spekulanci 28.07.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Witam, Przymierzam się do budowy - w projekcie materiałem jest Porotherm Winnerberga 25, jednak rozważam austryjacki leier Thermopor - produkowany w Tarnowie. Naczytałem się tego:http://www.e-debica.pl/?id=/publicystyka/show&pub=180 i trochę się boje - proszę o opienie osób które budowały ostanio z Thermoporu 25 P+W Dzięki[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Hmmm - mój domek z tego co pamiętam to z tego został zbudowany i póki co żadnych pęknięć na nim nie widać. Pewnie z tym jest jak z dachówkami Creatona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.07.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 trochę się boje - proszę o opienie osób które budowały ostanio z Thermoporu 25 P+W i dobrze że się boisz... bo ten materiał to masakra - mam z niego domek to wiem... - dokładnie Leier Tarnów - pisałem o tym trochę na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raziu 04.08.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam, i trochę się boje - proszę o opienie osób które budowały ostanio z Thermoporu 25 P+W Dzięki[/url] Właśnie skończyłem z tego budować i na tym etapie moge spokojnie polecić. Bardzo dobry materiał, baaaardzo mało odpadów, cena jednak niższa niż Porotherm. A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 04.08.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 nie budowałem ze tego, ale moja opinia jest taka jak powyżej ja wybrałem austryjacki Thermorapid Brennera i w połowie budowy dowiedziałem się od kierownika, że to podobno drugi gatunek (pierwszy stawiają na paletach na sztorc, a drugi kładą) - tylko, że do tego czasu i do końca budowy - zero narzekań ze strony murarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.08.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? nie widzisz różnicy bo nigdy nie widziałeś porothermu albo nie widziałeś Leiera-tarnów albo, sorry, jesteś ślepy ja miałem oba te materiały na budowie i widziałem kolosalną różnicę i niższa cena za leiera nie rekompensowała jego bardzo kiepskiej jakości chociaż ma on pewną zaletę - fajnie się w nim kuje bo łatwo się rozsypuje (trzeba z wyczuciem używać młota ) natomiast w PTH kucie jest dużo trudniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Leier jest bardzo kruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raziu 05.08.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? nie widzisz różnicy bo nigdy nie widziałeś porothermu albo nie widziałeś Leiera-tarnów albo, sorry, jesteś ślepy Kolego, po pierwsze nie obrażaj mnie. Nie jestem sprzedawcą Leiera, stwierdziłem jedynie, że u mnie wszystko było w jak najlepszym porządku. Reszte sobie dopowiadasz. Tak się składa, że sąsiad buduje właśnie z Porothermu i dokładnie mam rozeznanie w jednym i w drugim materiale. Poza delikatną różnicą koloru nie widze najmniejszej różnicy. Nawet "na oko" liczba odpadów u mnie z Leiera jest mniejsza niż u sąsiada z Porothermu, jednak tutaj może dochodzić kwestia wykonawcy, projektu itp. Jeżeli u Ciebie Leier się posypał to cóż, miałeś pecha. Mercedesy też się psują.... Wyraziłeś swoją opinie, ja swoją pytający teraz wybierze. Z mojej strony koniec tematu, bo odpowiedziałem wprost na pytanie. Takie a nie inne mam doświadczenia i nie zamierzam dalej ciągnąć dysputy nad wyższością świąt Bożego Narodzenia, nad Wielkanocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.08.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 pierwszy raz widzę taką opinię o tym materiale - być może masz leiera z jakiejś innej cegielni albo sąsiad ma jakiś kiepski PTH - termpor z tarnowa i PTH (ja miałem jakiś czeski) to jak maluch i mercedes - nawiązując do porównań motoryzacyjnych, i bynajmniej mercedesem nie jest tu termopor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 08.11.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 podobno lejer mial jakies problemy i kilka serii byla lipna. poza tym ponoć ceny gazu robią swoje na czas wypalania . Ps. Znawcą wielkim nie jestem, ale ostatnio kupowałem pustaki i choć mieszkam baaaaardzo blisko leiera to i tak kupiłem porotherm. A jeśli ktoś nie widzi różnicy między thermoprem a porothermem to niech porówna chociażby parametr U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 09.11.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 podobno lejer mial jakies problemy i kilka serii byla lipna. poza tym ponoć ceny gazu robią swoje na czas wypalania . Ps. Znawcą wielkim nie jestem, ale ostatnio kupowałem pustaki i choć mieszkam baaaaardzo blisko leiera to i tak kupiłem porotherm. A jeśli ktoś nie widzi różnicy między thermoprem a porothermem to niech porówna chociażby parametr U. Co do tych opowieści o kruchości Leier Thermopor - mity. Przynajmniej ten, z którego ja postawiłem swoją chałupę. A było tego towaru blisko 40 palet z 3 różnych dostaw. Jest zdecydowanie mocniejszy i bardziej twardy od Porothermu, z którym porównywałem. To samo twierdzili ludzie, którzy na codzień ten towar wożą, po Leierze ponoć jest dużo mniej syfu na naczepie. A że pęka jak się go młotkiem i przecinakiem traktuje? Do przycinania pustaków są narzędzia. U mnie wszystkich odpadów z domu jest mała kupka (może by się z 10 całych pustaków uzbierało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.11.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a u mnie było 4 palety gruzu z 35 przywiezionych palet Leiera (24cm) a z 10 palet porothermu 11,5, było uszkodzonych 3 albo 4 bloczki i to tak że dało się je wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 09.11.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 a u mnie było 4 palety gruzu z 35 przywiezionych palet Leiera (24cm) a z 10 palet porothermu 11,5, było uszkodzonych 3 albo 4 bloczki i to tak że dało się je wykorzystać U mnie kilka z potłuczonych to były pustaki ze spodu palety z partii towaru branej z małej hurtowni. Więc były przekładane nie raz i pewnie stąd pęknięcia. Towar, który przyjechał bezpośrednio z fabryki był praktycznie bez odpadów. Może Leier coś poprawił w procesie technologicznym od czasu gdy budowałeś, a może ktoś rzucał paletami (widziałem coś takiego w jednej z hurtowni) ale towar z sierpnia i września tego roku był naprawdę mocny i murarze bardzo go chwalili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 09.11.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 nie twierdze ze towar mają do bani. Ale wiem że kilka serii mieli tak kiepskich że poszły na tłuczeń. Zresztą długo przymierzałem się do zakupu i na wiosnę chodziłem po hurtowniach. Widok był nieciekawy (bardzo dużo pęknięć). No cóż nawet najlepszym się trafiają wpadki. Jeśli nie kupowałeś z tej partii to pewno masz ok i w to wierzę. A różnica w cenie miedzy porothermem a thermoporem jest ze względu na parametry techniczne (choćby wsp U). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts