm styropianu i pod taką grubość (+5 cm wylewka) są zrobione nadproża na całym poddaszu. No to nawet jak dasz 2 cm styroduru na balkonie, to jest to chyba lepsze rozwiązanie, niż rozwalanie balkonu A jeśli chodzi o nadproża, to nie ma żadnego zapasu? Zwykle otwory na drzwi i okna robi się o parę cm większe niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paqlka 01.08.2008 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 [ A jeśli chodzi o nadproża, to nie ma żadnego zapasu? Zwykle otwory na drzwi i okna robi się o parę cm większe niż w projekcie. I następna niedoróbka wyszła Żadnego zapasu nie ma, w projekcie mam 217 od stropu, czyli 210 na drzwi i 2 styropian 5 wylewka, a jak mierzyłem otwory gdzieniegdzie wychodzi nawet 215 Ręce opadają będe musiał dać styrodur 2 cm, mimo wszystko nie będzie to równoznaczne z 10 cm styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 04.08.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Tak trochę z przymrużeniem oka. Problem. 10cm styropianu na płycie balkonowej. Mamy dwa wyjścia. Można nie dać tych 10cm styropianu. Wówczas wszystkie wymiary podłóg i drzwi będą ok. Pozostanie problem mostka termicznego, którego bardzo chcemy uniknąć. Problem pozostanie z nami na zawsze, niezależnie od tego, czy będziemy o nim pamiętać czy nie. Problem nie zniknie nawet w chwili sprzedaży domu. Można dać te 10 cm styropianu. Wówczas trzeba zmniejszyć drzwi balkonowe o 10cm i postarać się o próg przed drzwiami. Zniknie problem mostka termicznego raz na zawsze. Pojawi się natomiast problem natury estetycznej, aczkolwiek niekoniecznie, na pewno jednak pojawi się problem sportowy, wszak zawsze podczas wchodzenia na balkon będzie trzeba podnieść nogę na wysokość 10cm. Proszę zauważyć, że problem sportowy pojawiać się będzie tylko w czasie korzystania z balkonu, czyli średnio dwa razy w roku, podczas przedświątecznych porządków. Problem estetyczny, jeśli w ogóle wystąpi, pojawiał się będzie również przy okazji porządków. Problemy te można zupełnie pominąć w przypadku zatrudnienia firmy sprzątającej. Żonę należy przekonać, że wszystko jest zgodne z projektem. Tylko nie zapomnij ocieplić płyty od spodu i po bokach. A to już zupełnie serio. A ludziska nadziwić się nie mogą widząc płytę balkonową grubości ok 45cm. Z czego to jest - pytają. A ja niezmiennie odpowiadam, że ze styropianu. Hihi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts