Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy rigips mo?e by? w gara?u?

Gość ARi

Recommended Posts

Gość ARi

WITAM SEPCJALISTÓW 8) !!!!!od płyt gipsowo kartonowych

mam taki delemat co myślicie o rigipsach czyli płytych gipsowo kartonowych w Garażu.

Garaż na dwa auta wysoki bedzie niby ogrzewany tak tylko żeby utrzymywała sie dodatnia temperatura w zimie. Mam teraz delemat bo chciałbym dać rigips na sufit i może na ściany. Na suficie myslalem ze albo go podwiesze lub zamocuje łaty do płyt betonowych za pomocą kołków i do łat zamocuje dopiero rigips, na sciany myslalem ze rigips przykleje.

Mój problem jest taki czy można stosować takie płyty w garażach w których temperatura bedzie sie wachać od ujemnej po dodatnią moze być wilgoc ogólna jak to w gażu bo brame sie zamyka i otwiera CZY RIGIPS ZDA EGZAMIN CZY JEDNAK TECHNIKA TRADYCYJNEGO TYNKU BEDZIE W GARAZU NAJBARDZIEJ WSKAZANA czy rigips niebedzie zabardzo wchłaniał tej wilgoci i temperatury i po czasie niebedzie sie wypaczał lub coś innego robił??? albo jak zabezpieczyć ściany z płyt rigipsowych przed ewentualny rozlaniem czegoś nam podłoge (czy zrobić cokolik czy coś w tym rodzaju żeby płyta niemiała styczności z posadzką)

Czekam na podpowiedzi i wskazówki

• 2 weeks później...
Miałem ten sam dylemat. Mam garaż dwustanowiskowy z drzwiami segmentowymi ocieplanymi, z ocieplomą podłogą i ścianami zewnętrznymi, ale bez ogrzewania. Na pytanie zadane ekspertowi z firmy Knauf uzyskałem odpowiedź, że wprawdzie są płyty impregnowane, ale nie nadają sie one do montażu w pomieszczeniach wilgotnych z temperaturami obniżajacymi się okresowo poniżej 0. Po prostu po kliku sezonach płyty puchną. Zaproponowano mi płyty Fermacell, ale cena jest zbyt wysoka. Wykonałem więc tradycyjne tynki i wyszło to zdecydowanie taniej. Należy również zaimpregnować podłogę, w przeciwnym wypadku woda ściekająca z samochodu i zamarzająca na betonowej podłodze zniszczy jej powierzchnię. Tak stało się w moim garażu, i położyłem tam po zimie gres. W każdym wypadku należy wykonać cokolik, ponieważ tynk będzie podciągał wilgoć z podłogi i wiadomo co się stanie, gdy temperatura spadnie poniżej zera. Pozdrawiam.

Gość ARi.

Jestem wdzieczny za praktyczną przestroge z płytami kartonowo gipsowymi w garażu a co do cokolików to rozumię że z płytki ? tak ?

Troche mnie Pan zmartwił że niemożna bo rigipsów mam sporo bo dostałem ten materiał gratis noi myslałąem że sobie zaoszczędze na garażu i sam wykonam a tu widocznie NATURY SIE NIE OSZUKA jak bedzie zimno będą puchneły a jak bedą puchły ta bede zły :-? bo robota na marne poszła ale jeszcze garaż niemam ruszony i chyba bedzie trzeba bedzie dac tradycyjny tynk i już :wink:

Pozdrawiam ARi :wink: