Wakmen 27.09.2003 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 Chciałbym wybudowac pomieszczenie gospodarcze o pow. 10m2 (2,5 x 4 m) na działce rekreacyjnej i zgodnie z nowym Prawem Budowlanym taki obiekt nie wymaga pozwolenia na budowę (art 29 ust. 1 pkt 2) a tylko zgłoszenia na prace budowlane. "W zgłoszeniu tym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisam." - cytuję prawo budowlane i panią która mnie "spławiła" w gminie. Ta pani powiedziała mi, że do takiego zgłoszenia mam dostarczyć projekt takiego budynku (to ma być zwykła konstrukcja drewniana pokryta płytą OSB3 ze styropianem 2cm zatartym klejem - żadna filozofia) podpisany przez osobę uprawnioną, mapę wykonaną przez geodetę (około 600 zł) i jeszcze coś tam. Według niej to mam przedstawić takie same dokumenty jak bym budował wielki dom całoroczny tylko "kwitologia trwa krócej" - cytat tej pani. O co tu chodzi????? Nadmieniam także, że pomieszczenie to ma być ustawione na pustakach trwale nie połączonych ani z gruntem ani też z tym domkiem. Nie wiem co mam zrobić z tą sytuacją??? A, za jakiś rok (tak wszystko na to wskazuje) moja działka będzie przekwalifikowana na budowlaną i natychmiast wystąpię o pozwolenie na budowę domu całorocznego. W związku z tym to pomieszczenie gospodarcze chciałbym wykorzystać do "czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy ..." Czy w związku z tym kwitologia będzie identyczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.10.2003 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2003 Chciałbym wybudowac pomieszczenie gospodarcze o pow. 10m2 (2,5 x 4 m) na działce rekreacyjnej i zgodnie z nowym Prawem Budowlanym taki obiekt nie wymaga pozwolenia na budowę (art 29 ust. 1 pkt 2) a tylko zgłoszenia na prace budowlane. "W zgłoszeniu tym należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisam." - cytuję prawo budowlane i panią która mnie "spławiła" w gminie. Ta pani powiedziała mi, że do takiego zgłoszenia mam dostarczyć projekt takiego budynku (to ma być zwykła konstrukcja drewniana pokryta płytą OSB3 ze styropianem 2cm zatartym klejem - żadna filozofia) podpisany przez osobę uprawnioną, mapę wykonaną przez geodetę (około 600 zł) i jeszcze coś tam. Według niej to mam przedstawić takie same dokumenty jak bym budował wielki dom całoroczny tylko "kwitologia trwa krócej" - cytat tej pani. O co tu chodzi????? Nadmieniam także, że pomieszczenie to ma być ustawione na pustakach trwale nie połączonych ani z gruntem ani też z tym domkiem. Nie wiem co mam zrobić z tą sytuacją??? A, za jakiś rok (tak wszystko na to wskazuje) moja działka będzie przekwalifikowana na budowlaną i natychmiast wystąpię o pozwolenie na budowę domu całorocznego. W związku z tym to pomieszczenie gospodarcze chciałbym wykorzystać do "czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy ..." Czy w związku z tym kwitologia będzie identyczna? Według mnie powinieneś postępować zgodnie z cytowanymi przez Ciebie przepisami. Nie ma w nich mowy o planie zagospodarowania działki. Jednak Urząd może od Ciebie zarządać uzupełnienia złozonych dokumentów powołując się na konkretne przepisy. Jeżeli będziesz to miał na piśmie możesz z tymi wymogami dyskutować. Może akurat pani z Urzędu przeszkodzłeś w piciu kawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts