Gość ARi 27.09.2003 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 WITAM SEPCJALISTÓW !!!!!od płyt gipsowo kartonowych mam taki delemat co myślicie o rigipsach czyli płytych gipsowo kartonowych w Garażu. Garaż na dwa auta wysoki bedzie niby ogrzewany tak tylko żeby utrzymywała sie dodatnia temperatura w zimie. Mam teraz delemat bo chciałbym dać rigips na sufit i może na ściany. Na suficie myslalem ze albo go podwiesze lub zamocuje łaty do płyt betonowych za pomocą kołków i do łat zamocuje dopiero rigips, na sciany myslalem ze rigips przykleje. Mój problem jest taki czy można stosować takie płyty w garażach w których temperatura bedzie sie wachać od ujemnej po dodatnią moze być wilgoc ogólna jak to w gażu bo brame sie zamyka i otwiera CZY RIGIPS ZDA EGZAMIN CZY JEDNAK TECHNIKA TRADYCYJNEGO TYNKU BEDZIE W GARAZU NAJBARDZIEJ WSKAZANA czy rigips niebedzie zabardzo wchłaniał tej wilgoci i temperatury i po czasie niebedzie sie wypaczał lub coś innego robił??? albo jak zabezpieczyć ściany z płyt rigipsowych przed ewentualny rozlaniem czegoś nam podłoge (czy zrobić cokolik czy coś w tym rodzaju żeby płyta niemiała styczności z posadzką) Czekam na podpowiedzi i wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaKa 10.10.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Miałem ten sam dylemat. Mam garaż dwustanowiskowy z drzwiami segmentowymi ocieplanymi, z ocieplomą podłogą i ścianami zewnętrznymi, ale bez ogrzewania. Na pytanie zadane ekspertowi z firmy Knauf uzyskałem odpowiedź, że wprawdzie są płyty impregnowane, ale nie nadają sie one do montażu w pomieszczeniach wilgotnych z temperaturami obniżajacymi się okresowo poniżej 0. Po prostu po kliku sezonach płyty puchną. Zaproponowano mi płyty Fermacell, ale cena jest zbyt wysoka. Wykonałem więc tradycyjne tynki i wyszło to zdecydowanie taniej. Należy również zaimpregnować podłogę, w przeciwnym wypadku woda ściekająca z samochodu i zamarzająca na betonowej podłodze zniszczy jej powierzchnię. Tak stało się w moim garażu, i położyłem tam po zimie gres. W każdym wypadku należy wykonać cokolik, ponieważ tynk będzie podciągał wilgoć z podłogi i wiadomo co się stanie, gdy temperatura spadnie poniżej zera. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ARi. 11.10.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Jestem wdzieczny za praktyczną przestroge z płytami kartonowo gipsowymi w garażu a co do cokolików to rozumię że z płytki ? tak ? Troche mnie Pan zmartwił że niemożna bo rigipsów mam sporo bo dostałem ten materiał gratis noi myslałąem że sobie zaoszczędze na garażu i sam wykonam a tu widocznie NATURY SIE NIE OSZUKA jak bedzie zimno będą puchneły a jak bedą puchły ta bede zły bo robota na marne poszła ale jeszcze garaż niemam ruszony i chyba bedzie trzeba bedzie dac tradycyjny tynk i już Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts