Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dominium dom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Otrzymaliśmy też pozwolenie na budowę studni (do 50m).

Orientowałem się co do kosztów, wychodzi ok 200 zł za m (przy zasilaniu prądem). Przy zasilaniu generatorem znacznie więcej.

Masakra jednym słowem.

Chyba zaczekamy ze studnią aż będziemy mieli prąd.

:-?

Powoli, powoli .... Zaczynam się przyzwyczajać do tego ślimaczego tempa

Zazdroszczę Wam jak czytam Wasze dzienniki w jakim tempie budujecie, w jeden sezon stan otwarty albo i więcej ....

:p

• 1 month później...

Spłodziłem wniosek o budowę przydomowej biologicznej oczyszczalni ścieków.

Pojechałem do gminy i .... po 5 minutach miałem zgodę i warunki techniczne.

Czasem mała gmina ma swe zalety. (Jedynie nie ma dofinansowania w naszej gminie).

Czy ktoś ma doświadczenie z takimi cudakami?

Gdzieś na forum muratora czytałem, że oczyszczalnie oferowane przez supermarkety budowalne to strata pieniedzy.

• 1 month później...

No tak, zostałem przywołany do tablicy ....

Oczyszczalnia, jednak raczej w to pójdziemy, gdyż nie ma szans na kanalizacje i będzie bardziej opłacalne w kilkuletniej perspektywie niż opróżnianie szamba.

Co się dzieje?

Buduję drewutnię, idzie mi to dość powoli.

Zamówiliśmy już podstawowe materiały w hurtowni.

Ot tyle.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

W piątek rano zwoziłem stemple, ok 300 sztuk. Ledwo żyję od przerzucania ich.

:cry:

Wczoraj, w sobotę, znów przyjechał szwagier i kuzyn żony.

Zapapowali dach, zaczęli kibelek. Raczej bez ich pomocy nic by się nie zadziało.

Żona ogrodziła nasze drzewka, aby je zauważyć i nie rozjechać, tak są wysokie.

Przybył geodeta, wymierzył dom, wpisał się do dziennika --> koszt 550 PLN.

:-?

W sobotę przyjechała koparka aby wykonać wykop pod dom.

Pan mi szybko uświadomił, że byłem bardzo, ale to bardzo optymistyczny co do jego możliwości (oczekiwałem, że sam zdoła wykonać w ciągu soboty wykop i przerzucić ok 400m3 ziemi na odległość ok 50m).

Skończyło się na tym, że musieliśmy dodatkowo zadzwonić po ciężarówkę.

Koparka kopała bez przerwy od 8 rano do 20 wieczorem (niewiele już było widać).

Ciężarówka miała jeszcze tą zaletę, że nie zryła ziemi w wykopie, oraz nie przebiła się do warstwy wodonośnej (80 cm poniżej). Koparka na pewno zrobiłaby bagienko, czego bałem się najbardziej....

Zapłaciłem także dwa razy tyle niż przewidywałem ....

:(

Ale gość miał rację, nie dałby rady sam w jedną sobotę ....

Jak spojrzałem na wykop ( ok 17m x 12 m, 2.5 głęboki to się przeraziłem, toż chyba lochy zamku chcę chyba budować ....).

Zdjęcia wkrótce ....

:)

Wczoraj spedzilismy czas na poszukiwaniu kolumn...

Zdecydowalismy sie na tuby papierowe o srednicy40cm. Maz wyszukal jakas firme z Łodzi, gdzie za jedna tube zaplacimy 90zl :D :D plus transport 100zl. Zamowilismy od razu gotowe glowice wykonane z betonu, koszt jednej to100zl.

W sumie za kolumny zaplacimy 1420zl!!! :lol:

Na budowie praca wre, mamy szesciu Panow, a od poniedzialku bedzie Panow osmiu. Wczoraj skonczyli klasc zbrojenie w szalunki, a jutro z rana przyjezdza grucha... Nie spodziewalismy sie takiego tempa. Myslelismy,ze po zalaniu fundamentow trzeba bedzie odczekac okolo tygodnia, a majster dal nam na odchodne cala liste towarow ktore chce miec w poniedzialek na budowie :o

Panowie chca do konca przyszlego tygodnia postawic scianki piwnicy i w nastepna sobote zalewac strop... Zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:

dzisiaj było zalewanie fundamentów betonem.

Niestety nie przewidzieliśmy, że betoniarnia będzie aż tak profesjonalna. Przyjechaliśmy o 10:00 jak już było po wszystkim. Ku naszem zaskoczeniu dostaliśmy w prezencie od betoniarzy szampana i kalendarz.

Nie słyszałem o takim zwyczaju budowlańców, w pierwszej chwili nie wiedziałem o co mu chodzi.

http://img21.imageshack.us/img21/9127/2009pldm00375.th.jpg

http://img141.imageshack.us/img141/9171/2009pldm00357.th.jpg