Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie domu - co z czym?

magdaS28

Recommended Posts

Acha...

Olkusz ten, czy ten "wysoko"?

Jak ten "nasz", to by znaczyło, że już ich "puścili"...

Ze 2 lata temu robili sobie wypady po okolicy. Potem było trochę spokoju... Źle trafili i mieli "wakacje".

Więc - czujki wykrywające przełażenie przez płot za sporo kasy? :o

Pilota noszonego z powiadomieniem na komórkę męża bym se sprawił...

Albo z powiadomieniem ochrony....

Lepiej i taniej...

Adam M.

Ten nasz Olkusz i wlaman u nas naprawde sporo a do tego nasz dom jest na totalnym odludziu - ani sasiadow, ani drogi, ani oswietlenia - prad nam energetyka dopiero miesiac temu kopala - tymczasem ciagniemy kable 250 metrow przez laki... nie wspomne o tym ze las blisko... piekne miejsce ale trzeba zapezpieczyc zeby strasu nie bylo.

A dodatkowo w te zabezpieczenia musza byc proste w obsludze...opiekunka do dziecka juz sie biedna boi czy ona sobie poradzi...

... myslelismy raczej o tym zeby zawylo i odstraszylo kogos kto przez plot przelazi zanim zabierze sie za okna.

to moze jakis nadmuchiwany fajny wilkołak z podłączoną zdalnie syreną strazacką ... http://img.stopklatka.pl/wydarzenia/44000/44400/44446-02.jpg

na baterie - of course ...

W ogrodzie nie mam nic i nic cennego nie planuje miec - lawke moga wytargac - myslelismy raczej o tym zeby zawylo i odstraszylo kogos kto przez plot przelazi zanim zabierze sie za okna.

No to w wypadku zastosowania czujek zewnętrznych weź pod uwagę zwiekszoną ilość fałszywych alarmów generowanych przez te właśnie czujki ...

atrapa syreny z migającym światełkiem i wystającymi kablami + kilka atrap czujek w widocznych miejscach + przyczepione do ogrodzenia w widocznym miejscu duże logo lokalnej firmy ochroniarskiej :roll:

miałam ten sam dylemat swego czasu .... alarm wydał mi się bezsensowny z wielu powodów więc nie zainstalowałam

nie popadajmy w paranoję :roll: ... może i się da .... równie dobrze każdy złodziejaszek "na hybił trafił" może próbować się wedrzeć do mojego domu .... nie uniknę tego :roll:

swojej instalacji nie opisywałam bo takowej nie posiadam ...zaproponowałam tylko wyjście z sytuacji :roll:

• 6 months później...

Moim zdaniem jeśli alarm to...tylko z ochroną.

szczerze mówiąc wątpię czy (przy alarmie bez ochrony) po uruchomieniu się wyjca sąsiedzi tłumnie by się rzucili by sprawdzić co sie dzieje ;-)

Paranoja paranoją, ale taka instalacja alarmowa ma tez inne, niż tylko przeciwwłamaniowe zalety. Przeciez można podłączyć do niej czujki przeciwpożarowe, CO, gazu - równiez z powiadomieniem ochrony. I ochrona w razie czego powiadomi straż pożarną - tak się łudzę przynajmniej ;-)

Na sąsiadów lub postronnych jakoś nie liczyłabym w takich sytuacjach :-?

Szkoda kasy na poważne zabezpieczenia. Alarm + ochrona starczy. Chodzi przede wszystkim o to, żeby złodziej nie mógł przebywać w domu dłużej niż 3-5 minut do momentu interwencji. Co zdązy wynieść? - chyba ostatnio są to śliczne autka z garażu... przecież nie będzie demontował plazmy ze ściany, nie będzie taszczył subwoofera do samochodu, który zostawił dość daleko od naszego domku...

Także radzę:

nie zostawiamy dokumentów, kluczyków i portfeli w naszych kurtkach, które zawsze sobie wiszą w przedsionku!!

.. i śpimy spokojnie :wink:

Chodzi przede wszystkim o to, żeby złodziej nie mógł przebywać w domu dłużej niż 3-5 minut do momentu interwencji. Co zdązy wynieść? - chyba ostatnio są to śliczne autka z garażu... przecież nie będzie demontował plazmy ze ściany, nie będzie taszczył subwoofera do samochodu, który zostawił dość daleko od naszego domku...
Jasne - a ta ochrona to zawsze w 3-5 minut dojeżdża....

Paranoja paranoją, ale taka instalacja alarmowa ma tez inne, niż tylko przeciwwłamaniowe zalety. Przeciez można podłączyć do niej czujki przeciwpożarowe, CO, gazu - równiez z powiadomieniem ochrony. I ochrona w razie czego powiadomi straż pożarną - tak się łudzę przynajmniej ;-)

Zanim patrol podjedzie, zanim zadzwoni na straż i zanim ta dojedzie, to już za dużo może nie być co ratować ;) Moim zdaniem min 30 minut upłynie od powstania pożaru do przyjazdu straży. .... czy to wystarczy???

Pilota noszonego z powiadomieniem na komórkę męża bym se sprawił...

Albo z powiadomieniem ochrony....

Podkreślam bo przeszło bez echa.

To dobra rzecz. Jak opiekunka sama z dzieckiem, taki pilot wystarczy. Jak nie ma nikogo - włączony alarm.

Te wszelkie drobne złodziejaszki zwykle wolą domy bez alarmu. Jak przetestują kilka razy i ochrona przyjedzie, to dadzą spokój.

A jeżeli faktycznie masz co pilnować, to narażasz się na działania profesjonalistów. Ale, cóż, wtedy jak napisał Adam, to już inne zabezpieczenia i nie ma co pytać na forum. Przyjdzie fachowiec i założy....

Acha, jeszcze jedno. Jeżeli naprawdę się boisz i to tak, żeby wywalać kasę na czujki za ponad 500zł do ogrodu, to od razu zacznuj rozważac zmianę działki na taką w mieście. Żadne alarmy i zabezpieczenia cię nie uspokoją...

• 4 months później...

Czy podpisując umowę z Agencją ochrony decydujecie się również na wykonanie przez nią instalacji alarmowej, czy wykonujecie instalację we własnym zakresie (i później zostaje ona włączona w system monitoringu danej agencji).

Słyszałem wiele negatywnych opinii nt systemów alarmowych montowanych przez Agencje Ochrony - często są to dość proste i tanie systemy (nie mówię tu o cenie do zapłacenia!).

Co do ogrodzenia to plot bedzie o wysokosci standardowej i z siatki wiec raczej to nie przeszkoda. Natomiast z tego co wiem mozna go sprytnie obsadzic roslinami np klujacymi - moze cos polecicie? Ladne ale nieprzyjemne do przedzierania sie....?

Fajna stronka o tym właśnie

http://www.krzewy.pl/zestawieniak.htm

Czy podpisując umowę z Agencją ochrony decydujecie się również na wykonanie przez nią instalacji alarmowej, czy wykonujecie instalację we własnym zakresie (i później zostaje ona włączona w system monitoringu danej agencji).

Słyszałem wiele negatywnych opinii nt systemów alarmowych montowanych przez Agencje Ochrony - często są to dość proste i tanie systemy (nie mówię tu o cenie do zapłacenia!).

Ja mam alarm montowany przez agencję ochrony. I po rozmowach z instalatorem, który już pracuje na swoim mogę potwierdzić powyższe opinie. No i handlowcy wciskają niezliczoną ilość czujek osobom, które nie mają zielonego pojęcia o tym, jak można optymalnie zrobić sobie instalację.